Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Ja en són 24

Publicat el 31 de març de 2008 per rginer

Ahir vaig llegir la notícia; una dona ha estat morta a trets en un bar i s’obria una investigació. He esperat unes hores per escriure aquest post. La veritat ha sortit a la llum; la noia no va voler accedir a la proposta del mascle, i aquest,  enfurismat, la va matar a trets. 

El meu sincer i trist dol;  i la meva denúncia continuada per aquest nou assasinat.
Unes flors de cirerer plenes de vida.

Hidroavió a punt

Publicat el 28 de març de 2008 per rginer

L’hidroavió contractat és dels anys de la segona guerra mundial i li han de posar oli i fer una repassada al motor, per poder estar a punt per volar els díes 4 i 6 d’abril.

No és gaire gran; el pilot i tres places, les justes i encara queda un mica d’espai per un equipatge lleuger. Els passatgers están com una mica nerviosos, però també il.lusionats per poder volar en aquest hidroavió, cosinet germà de L’HIDROAVIO APAGAFOCS, i començar un petit i curt viatge real.
Jo ja vaig experimentar la sensació de volar amb aquest petit avió fent un parell de volades per sobre de Sydney. Ja us explicaré l’experiència.
Ara el que és important és que l’hidroavió de la fotografía faci un vol planer, lleuger, i fer un bon amaratge d’aquí pocs díes i és així com ho desitgen amb delit els passatgers, per arribar a bon port i experimentar unes vibracions especials envoltats de persones estimades.

Neu de primavera

Publicat el 25 de març de 2008 per rginer

Las neu de primavera és diferent. Sempre ens sorprenem i la veritat és que no hi ha primaveres sense neu. Primavera vol dir rauxa, transgressió, indefinició, alegríes, tristors, esclat de sentiments, llum, oratges.

El començament d’aquesta primavera ha estat veritablement exhuberant, meteorològicament parlant. Els que ens hem quedat a Ciutat hem vist passar els nuvols amb una rapidesa que et recordàven els de les Illes Britàniques o Irlanda.
Tots els que han marxat a la muntanya o a la platja s’han trobat amb nevades,vent, sol, fred, pluja, onades rabioses.
La primavera de l’any passat, la nevada va arribar el dia de tornar a Ciutat, el dia 9 d’abril de 2007,  però vaig poder fer fotografíes del poble d’Oô, als Pirineus, a la Haute Garonne,  on el temps passa molt lentament.

Josep Benet

Publicat el 25 de març de 2008 per rginer

Sense història no pot mai existir un país i en Josep Benet va deixar la politica per tornar a  escriure i  fer-nos arribar amb els seus llibres la nostra història. Se’l recordarà com’el senador més votat de la història democràtica’.

Prefereixo seguir llegint els seus llibres d’història. Les seves opinions, escrits, han estat discutibles, polèmiques de vegades, però cal arriscar, dir les veritats.
Em vé al cap la lletra de la cançó de’n Lluís Llach  ‘ Núvol blanc’ :
‘Senzillament se’n va la vida, i arriba com un cabdell que el vent desfila i fina. Som actors a voltes, espectadors a voltes, senzillament i com si res, la vida ens dona i pren paper’.
El meu petit i senzill homenatge a totes les dones i homes que han fet del seu coneixement una lluita per aquest el nostre país.

L’arca de Noé australiana V – Pot causar sensació desagradable – Una peculiaritat

Publicat el 23 de març de 2008 per rginer

Aquest animaló el podem veure arreu del món, encara que en aquest continent n’hi han que són diferents i únics. Alguns fins i tot poden desprendre una espècie d’escopinada i ja pots córrer a l’hospital.

Les dones sempre fem ús del W.C. moltes vegades; només cal veure les cues en els llocs públics. Dones viatgeres: Heu de saber que  Austràlia és el país del món on es troben els WC més nets, grans, polits, i en els llocs més oportuns. D’això no en tinc cap dubte.
Ara bé, pots trobar-te amb sorpreses; sobretot si utilitzes els WC ‘sostenibles’ de les zones salvatges, o de l’outback, o d’aquells llocs remots on quasi no hi trobes a ningú, excepte els animals.
A Kakadu, Northern Territory, Outback, una part d’aquest continent ara protegit, i a unes tres hores en cotxe desde Darwin i d’una bellesa inqüestionable com ja he explicat en altres posts. Abans de començar la caminada per Nourlangie faig ús del WC del parc. Vaig  tirar de la cadena de l’aigua, i l’ensurt va ser majúscul; nedant de forma compulsiva per l’aigua que fluia per la tassa del vàter, una granota em mirava amb ulls sorpresos o agraïnt per haver fet córrer l’aigua; no ho sabré mai.
Jo sí que sé, que el xiscle primer, i el mal de panxa de tant de riure després, van fer història.
La granota ja hi era abans que jo en fés ús del WC. La vaig fotografiar quan ja s’havia banyat i era a punt de sortir.
I si m’hagués escopit ????

Ja en són 23.

Publicat el 22 de març de 2008 per rginer

A Xixona ( l’Alacantí ),  l’home que ja ha estat jutjat i tenia ordre d’allunyament, ha entrat a casa, i ha matat la dona de no més de 50 anys.

Tenía la il.lusió, utòpica, de no haver d’escriure cap post com aquest durant aquests díes, però els fets l’han fet caure.
El meu sincer dol i tristor, i ja no sé més què dir, per aquest nou assasinat.
Un jardí d’una casa, ben cuidat, bonic, amb un roser en flor.

Dia Mundial de la Poesia : Joan Maragall

Publicat el 21 de març de 2008 per rginer
Altres vistes al mar
Avui el mar té vint-i-vuit colors,
i tot està revolt, el cel i l’aigua:
el cel brillant i blau; el vent, furiós,
hi escotona els núvols i els empaita.
Fa voleiar banderes i blancors,
retorç i esbulla els arbres amb gran sanya:
tot són crits i soroll i lluentors,
amb un fresseig i un bellugueig que espanta.

Al mar, tot el commou, tot el renova,

l’assombra un núvol, un raig de sol l’alegra,
per un no-res que prop o lluny se’l mira
muda el color com  verge vergonyosa,
Ara sembleu flors del mar,
veles que sortiu enfora
 a l’hora que el sol es pon
i el mar té un color de rosa.
Mar d’acer de cap al tard,
delícia de la mirada;
bé em fineixes la jornada – bella i plena.
Déu del mar
grans mercès de la jornada
tan serena !
Mar blau, adéu.
Muntanyes amansides
que per damunt hi corre el vent suau;
campanes de viletes escondides
que tantes hores m’heu tocat en pau:
adéu-siau.
– 1901 –

Viêt Nam: El plaer de llegir

Publicat el 21 de març de 2008 per rginer

El propassat dia 14 de març, l’article d’opinió del diari Thanhnien de Hà Nôi m’ha agradat molt i penso que val la pena fer una traducció de l’anglès.

 El títol ja es molt suggerent :  – Donant llibres als infants els donem fortalesa-

 Durant la guerra, joves periodistes i escriptors, soldats, gent del poble, estudiants,  frisàven per llegir el poema de Kieu, o , entre d’altres, les obres de Faulkner o Albert Camus,  i trobàven en ells la fortalesa per continuar en la lluita en aquells anys tant difícils. Durant el període de la colonització dels francesos, els vietnamites van fer traduccions en la seva llengua de les obres cabdals de la iteratura mundial i es van anar publicant al llarg dels anys.
Quan el sud es va trobar en una situació de revolució i guerra civil, el líder de la resistència Nguyen Van Linh – que seria anomenat anys més tard Secretari General del Partit – va obrir una biblioteca en una zona alliberada  i la va omplir de llibres dels clàssics de la literatura de tot el món, sense excepcions.
La biblioteca era oberta les vint-i-quatre hores del dia i nosaltres els soldats i la resta de la gent ens podíem instruir i llegir els llibres que ens donàven fortalesa i confiança.
Molts dels lectors eren joves que tot just havíen acabat els estudis secundaris i van començar a llegir els llibres que els van donar sabiduria i esperances en el futur.

Però, avui, sembla que els joves vietnamites, ja no ténen aquesta passió per la lectura. Ja no consideren que llegir bona literatura sigui important i formi part de les seves vides. Podria ser que el nostre sistema actual d’educació no és el més adient, ja que els ensenyen a trobar un futur millor, però no els dónen cap oportunitat per descobrir per ells  mateixos el coneixement i la cultura.

És irònic que en un món tant globalitzat i tecnològic, la joventut es miri els llibres amb indiferència.
Alguns estudiants només llegeixen llibres que són necessaris per els seus estudis.
Albert Einstein va dir una vegada que las noveles de Fyodor Dostoievsky i les simfonies de Beethoven el van ajudar a descobrir la seva teoria de la relativitat.
Hem d’encoratjar  la lectura als nostres joves i a tothom en general, però només pel fet que els agradi, que ho vulguin, que ho desitgin.
L’amor a la lectura va donar una força adicional als nostres soldats i a tota la societat civil,el poble en definitiva,, i els joves estudiants d’avui hauríen d’entendre i agraïr aquesta vida en pau que avui tenim, a les generacions que van lluitar per aconseguir-ho’.
Signat: Thanh Thao – 14 de març 2008.
És cert que els vietnamites llegeixen molt; Camus, Rimbaud, Gide, Dostoievsky, Balzac, Beaudelaire; la llista seria llarga,  i evidentment els seus poetes i escriptors. És un goig veure les llibreries a Hà Nôi o Ho Chi Minh City on es poden trobar llibres de totes les tendències. En les que vaig entrar-hi, els clàssics francesos els trobes fàcilment, com també les obres de Shakespeare, o Goethe, Keats,  Wordsworth, Faulkner.
Però si creiem el que ens diu la editorial del diari, sembla com la lectura no interessi ja als joves, i ho manifesten en aquest article d’opinió.  Les noves tecnologíes van entrant poc a poc en el seu món.
Truyên Kiêu o El conte de Kiêu, autor Nguyên Du ( 1765 – 1820 ) és el llibre del poema de narrativa de 3250 versos on se’ns explica la vida i el drama d’una noia
de gran bellesas, Thúy Kiêu amb qui tots els vietnamites s’identifiquen.
És de lectura obligada per a tots els que vulguin conèixer el cor, l’ànima i el pensament del poble vietnamita.

Primavera

Publicat el 20 de març de 2008 per rginer

Benvinguda primavera ! És una arribada anunciada i esperada, i avui el dia és lluminós.

M’escau, i m’agrada, penjar totes aquestes flors en un dia com avui d’alegria i no de tristor i ràbia.
Noves vibracions s’apropen i tenim molts díes per endavant ! Blocaires amigues i amics, va per vosaltres aquest munt de flors que són en qualsevol carreró, raconet, jardí, plaça, de qualsevol indret d’una illa molt llunyana.

Walk On – U2 – Birmània

Publicat el 19 de març de 2008 per rginer
Cançó ‘Walk On’ del grup U2 inspirada en Aung San Suu Kyi.

Ja fa 19 anys i 147 díes que està empresonada a casa seva, a Rangoon.
Els fets del Tibet, no poden fer oblidar a Birmània on hi han més de 800 empresonats per les revoltes del mes de setembre de l’any passat; assasinats dels responsables dels grups tribals; el poble no vol embargaments; volen menjar i viure en llibertat.
Les grans potències segueixen tenint interessos econòmics al país. Entre els països amb grans negocis en recursos naturals, França o Xina o Índia o Rússia, entre d’altres.
La Junta pretén fer un referèndum, el proper mes de maig, per una nova constitució on es diu explícitament que cap persona nascuda a Birmània però casat amb un estranger podrà mai participar en les eleccions; Aung San Suu Kyi no podrà, doncs, reclamar el dret que va guanyar en unes eleccions lliures i que els feixistes li van arrabassar.
La revolta dels monjos i la resta de la població, han esperonat al poble del Tíbet.
‘Walk On’ poble de Birmània – ‘Walk On’ poble del Tíbet.

Passeig de dimarts

Publicat el 18 de març de 2008 per rginer

Tot sembla embolicat; es respira un ambient estrany; no acabes de trobar el moment, l’instant. Encara estic caminant per Tasmània i no he arribat al final de la primera etapa … Tinc escrits els apunts, les fotografies encara per triar, i tot d’una, he decidit baixar a Barcelona. Els que vivim als antics pobles del plà, encara tenim l’hàbit de dir ‘ baixarem a Barcelona’.

Sempre he pensat i cada dia més, que aquesta Ciutat és de fàcil caminar i passejar.
Si comences a la Ciutadella i vas en línia recta fins arribar al Paral.lel trobes de tot;
romànic, gòtic català, renaixement, muralles romanes, art abstracte, museus, jardins, carrerons estrets, botigues centenàries, modernisme, el call, barris de prostitutes, història de la Ciutat i de Catalunya, cabarets on es pot veure el més atrevit dels espectacles, bars decadents,  el Liceu, teatre d’ òpera espectacular, Palau de la Música exhuberant, kiosks oberts tota la nit, galeries d’art, teatres, restaurants on encara fan els pollastres a l’ast al carrer, cocktail bar de categoria, un petit món de gent d’altres països, antic hospital, biblioteca,  Institut d’Estudis Catalans, centres de recerca, museus d’art contemporani, universitat, ateneu, salons de ball, tallers de joiers, brocanters, llibreters, mercat, floristes, palauets amagats darrera unes façanes que quasi cauen ….. i arribes al Paral.lel i encara pots pujar a dalt a Montjuïc on et trobes amb el museu d’Art de Catalunya, o el CaixaForum o el Pavelló de Mies van der Rohe, el Museu Etnològic, el d’Arqueologia, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, jardí botànic, racons tranquils, i si encara no estàs cansat, pots practicar tot tipus d’esports; però abans de pujar a Montjuïc, una paradeta a fer un vermut amb tapes en un carrer del barri de sota.
I les coses que em deixo …..però jo aquest matí he anat a comprar cafè de Papua Nova Guinea que puc trobar en una botiga de l’any 1919 i després he anat a una altra botiga, encara més antiga, on per sort, acabàven de torrar les ametlles i he comprat mel, fruits secs i les ametlles encara calentes. A la paperina de paper fan uns foradets perque cremen.
He pujat a l’autobús, i suposo que el flaire del cafè molt, més el torrat recent de les ametlles, a ningú els ha molestat.
Ja em trobo millor.
La fotografia correspòn a una de les moltes botigues centenàries; aquí vaig trobar un tint per canviar el color d’unes sabates.

Matí de diumenge: Memòria històrica

Publicat el 16 de març de 2008 per rginer

Després del cafè de diumenge i havent esmorzat, llegeixo a El Punt, la posada a la venda del llibre a partir d’avui ‘ Tres díes de març’, 16, 17 i 18 , farà 70 anys; Barcelona sota les bombes’. Ahir tarda vaig anar a veure l’exposició ,’ 70 anys després’ a l’estació de  metro Universitat.

Recomano fortament anar-hi a veure-la.
Sóc una veritable lectora, fanàtica, ho reconec, dels llibres de Henning Mankell. Els seus llibres em fascinen, m’agraden i l’inspector Kurt Wallander forma part del meu entorn. Ara ja no hi és. Ha demanat la baixa. En Henning Mankell diu que mai podria ser amic seu, perque és molt avorrit !! 
Què té a veure amb l’exposició del metro ?
Doncs en Henning Mankell va ser a Madrid per recollir un premi i vaig llegir l’entrevista que li van fer. Ell és el Director del Teatre Avenida de Maputo a Moçambique i viu sis mesos en aquella capital i sis mesos a Suècia, el seu país.
Un dels llibres més punyents que ha escrit ‘ Memòria Infantil’ on descriu la pobresa i la vida dels infants en aquell país africà, no pot deixar a ningú indiferent.
‘ La experiència africana em permet convertir-me en  millor europeu’.
‘ A Europa tenim una manca molt important del coneixement de la nostra història’.
‘Les joves generacions saben molt poc de la nostra història, i això és perillós perque ens podría dur a una repetició dels nostres errors del passat’.
‘A Àfrica, la gent cuida i coneix molt més de tota la seva història, malgrat l’analfabetisme brutal que existeix.’-
Aquest desconeixement de la nostra història és una realitat també en el nostre país. Durant més de 40 anys, i ara sembla novament que vol tornar, se’ns va furtar décades i décades de la història.
Cal visitar l’exposició del metro Universitat i fer tot el necessari perque la història del nostre país estigui sempre present. Segurament seríem millors catalans.
He decidit penjar la fotografia de l’escola del poble d’Oô. 

My Lai 1968 – 2008

Publicat el 16 de març de 2008 per rginer

Avui fa quaranta anys de la massacre de My Lai on l’exèrcit més poderós del món va rebre l’ordre ‘ kill everything’ – a matar: tot -.

548 persones, tots civils, dones, homes, nens, infants, vells del poble de My Lai i els seus petits barris de My Tay i My Khe, van ser assasinats cruelment, sense miraments, en un fet foll i inhumà.

Les guerres són totes cruels i maten per matar, i aquest poderós exèrcit no va aconseguir pas els seus objectius.
Sempre penso en Gandhi, o en Aung San Suu Kyi a Birmània; la seva resistència pacífica, constant, heroica.
La fotografia és de la BBC i ens mostra una dona supervivient de la massacre pregant, perque ella no ho ha oblidat. Ella sap que avui a My Lai hi anirà molta gent a pregar com ella, d’altres, encuriosists; soldats que van participar-hi també hi seran presents, per cercar una resposta del per què ho van fer i d’altres no s’atreveixen a anar-hi.
I després de quaranta anys, els humans no han après la lliçó; les crueltats de les guerres continúen, no s’aturen.
De veritat que ens queda una mica d’humanitat dins la nostra ànima ?

Volar

Publicat el 14 de març de 2008 per rginer

Mentres anava caminant per les muntanyes de Tasmània, deixant enrera el llac Dove i Cradle Mountain, anava seguint amb la mirada el vol d’una àliga i immediatament vaig recordar un dels vols més impresionants que he fet mai, més ben dit, el millor, perque durant dues hores les emocions van ser continuades. I va ser també en aquesta illa.

Fins ara només he escrit i explicat les meves sensacions caminant per el bosc, les muntanyes,  la fauna, però sorprenentment en una illa estant, no havia dit res del  mar.
Molt breument, encara que hi ha matèria per anar explicant. Tenía una excursió programada en avioneta, aterrar en un indret anomenat Melaleuca, caminar per la zona i navegar per el riu. Es va cancel.lar per mal temps. Aquesta és una de les dificultats de l’illa; la variabilitat del temps; les tempestes; els forts vents.
Però tot parlant amb l’altra gent, dues persones més, ens ho vam organitzar per fer un vol desde Hobart en helicopter, sense aterratges. Per un preu bastant  més barat que un televisor d’aquests de pantalla gran, vaig experimentar un vol, que segurament mai més podré fer. Jo continuaré amb la meva tele de fa quasi vint anys i que encara funciona. Una bona inversió !
Vam volar direcció Est per sobre el llac Pedder ( icona en la lluita dels verds, ja que el govern conservador va construir una hidrolèctrica i arran d’aquest fet, els grups defensors de l’illa van aconseguir salvar més de la meitat del territori d’altres agressions ). Els boscos es veien innacessibles.  Tota la zona és el South West National Park, patrimoni mundial; tot natura, cap indici de civilització ni tecnologies. Després de passar per unes zones de forts vents, vam arribar a la costa tot entrant per port Davey i el pilot, un xicot jove d’origen japonès, sobrevolava , com una àliga, molt a prop de la costa i les entrades del mar dins la terra fins a Bathurst Harbour, prop de Melaleuca.

Continuem el vol costejant indrets impensables d’arribar-hi si no és amb aquest aparell volador, navegant, o caminant per un únic camí existent, però molt més extens i llarg del que estic fent.  Amb la meva petita càmera vaig anar fent fotografíes i encara estic sorpresa de la qualitat. 

 Són tants els rius que porten aigua de les muntanyes fins a les platges verges i a la costa sud que se’m fa impossible de fer-ne un recompte, però les vistes dels rius tot just al costat de les platges en mig d’una vegetació que segueix creixent, vivint, morint i donant vida a la terra desde fa milers d’anys, difícilment les podré oblidar.
La fotografia correspòn a Window Pane Bay, abans d’arribar al South West Cape, on es pot veure el petit riu que porta les aigües del Mount Melaleuca fins l’oceà del sud.
Torno a la realitat, i la caminada segueix, una mica fatigosa, ja que el camí es costerut, però en Steve decideix, encertadament, una paradeta per fer un mos i intercanviar impresions.

Ja en són 22.

Publicat el 14 de març de 2008 per rginer

He tornat del Baix Llobregat i na Marieta m’ha comunicat la mala notícia, novament; Aquesta vegada a Almeria, un assasinat d’una dona en mans del seu marit per els trets d’una escopeta. Ell s’ha suicidat. 

Tot just havia fet aquestes fotografies d’uns pensaments d’uns colors lluents, bonics, blanc i violeta. El meu sincer dol, i la meva denúncia més rotunda.