Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

18 de maig de 2011
0 comentaris

No hi ha cultura (sense lectura) (1)

     Fa uns dies vaig fer dos apunts que em van quedar una miqueta coixos. Aquests apunts eren: SENSE LECTURA NO (1 i 2). L’acabament de tots dos apunts (encara que ja s’intuïa) havia de ser aquest. 
L’apatia per la lectura crea importants conseqüències tant per a la persona com per a la societat
     Aquesta manca d’interés per la lectura crea una sèrie d’interrogants. Què podem esperar d’un país on més d’una tercera part de la població no compra mai revistes o periòdics? Quin interés pot suscitar en els nostres adolescents i joves per la lectura quan un 46,8% dels ciutadans entre 35 i 44 anys (l’edat dels seus pares) no compren ni lligem de manera ordinària periòdics ni revistes, molt menys llibres? Una societat on gran part dels seus ciutadans lligen poc no pot progressar humanament i econòmica.
     El baix percentatge de lectors que mostren els estudis assenyalats planteja una sèrie de conseqüències negatives tant en les persones com en la societat. Sense lectura NO HI HA CULTURA. Som persones intel.ligents, dotades de capacitats per tal de pensar, imaginar, crear, exposar, raonar i tenim sentiments, desitjos, aspiracions… Estem cridats a conrear i desenvolupar aquestes facultats. El nostre món no és quelcom tancat, sinó obert, no som illes, sinó que estem envoltats no solament de la família i amics sinó d’un món que ens inunda i repercuteix, on hi ha altres formes de vida, altres tradicions, altres cultures. Si u no es conrea, acaba per tancar-se en ell mateix, en el seu propi pensament, s’empobreix, es fa dèbil i és una presa fàcil per a la manipulació.
     Tots valorem molt la cultura, ser una persona culta. Però què volem expressar quan parlem de cultura? De quina cultura es tracta, de la que adorm o de la que ens fa més lliures, més persona? Per a què la volem? No podem considerar la cultura com un mitjà per tal de situar-se bé en la vida, obtenir un bon lloc i guanyar diners i viure bé, com l’entenen bastants persones. Aquesta visió és molt pobra i raquítica. Quan dic que sense lectura no hi ha cultura, em referesc a aquella cultura que ens ajuda a créixer com a persones, a desenvolupar la raó, a analitzar la vida, el que passa, a expressar el que sentim i volem, a donar raó del que volem, a crear possibilitats i a enriquir-nos mútuament com a éssers humans que pensen. Per tal d’aconseguir-ho la lectura és un mitjà imprescindible a l’hora d’ampliar el camp de visió de les persones, d’augmentar la nostra capacitat de pensar i facilitar la capacitat d’expressió.
(seguirà) 

Oleguer Presas, Miguel Bosé i Àlvaro Vioque
30.09.2006 | 12.01
A General
Compartir la taula
31.10.2011 | 7.56
D’El Temps, núm. 1.333
16.01.2010 | 12.41

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.