Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

14 d'abril de 2010
0 comentaris

FORTALENY

Municipi situat al nord de la serra de Corbera. La superfície del terme és completament  plana. El riu Xúquer serveix de límit per l’est . La superfície conreada és el 83% del total del sòl; la no conreada és 5% i la improductiva el 12%. La totalitat dels conreus són de regadiu conreant-se principalment arròs i taronges. Fins ben entrat el segle XIX la seua riquesa la constituí l’agricultura arrossera, fàcil en el seu terreny pla, al.luvial i travessat per nombroses sèquies. A partir del darrer terç del segle XIX i en el XX prengué importància el taronger. La seua població experimentà un creixement notable en el segles XVIII, XIX i primera meitat del XX, però a mitjan segle s’experimentà un descens amb l’emigració que es va experimentar cap als arrossars del sud de França i al costat del Quadalquivir. El poble està edificat en el costat dret del riu Xúquer, les parets del qual toca, i prop de Sueca, a la qual s’uneix per un bell pont de ferro construït en 1916. Actualment té uns 1.000 habitants. La parròquia té per titulat Sant Antoni Abat i pertany a l’Arxiprestat de la Mare de Déu del Castell.

En els seus orígens fou una alqueria musulmana, de la qual el reiu Jaume I donà, el 18 de desembre de 1247, algunes cases i terres a Joan Tos. El 18 d’abril de l’any següent el rei féu donació a Peregrina, néta de Tomàs Donadén. El 20 d’abril de 1286 rebé per donació l’alqueria de Fortaleny Pere Marqués. En 1305 fou adquirida per Raimon Costa per un valor de 16.000 lliures, tanmateix el rei Pere II la reincorporà després a la Corona el 20 de gener de 1418. Formà part, juntament amb Polinyà, Riola i Corbera, del senyoriu de la Vila i Honor de Corbera. En 1836 es va desllindar el terme de Corbera i es constituí en Ajuntament propi.


Guillem de Rocafull, davant del notari Bernat Galceran el 23 de juliol de 1276 donà al comendador dels canonges regulars de Sant Antoni Abat en els bisbats de València i Tortosa, Jaufré de Xasca, l’atenció de les ànimes de l’església de Fortaleny. I per al seu sustent li va designar diferents béns, entre aquests l’Hospital de Sant Antoni de València, amb la condició que residira personalment a Fortaleny més espai de temps que en altres indrets. Fou annex de Riola, de la qual es desmembrà en 1621, essent Arquebisbe de València, Isidor Aliaga, i es va constituir en parròquia autònoma. En 1741, essent Arquebisbe Andreu Maioral el comendador de l’Hospital de Sant Antoni féu donació de l’església, casa abadia i terres a l’encarregat de l’atenció de les ànimes,  passant el patronat al clergat secular. L’església fou destruïda en 1936, ha estat restaurada totalment i beneïda en 1951. Des de 1683 es consercvebn els llibres sacramentals. Celebren festes a Sant Antoni Abat el 17 de gener.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.