Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Matí de diumenge – El primer cafè

El primer que faig pel matí és fer cafè. A casa sempre hem estat cafeters, encara que ara a  mí també m’agrada molt el tè, no el de bossetes, de diferents llocs.

Però tants i tants anys prenent un cafè torrat per el meu pare, dalt del terrat de casa, això no s’oblida. Encara guardem la torradora de ferro colat i el pot on guardo el cafè, un pot gran on s’hi guardàven els ‘caldets’ Maggi i que el meu pare va portar buit.

Ara tasto café d’arreu del món; en aquest moment de Nova Guinea; estic esperant rebre cafè del Viêt Nam; de les cooperatives de Nicaragua; de Kènia o Ethiòpia.

””Sempre tinc un plaer especial quan m’aixeco; obrir el pot del caldets Maggi, treure el cafè, de vegades en grà i amb un molinet elèctric deixar-lo a punt per fer la infusió correcte. Amb la tassa ‘especial’ del cafè dels matins, obro la finestra, i a glopets me’l prenc tot mirant les estrelles que encara són al firmament o escoltant els crits de les cotorres que volen en grup, o les tórtores.


El meu pare sempre ens deia que la millor barreja era; Colòmbia sempre i barrejat amb Nicaragua. Quan pujava al terrat per torrar el cafè era veritablement tot un cerimonial; uns draps de cotó extesos al terra; tallar la llenya en petites tiges; una mica de carbó comprat al carboner del carrer de casa; encendre el foc; fer brasa i posar el cafè cru dins la cavitat i anar donant voltes i més voltes sobre el foc encés; obrir la finestreta i veure com està, remenar i tornem-hi, fins que el meu pare ja sabía que el torrat era perfecte.
Aleshores extenia el cafè torrat sobre els draps de cotó per refredar-lo.

No us puc dir la flaire que s’extenia per tot el barri !! ‘ En Ramón ja està torrant cafè ‘ deient tots els veïns, i amb enveja, perque seguidament pujàvem a cercar-lo per fer uns cafès sols o amb llet que ens llepàvem els dits.

Ara el cafè el compro ja torrat, però les memòries sempre hi són i pels matins un cafè saborós, acabat de fer, sempre és un dels petits plaers de la vida.

I aquest matí de diumenge, 2 de desembre 2007, el plaer ha estat encara més gran …. ja m’enteneu, oi ?



””


  1. Quin escrit més descriptiu!, no sabia que hi havia qui torrava el cafè a casa. T’asseguro que el perfum del cafè acabat de fer dels teus diumenges al matí formarà part dels meus també. Una abraçada.

  2.  El meu avi matern, a més de mestre d’escola, era representant de la casa Maggi i en tinc de pots d’aquests…Quin record mes maco el del teu pare torrant el cafè i quin aroma. Nosaltres no el torràvem, però teníem un molinet de fusta amb un caixonet i el meu germà i jo fèiem torns per a moldre el cafè. Bells records. El cafè del diumenge es especial… 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.