Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 de juny de 2015
0 comentaris

Sant Joan Baptista, patró de Benicolet (Vall d’Albaida)

Ahir la nova corporació s’estrenava com a tal en el dia del sant patró del poble Sant Joan Baptista, titular de la Parròquia i patró de la Cooperativa. Els membres que conformem la corporació municipal (3 regidors de Compromís, alcaldia inclosa, 3 regidors del PP i un regidor (dimitit) assisírem als actes de la celebració del sant.

A les 20:00 tingué lloc la Santa Missa en honor del sant i, a continuació va processonar pels diversos carrers on ja és costum el sant. Acabà la festa amb un xicotet castell de focs d’artifici.

A continuació us pengem l’admonició d’entrada ( a càrrec de qui us escriu aquestes ratlles) i la de comiat a càrrec de l’Alcaldessa, Sra Llúcia Gregori Català.

ADMONICIÓ

SANT JOAN BAPTISTA és el titular de la nostra parròquia, patró del nostre poble i de la cooperativa. Però qui va ser realment Sant Joan Baptista?

Sant Joan Baptista representa el príncep del santoral cristià: és l’ únic sant del que se celebra el naixement i no la mort, i la seua festa, el 24 de juny, és una festa solar, de llum i de foc, dels més antics ritus de la humanitat en la més gran de totes les festes. Mentre Jesús ocupa el solstici d’ hivern, Sant Joan se celebra pel solstici d’ estiu perquè va ser impossible eliminar les ancestrals celebracions solars. I va ser precisament pel fet de la vinculació del seu nom a les festes més esplendoroses i més vitalistes. Però no és gratuïta la coincidència entre l’ ancestral culte solar i Sant Joan Baptista. El personatge és transcendental: representa un Sol menor que obre camí al gran Sol que és Crist, amb una fermesa que fa tremolar al mateix rei Herodes. El Baptista assumeix una missió amb fermesa: “preparar els camins del Senyor”. Era “la Veu que clamava en el desert”. No callava davant de les injustícies; quan veia els abusos del poder, no girava el cap, encara que no li afectaren directament; per això el seu cap va acabar servit en la safata de Salomé. Un cap que el mateix Herodes va valorar en la meitat del seu regne.

 

Com escriu hui a Levante-EMV el P. Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat:

“Elegit des del si de la mare (com tots els profetes) Joan ens dóna hui una sèrie de lliçons: la passió per la justícia (en un món ple d´injustícies i de falsedats) el rebuig de la violència, la denúncia valenta de la corrupció i de la mentida, la claredat del seu missatge, l´anunci del Regne i sobretot l´honestedat de la seua vida.

El 24 de juny és una festa universalment celebrada des del segle IV i prompte van començar a aparèixer per Palestina, esglésies que recordaven els llocs de l´activitat del Baptista, a qui li han estat dedicades esglésies a Alzira, Vila-real, Beniarjó, Alcalà de Xivert o Xiva.

Que la protecció del Baptista, patró de Set Aigües, Catral, Sant Joan de Moró, Vallés, Alcanalí, Benicolet i Sant Joanet, ens encoratge a ser missatgers del Regne. I que la passió de Sant Joan per l´honestedat, la rectitud i la veritat, faça dels nostres polítics, dones i hòmens honrats i honestos.

 

COMIAT

SANT JOAN BAPTISTA

Sant Joan Baptista va obrir de bat a bat les “portes del cel” a altre Joans destacats:

sant Joan Evangelista, el deixeble predilecte de Jesús

sant Joan Crisòstom, un dels més grans oradors de tots els temps

sant Joan Baptista de la Salle, fundador de les Escoles Cristianes

sant Joan de la Creu, el poeta que va divinitzar l’amor humà i va humanitzar l’ amor diví

sant Joan I papa, iniciador de la sèrie de grans papes que va arribar fins l’ humanisme de Joan XXIII

sant Joan de Déu, fundador dels Germans Hospitalaris

… i així fins a cent vint sants.

Un total de 25 esglésies de l’arxidiòcesi de València estan dedicades a Sant Joan Baptista, la festivitat del qual se celebra enguany dimecres, Així mateix, sabem que Sant Joan Baptista és patró també dels municipis d’Alcalalí, Setaigües, Sant Joan d’Ènova i Vallés.

Les 15 poblacions que tenen la seua parròquia o ermita dedicada a Sant Joan Baptista són Benialfaquí (pedania de Planes), Beniarbeig, Beniarjó, Benicolet, Bugarra, Xiva de Bunyol, Guardamar, Loriguilla, Llanera de Ranes, Manises, Muro d’Alcoi, Sant Joan d’Enova, Setaigües, Terrateig i Vallés.

Després d’haver honorat el nostre patró i titular de la parròquia i cooperativa com es mereix, donem les gràcies a D. Vicente Espasa per la seua col.laboració i a la resta de persones que, en la mesura de les seues possibilitats, han col.laborat per tal que la festa es duguera a terme. I ja sols ens queda cridar ben fort: VISCA SANT JOAN!!!!

VISCA!!!!

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.