Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

18 de juny de 2017
0 comentaris

No estem tan lluny: Segle XXI, fams (I)

En març de 2017 es va produir una fam en l’entorn del llac Txad, afectant territoris de Nigèria, Camerun, Txad i Níger. La violència generada pels terroristes de Boko Haram, que tenen els seus reductes en les zones pantanoses del llac Txad, ha obligat milions de persones dels quatre països a desplaçar-se comprometent tant la seguretat alimentària com la producció agrícola en tota la zona. En maig és temps de sembra, per la qual cosa, a més de l’ajuda alimentària, és fonamental una ajuda ràpida que permeta als agricultors sembrar la terra. Resulta impressionant pensar que aqueixos milions de desplaçats són acollits per gent pobra de territoris veïns.

Per altre costat, en la Banya d’Àfrica, des de 2015, es viu una sequera pertinaç, deguda al fenomen meteorològic d’El Niño. Afecta Somàlia, Eritrea, Djibuti, Etiòpia, Sudan, Sudan del Sud, Uganda, Tanzània, i Kénia. El perill de la fam s’acreixenta a causa que en alguns d’aquests territoris, com Somàlia i Sudan del Sud, hi ha conflictes violents.

Sudan del Sud és el país més jove del món, s’ha independitzat de Sudan en l’any 2011 i rarament ha estat en pau abans o després d’aquesta data. Aquest mes de febrer el govern declarà oficialment la situació de fam. Segons la FAO, “una declaració formal de fam significa que la població ha començat a morir de fam”. Tant la FAO com els bisbes sudanesos coincideixen que aquesta situació està causada per la mà de l’home. Per un altre costat, Somàlia, com és sabut, és un estat fallit amb important presència de terroristes d’Al Sabaab.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.