Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 de febrer de 2019
0 comentaris

La Mare de Déu dels Desemparats i el P. Joan Gilbert Jofré

Celebrem la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats durant el mes de maig, mes en què la primavera es vesteix de festa i tots rivalitzen a honorar la nostra patrona, la Mare de Déu dels Desemparats. El segon diumenge de maig per a tots els valencians és el dia de la Mare i tot és per a ella.

L’origen d’aquesta devoció es remunta al segle XV, quan el pare Joan Gilbert Jofré, religiós mercedari, posà els ciments per a la fundació de l’Hospital per a dements que sorgí davall el patrocini de la Mare de Déu dels Desemparats.

El pare Joan Gilbert Jofré nasqué a València el 1350. Cursà estudis de Dret a Lleida on entaulà amistat amb sant Vicent Ferrer que en aquells anys estudiava teologia en aquella població. El 1370 Joan Gilbert prengué l’hàbit mercedari al convent de la Mare de Déu de la Mercè de València. Un any després  féu la professió religiosa.

Cursats els estudis de teologia i ja sacerdot, va començar a predicar pels pobles propers al monestir del Puig. El 1408 se’l va nomenar superior del convent de València. El diumenge, 24 de febrer de 1409, primer diumenge de Quaresma, havia de predicar a l’església Catedral. Als pocs passos de la seua eixida del convent es va trobar amb un grup de xics que apedregaven un pobre boig, i el va defensar i el va dur on el pogueren atendre.

Ja a l’Església Catedral des del pípiy indicà que a la ciutat de València feia falta un hospital o casa on foren acollits els dements. Feta realitat aquesta obra de caritat, l’Hospital es va col.locar davall la protecció de la Mare de Déu dels Desemparats, que va donar origen a l’actual advocació de Mare dels Desemparats.

El pare Joan Gilbert Jofré morí santament al monestir del Puig el 18 de maig de 1417. El 17 de gener de 1996 es va procedir a k’apertura del procés diocesà sobre la santedat i culte immemorial de fra JOan Gilbert Jofré, que clausurat el 24 de febrer de 2007, es va lliurar a la Congregació de les causes dels Sants al Vaticà.

PD: Traducció d’un text del full ALELUYA.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.