Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

22 de novembre de 2011
0 comentaris

SANT AMBRÒS I AÍN, pel P. Josep Miquel Bausset (OSB)

Sant Ambròs i Aín

 

 

Aín, al cor de la Serra d’Espadà, celebra cada 7 de desembre al seu patró, Sant Ambròs, bisbe de Milà i un dels pares de l’Església que, segons el teòleg i monjo de Montserrat Cebrià Pifarré, va ser “una personalitat de talla excepcional, tant des de punt de vista humà com des del cristià ”.

Sabem diverses dades del patró d’Aín, gràcies a la “Vida d’Ambròs”, del diaca Paulí de Milà. De bona família, Ambròs va nàixer a Trèveris, el 339. De jove seguí la carrera administrativa i el 370 el trobem a Milà (capital de l’Imperi) com a prefecte de la regió  Ligúria-Emília. I és ací quan, a la mort del bisbe Auxenci, el poble impressionat pel prestigi  i la integritat d’Ambròs, el va elegir per aclamació com a nou bisbe, tot i la seua resistència. Eixa manera d’elegir els bisbes, era freqüent i normal en aquella època. Així  ho expressa els Goigs a Sant Ambròs: “Un infant (la unció al dit)/ com a bisbe us assenyala./ Tot el poble el gest avala/ perquè és Déu qui us ha elegit,/ per a ser sant i prudent,/ pur com l’aigua cristal·lina ”.

Com que encara era catecumen, va ser batejat i el 7 de desembre de 374  va ser consagrat bisbe. Ambròs va donar tot el seu patrimoni als pobres i serví l’Església en l’episcopat durant 24 anys. Va morir el 4 d’abril de 397, un dissabte sant.

En una Església necessitada d’una renovació espiritual, Sant Ambròs va ser un pastor exemplar que es mostrà sol·lícit per la unitat d’una Església dividida en dos faccions: l’arriana i la catòlica. Preocupat també per la regeneració dels capellans i de les comunitats de vida consagrada, Sant Ambròs organitzà la litúrgia, i perquè el poble participara activament en les celebracions i compongué himnes d’una gran bellesa, que resumien la fe de l’Església.

Ambròs va ser un bon pastor, predicador i catequista del poble cristià. Ell mateix explicava l’Antic Testament als catecúmens que havien de ser batejats la nit de Pasqua. Va escriure nombrosos comentaris exegètics sobre el Gènesi, els Salms o l’Evangeli de Sant Lluc.

Segons el P. Cebrià Pifarré, teòleg especialista en la literatura cristiana antiga, Sant Ambròs va ser un bisbe molt “sensible als problemes socials i va denunciar amb valentia, l’arrogància i la prepotència dels rics”. Pròxim al dolor dels pobres, quan els romans van ser derrotats pels visigots a la batalla de Adrianàpolis el  378, Ambròs no dubtà en vendre els preciosos ornaments sagrats, per rescatar els presoners.

Escrigué el llibre ”La Penitència, adreçat als rigoristes novacians que negaven a l’Església el poder de perdonar els pecats després del baptisme. Ambròs en aquest text destaca la misericòrdia de Déu, un tema tan estimat per ell. Ambròs mateix escriu: “feu-me la gràcia de tindre un cor ple de tendresa per tots els pecadors. Aquesta és la suprema virtut”.       

Ambròs demana als cristians (als del segle IV i també a nosaltres, al segle XXI) que donem testimoniatge de la fe “sobretot amb les obres i no solament amb les paraules”. El sant patró d’Aín també ens exhorta (en un món ple d’odi) a la reconciliació mútua: “quan demanes perdó per a tu mateix, aleshores, més que mai et cal saber que has de perdonar als altres”.

Com qui no té la vespra no té la festa, la celebració de Sant Ambròs comença a Aín el dia 6 de desembre, amb el volteig de campanes i les calderes, tan populars! I és el 7 quan amb la missa i la processó, Aín expressa la seua devoció per Sant Ambròs.

Aín, aquest poble muntanyenc, venera amb especial amor la font del sant, amb el seu retaule de ceràmica, tan bonic. Que Sant Ambròs porte la protecció i la benedicció de Déu, per a tots els habitants d’Aín, que l’aclamen com a patró.

 

 

                                                                            Josep Miquel Bausset

                                                                            Monjo de Montserrat 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.