Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

6 de setembre de 2015
0 comentaris

Carme Miquel: RÈCORDS EN AGOST (Levante-EMV)

Segons els registres, estem vivint l’estiu més calorós de la història. Es tracta d’un rècord que no és una anècdota. Ho seria si aquest fet no anara acompanyat de l’augment de temperatura mitja de la Terra i de tots els altres símptomes i realitats comprovables del canvi climàtic que assenyala el món científic i l’IPCC. Situació molt preocupant a la que cal afegir l’informa d’una organizació iternacional d’experts en sostenibilitat, la Footprint Network, que assenyala que el 13 d’agost va ser el dia de l’Excés Ecològic, és a dir, el dia que la demanda de recursos naturals que fem en un any, va superar la capacitat que té la Terra de regenerar-se en eixe mateix any. Com a exemple direm que en 1961, la demanda va ser de dos terços dels recursos disponibles. Quedava, per tant, un marge de recursos i la capacitat de regeneració dels utilitzats, capacitat que actualment ja no existeix. Un tema vital a resoldre

Però seguim parlant de rècords del més d’agost d’enguany: el de l’arribada massiva de refugiats a Europa, que ha fet que l’onada migratòria en 2015 haja augmentat un 90% respecte la de 2014, sobrepassant ja la xifra de 250.000 en el que portem d’any. Unit a aquest rècord, el més d’agost n’ha superat un altre, el de morts en el camí (vora un centenar asfixiats en un camió frigorífic, més de 200 nàufrags front les costes de Líbia …) que fan que en un any s’hagen comptabilitzat més de 3.600 inmigrants i refugiats morts, la qual cosa en suposa més de deu al dia. Totes aquestes xifres tenen cara: xiquets famolencs, cansats, morts. Dones embarassades esgotades, mortes. Persones, joves i velles fugint, salvant obstacles polítics, salvant obstacles físics i…mortes. Cansats desesperats, humiliats, són adjectius a afegir als de: esperançats, necessitats, decidits… En definitiva, el resultat de situacions terribles de terror i de guerra, de misèria i desesperança. El resultat de situacions terribles d’abús i d’injustícia.

Que fer? es pregunten plenes de ràbia, dolor i compasió moltes persones. Què fer respecte els dos rècords mundials produïts en el més d’agost? La sensació d’impotència davant la problemàtica ecològica i davant la problemàtic humanitària, ens supera. Què podem fer les personetes d’a peu? N omés se m’acudeixen quatre verbs: informar-se, visibilitzar, exigir i practicar. Informar-se del que està passant, de les seues causes i conseqüències. Fer-ho visible i sensibilitzar-hi la gent del nostre voltant. Exigir mesures polítiques i institucionals amb mitjans, coordinació i sentit de justícia, a nivell local, autonòmic, estatal i internacional. I practicar una forma de vida, que no contribuisca a l’esgotament de recursos de la Terra i que afavorisca l’humanitarisme i la solidaritat.

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.