Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de maig de 2016
0 comentaris

Ascendeix cap a la fortalesa el caminant, trobant davant seu la porta per on segons la tradició, rendida la ciutat de Xàtiva, el Rei Jaume va entrar. Memòria gravada en la pedra: “Dia 7 juny de l’any 1244 va entrar per aquesta porta anomenada de l’Aljama el Rei Dn. Jaume I. Aquesta antiguitat la va renovar Eduardo Cardona en l’any 1865 “.
L’ermita barroca del s. XVIII, obra de fra Vicente Conca, va ser descrita pel Diccionari Madoz en 1847 amb aquestes paraules: “situada a les mateixes faldilles del castell, nova i bella, construïda en forma de creu llatina, d’ordre corinti de molt bon gust per la senzillesa de seu ornament; té nou retaules dedicat el major a sant Josep i santa Bàrbara; la seva construcció es deu a la pietat d’aquell veïnat, i la seva conservació es troba a càrrec del gremi de fusters ” (Tom XI, pg. 604).
El conjunt consta a més de l’habitatge de l’ermità i les portes laterals i principal, aquesta oberta a la torre campanar, al peu de l’església i formada per la fornícula on van ser venerades les imatges dels titulars, la sala de les campanes Maria dels Desemparats (1942) i Bernat (1948) i el tercer cos de planta octogonal cobert per un cupulí rebaixat amb penell de ferro.

A l’interior va constatar en 1963 Luis B. Lluch Garín la profusió de làpides sepulcrals de marbre rosa en el paviment, amb dates que arrencaven de 1769, tèbies, calaveres, inscripcions “aquí llace un mestre forner, …, un escrivà, …, 1 jove de 25 anys “. En el mateix article recorda l’ermitana, perquè “estic ací per Patriarca Sant Josep”, mentre recordava al canonge de la Seu D. Pascual Terol, qui “era un sant” que des de la creu beneïa l’horta de Xàtiva.
Lectura: Salm 16, 6
Oració: Pare. Imagino l’ermitana, tenint cura del lloc, mentre alçava la mirada a sant Josep. I em dic per a mi, fill teva a gran distància d’aquesta germana, “m’ha tocat un lot deliciós, quina bella és la meva heretat “. Prego i et demano un terç de la fe d’aquesta dona.

PD: Imatge extreta de: http://seudexativa.org/Patrimonio_Artistico/ErmitaSanJose/ErmitaSanJose_3.htm


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.