Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

7 d'abril de 2012
0 comentaris

“Heu afrontat el pobre”, per Josep Lluís Bausset (OSB), publicat avui a Levante-EMV

     Considere que, ja que compartisc al 100% les paraules de l’amic i monjo de Montserrat, avui que faig anys, una bona manera és fer-vos-en partícips (del text):

Fa unes setmanes, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, feia unes declaracions en les que molt encertadament declarava sentir «vergonya per les indemnitzacions i augment de remuneració en les cúpules d´algunes entitats bancàries». I Levante-EMV informava el passat 15 de març que el jutjat de les causes socials n.º 4 d´Alacant havia desestimat la demanda presentada per l´exdirectora de la CAM Dolores Amorós, que reclamava una indemnització de 10 milions d´euros (!!) per allò que ella anomenava un acomiadament improcedent. 

Quan Evàgri Pòntic, un monjo del segle IV, va enumerar 8 esperits del mal, va posar en el tercer lloc de la llista, la filargya, una expressió grega que indica l´amor per l´or, pels diners!! I és que l´avarícia ha estat present des de sempre en el cor dels hòmens. Per això, amb paraules de Sant Jaume, amb aquests sous «heu afrontat el pobre» (Jm 2:6). 
Els guanys abusius que han eixit publicats als diaris, són un insult per a pensionistes que no arriben a final de mes, malalts dependents sense l´ajuda promesa, joves sense treball o amb un treball precari o dones que es troben a l´atur. 
Com s´entén en un clima de crisi (com vaig dir en un article a Levante-EMV) un sou vitalici als expresidents del Govern de l´Estat, de 80.000 euros a l´any? I com s´entén que, en ser tractat aquest tema al Congrés, tant el PP com el PSOE defensaren les pensions dels expresidents, amb un resultat de 328 vots a favor de les pensions, 17 en contra i 1 abstenció? Com s´entén que el president del Congrés tinga un sou base de 2.813 euros al mes, un complement com a membre de la Mesa de 3.000 euros més i després dispose de milers d´euros per a despeses de representació i de lliure disposició? O que els sous dels exministres siga del 100% durant 10 anys? O com és possible un «monument» a l´aeroport de Castelló que coste 300.000 euros i després no hi haja diners per pagar la calefacció de l´IES Vila-roja d´Almassora?
Com deia el P. Abat Josep Mª Soler en l´homilia de la festa de Sant Josep, per superar la crisi actual, ens cal una sol·licitud pels «altres que es fa concret en la solidaritat i en el compromís per construir una societat millor». I ens cal trobar solucions, evitant que «es busquen en maneres de fer que fragilitzen els treballadors i els fan minvar els seus drets i penalitzen les persones amb menys recursos, com ara els casos de les hipoteques que no es poden pagar». Per això cal «orientar l´economia per satisfer les necessitats de les persones, perquè el criteri central d´una economia ètica ha de ser el respecte a dignitat de la persona i a la dignitat del treball».
Com deia un recent text de la HOAC i la JOC, «l´economia demana unes mesures polítiques concertades en l´àmbit internacional, que subordinen l´economia financera a l´economia productiva». I per això «cal una reforma del sistema financer internacional, per avançar en la justícia social, redistribuint efectivament la riquesa existent, i alhora controlar l´economia especulativa i frenar l´afany desmesurat de lucre». Només amb aquestes mesures, la nostra societat recuperarà els valors de la sobrietat i de la solidaritat, per viure atents a les necessitats dels altres i per no caure en l´avarícia, com recomanava Sant Pau a Timoteu: «mentre tinguem menjar i vestit, donem-nos per satisfets. En canvi, els qui volen enriquir-se cauen en temptacions i en paranys, perquè l´arrel de tots els mals és l´afany de diners» (1Tm 6:9-10).” Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.