Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 de setembre de 2014
0 comentaris

Ermita de Santa Bàrbara a Alboraia

Endinsant-se en les partides de Saboia, situada a la vessant nord del barranc del Carraixet i acompanyada per habitatges adosats a ella, es troba l’ermita de Santa Bàrbara.

De la primera ermita se sap que el 1749 alguns veïns d’Alboraia es comprometeren al manteniment. Tanmateix a causa del deterioramennt sofert, entre els anys 1879 i 1880 i a instàncies del pàrroc en Manuel Juan Soler, fou construït l’edifici actual, costejant-se els 25.0000 reals amb les almoines de particulars, veïns de Benimaclet i diversos devots, així com el rector mateix. Posteriorment durant els anys 1960-1963 en Josep Lluch Vidal promogué la reforma, sent sufragada pels veïns de la partida de Saboia i Masamardà i a finals de 2002 la Fundació Pere Compte restaurà l’edifici.

La façana principal compta amb frontó triangular i fornícula on es venera la imatge de la titulatr, franquejada per dos òculs cecs. Hi han estat col.locades rajoles de ceràmica on pot llegir-se: “Si Bàrbatra Abogada / de las confesiones es /porque solo cuando truena/ te arrodillas a sus pies?”; “Si en seis meses este templo / levantó aquesta partida / con dinero y con más tiempo / ¿podréis decirme qué haría? / Año 1879”; i “Siendo clavarios José Martí, Francisco Rubio, Bautista Lliso, Miguel Sanchis. Año 1879”.

En la part posterior es troba l’esvelta espadanya formada per pillastres neocl+àsques amb acroteria, borles d’ornamentació i creu de ferro. I en l’interior té cinc pilastres d’ordre dòric, altar amb imatges de Santa Bàrbara, Sant Josep i la Immaculada i fornícules amb Sant Blai i Sant Antoni de Pàdua, situades a les parets.

Lectura: Joan 10, 7-10

Déu és amor
7 Estimats meus, estimem-nos els uns als altres, perquè l’amor ve de Déu; tothom qui estima ha nascut de Déu i coneix Déu. 8 El qui no estima no coneix Déu, perquè Déu és amor.
9 L’amor de Déu s’ha manifestat enmig nostre quan ha enviat al món el seu Fill únic perquè visquem gràcies a ell. 10 L’amor consisteix en això: no som nosaltres qui ens hem avançat a estimar Déu; ell ens ha estimat primer i ha enviat el seu Fill com a víctima que expia els nostres pecats.

Oració: Pare. Mire la porta d’entrada a aquest indret. Llig el text bíblic: “Jo sóc la porta… tot el que entre en el ramat per aquesta porta, estarà fora de perill”. Quines són les meues preocupacions en aquests moments?, què et demane a tu?, cap on camine? Senyor, Tu ets el meu descans. Darrere la porta d’aquesta ermita, la teua presència.

PD: El frament de la Bíblia pertany a BIBLIJA.NET


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.