Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

7 de març de 2008
0 comentaris

ALPONT

Municipi situat al nord-est de la província al límit amb Terol, al sud de la serra de Javalambre. El terme és abrupte, per l’existència de nombrosos barrancs, especialment al sud. La vila d’Alpont s’alça en el  turó que uneix els monts de Sant Cristòfol i el Castell, en terreny rocós, obert per complet als vents del nord. Conserva diverses torres i portes de la desapareguda muralla. L’Ajuntament es troba en un edificio on estigué l’antiga aljama, de la qual resta una torre emmerletada: en el soterrani està el saló on tingueren lloc les Corts del Regne de València els anys 1319 i 1383. A dos quilòmetres de la vila hi ha un antic aqüeducte, del segle XVI; de 13 arcades, popularment anomenat els Arcs. La població es troba diseminada, en gran part, en llogarets i caserius. Actualment té un poc més de cent habitants. La parròquia està dedicada a la Mare de Déu de la Pietat i pertany al l’arxiprestat de Sant Antoni Abat. L’11 de juliol de 1960 es va desmembrar de la diòcesi de Sogorb i passà a pertànyer a la de València.

 

S’han trobat restes de l’Edat de Bronze i les ruïnes d’un poblat ibèric amb la seua necròpolis. Els romans també poblaren aquest territori pels fragments de ceràmica i monedes que s’hi han trobat. Amb l’ocupació musulmana, en el segle XI, la família Banu Qásim governà amb total independència aquest territori des de 1030 a 1092. En 1089 el Cid ocupà aquesta vila exigint el vassallatge als seus habitants. La seua situació fronterera entre Aragó i Castella la va fer escenari de batalles en bastants ocasions. Fou Vila Reial fins 1814 amb vot a les Corts Valencianes.

 

L’actual església parroquial data del segle XIV, i va ser reconstruïda pel segle XIX; el campanar de planta octogonal, s’alçà en 1557. Tenia com agregats Corcolilla i el Collado, que s’emanciparen com a parròquies en 1888. Té les ermites de Santa Bàrbara, Sant Roc, Santa Maria Micaela del Santíssim Sacrament i el Beat Francesc Pinazo.

 

Celebra les seues festes patronals a Sant Blai el 3 de febrer. Cada tres anys, en el mes de setembre la imatge –trobada en 1614- es trasllada des de l’església de Corcolilla fins Alpont, a muscles dels devots, durant la processó es reciten versos, anomenades “dites”, de sùpliques i agraïments.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.