Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

22 d'octubre de 2011
0 comentaris

POLINYÀ DE XÚQUER

     Municipi situat al marge dret del riu Xúquer. El terme és totalment pla, si exceptuem dues xicotets turons d’uns 30 metres d’altitud. Al peu d’un d’ells naix una copiosa font, les aigües de la qual serveixen per al regadiu i per a abastir l’aigua potable de la població. L’agricultura està dedicada als cítrics, a l’arròs i a les hortalisses. Construïda la població prop del riu Xúquer ha hagut de construir dics per tal de contenir les inundacions del riu. La base de l’economia és l’agricultura, ja que la indústria a penes s’ha promogut. Des del segle XVII ha conegut un continu creixement de població. Per la dècada del setanta del passat segle arribà a sobrepassar els tres milers d’habitans, però ha experimentat posteriorment un descens. Actualment té uns 2.240 habitants. La parròquia està dedicada al Sagrat Sopar del Nostre Senyor i pertany a l’Arxiprestat dels “Sants Abdó i Senén”

     Restes arqueològiques trobades donen a conéixer que el terme de Polinyà estigué habitat en l’Edat dels Metalls i s’ha descobert en el Cim de la Pedrera un soterrament col.lectiu que ha proporcionat objectes, entre els quals cal destacar diversos gots campaniformes, bols de ceràmica, una punta de flexta de sílex, un punxó de cobre, un collar de pedra, d’aquella època. El l’Alt de la Cova Santa s’han trobat restes de murs del poblat ibèric que després fou una important vila en la Roma imperial. Polinyà fou un poblat en l’època musulmana que el rei Jaume I incorporà al castell de Corbera. En temps de Pere el Cerimoniós, el 1358, el lloc fou venut a Jofré de Janvila, el 1418 passà a dependre de la jurisdicció de Corbera, fins el 22 de setembre de 1836 en què aconseguí la independència municipal.

     Polinyà estigué habitat pr cristians vells i la seua església pertanyé primer a Corbera, i després a Riola. El 1621, essent Arquebisbe Isidoro Aliaga, es va desmembrar i es constituí en parròquia. El temple és espaiós, s’edificà el 1727, en un principi tingué per titular Sant Sebastià, i posteriorment el Sagrat Sopar del Senyor. És una nau, sense creuer, ni volta, molt elevat, amb cinc capelles a cada costat i ornamentació coríntia. Té una ermita dedicada a Sant Sebastià, edificada el 1600.

     El barri de BENICULL (Benicull de Xúquer), d’uns 800 habitants, que assolí recentment (29 d’agost del 2003) la independència de Polinyà, és parròquia des del 29 de desembre de 1953, el titular de la qual és Sant Roc.

 

AVUI FA 70 ANYS HI HAGUÉ UN COLP D’ESTAT
18.07.2006 | 7.08
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.