Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

18 de maig de 2018
0 comentaris

Educar a casa (III)

La comunicació: problema i solució

 • PROBLEMA: Els pares pregunten moltes coses als fills. Desitgen saber-ho tot d’ells: On han estat?, amb qui?, què han fet? què temen?, si algú els molesta?…

Per altra part, a molts dels fills els costa parlar i en poques ocasions són oberts o comunicatius de les seues coses i amb freqüència donen respostes evasives o mitges veritats o evidents mentides.

El problema no acaba ací ja que els pares parlen poc d’ells mateixos als seus fills fins al punt que en bastants ocasions els seus fills saben molt poc dels seus pares. Açò té una conseqüència negativa i és que els pares no usen un recurs convenient i útil que els ajude a conviure en harmonia i a ser feliços. La comunicació sol reduir-se en moltes ocasions del dia a donar-los normes, consells i sermons, i a dictar-los com han de fer les coses. Hi ha besos i carícies però en nombreèi freqüència menor i que a més minven a mesura que creixen en anys.

 • SOLUCIÓ: Un recurs per tal d’ajudar a la comunicació està que siguen els pares els que parlen d’ells mateixos als fills.

Així ambdós es donen a conèixer i tenen la gran oportunitat d’exposar davant dels fills idees-força o conviccions de la seua vida personal, familiar i social. En el que els pares comuniquen d’ells mateixos als fills xicotets ha d’entrar la prudència.

Està clar que també cal escoltar-los en els seus gustos, problemes i projectes. Escoltar-los significa ajudar-los a raonar, ajudar-los a obrir-se i a prendre decisions.

2.1. Educar a un fill/a és:

Els temes sobre què parlar amb els fills són il.limitats. A mode d’indicador posarem aquests exemples:

 • Parlar-los d’alguna tasca o treball que has fet avui, ahir…
 • Donar-los alguna notícia del periòdic que estiga relacionada amb la vida dels fills.
 • Parlar-los de quelcom que t’ha fet por (no ets de suro ni de pedra sinó de carn i os i els de carn i os tenim també sentiments desagradables).
 • Contar-los quelcom que s’ha fet aqueix dia. Sigues breu.
 • Parlar-los de quelcom que t’ha produït tristesa o ràbia o t’ha enfadat. I dis-los també si se t’ha passat ja la tristesa o  l’enuig.
 • Digueu-los algunes de les coses que t’agraden més.
 • Parlar-los del que et costa fer cada dia.
 • Conteu-los fets d’altres i què t’han semblat.
 • Parlar-los de qualsevol tema. Però cap mentida.

2.2. Efectes de la comunicació: Si s’avança en comunicació amb els fills s’avança en afecte, en respecte a l’altre, en harmonia, en pau i en serenitat.

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.