Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Bánh chu’ng – Bánh dày: Tradició cultural

Publicat el 3 de febrer de 2008 per rginer
Durant els díes del Têt, l’Any Nou dels vietnamites, no pot faltar a casa el bánh chu’ng i el bánh dày. És com la nostra escudella, pollastre, indiot o canelons.
Si es viatja per Viêt Nam es veuen en moltes botigues de queviures uns paquets penjant d’una corda de bambú embolcats amb fulles de la dong i lligats amb tiges de bambú; és el bánh chu’ng de forma quadrada o el bánh dày de forma rodona.
No pots fer més feliç a un vietnamita si li portes com a regal un bánh chu’ng o bánh dày.
És una tipus de pastís fet amb arrós glutinós i barrejat amb mongetes seques blanques i carn de porc.
Una vegada fet el pastís prenent la forma d’un quadrat o rodó, s’embolica amb fulles de plataner i es lliga amb tiges de bambú.
A les zones rurals es couen en unes olles-bidons al foc de llenya durant tota una nit, mentres els avis expliquen els contes i les històries als infants.

””””’La història de la procedència d’aquesta menja té el seu origen a l’edat de bronze, al delta del riu Roig i va ser escrita al secle XVè per Lînh Nam Chích Quái ( ‘Els contes de Lînh Nam ‘ ). 
El 16è rei de la dinastia Hùng, un home ja vell, volia escollir el seu hereu entre els seus diferents fills i els va demanar que anéssin per el món i li portéssin diferents receptes de menges, les millors. En un any volia que tots haguéssin trobat els millors menjars per oferir. Tots van marxar, excepte Lang Liêu, el més jove, i no tenia possibilitats de viatjar.
Es va quedar a casa i una nit, un esperit, en els seus somnis, li va indicar: ‘ No desesperis, et vull ajudar. Tú saps que l’arròs és el menjar bàsic de l’home. Agafa arròs glutinós i el fas coure al vapor i li dones la forma d’un quadrat que simbolitzi la terra. Cuines un altra pastís en forma rodona que simbolitza el cel. Hi poses mongetes blanques i carn de porc, els símbols de la flora i la fauna del país. Ofereix aquest dos pastissos al teu pare.
El noi va recollir l’arròs, les mongetes, la carn de porc i va fer els dos pastissos.
Va passar un any i la resta de fills van tornar carregats de menjars exòtics i els més apreciats.
Però el rei quan va saber com el fill petit va cuinar els dos pastissos, simbolitzant el cel i la terra amb els productes del país, naturals i senzills, va decidir que ell sería l’hereu.
La fotografia correspòn al mercat de Can Tho. Es poden veure diferents productes embolcats amb fulles de plataner. Al fons es poden veure els petits, quadrats, el bánh chu’ung. Els més grans crec que són un tipus d’embotits de carn de porc.

””

””’

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.