Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

28 de desembre de 2012
0 comentaris

Vicent Enrique i Tarancon, El cardenal de Borriana

     Fou el títol de la conferència que dictà el monjo de Montserrat, P. Josep Miquel Bausset, el passat 22 de novembre a l’Ajuntament de Borriana. Ja me’n vaig fer ressò per tal que aquelles i aquells que pogueren assistir-hi ho feren. No fou el meu cas. Però, com que compte amb l’amistat del P. Josep Miquel, em féu arribar l’edició de la conferència i us en voldria fer cinc cèntims.

     El llibret duu uns mots de l’Alcalde president del Magnífic Ajuntament de Borriana. En aquestes paraules recorda que aquest mes de novembre ha fet divuit anys que faltà el cardenal de Borriana, i que, amb motiu de la celebració  del cinquanta aniversari de l’inici del Vaticà II, han volgut dedicar aquest dia a la memòria del cardenal, amb la celebració d’una Eucaristia pel P. Josep Miquel, i la posterior conferència.

     A continuació hi ha un preàmbul de l’amic Jordi Bort i Castelló. En el preàmbul explica qui és el P. Bausset, i quina tasca té encomanada avui dia al monestir, a part d’estudiar la figura del cardenal Tarancon. De les dades que facilita sobre el P. Bausset, destaque aquestes:

  • Naix a l’Alcúdia el 24 d’octubre de 1955.
  • Estudia Ciències Biològiques a la Universitat de València-Estudi General.
  • Col.lobora en el Departament de Zoologia de la Facultat de Biologia.
  • Un 23 de setembre de 1984 entra al monestir de Montserrat.
  • Fa la professió temporal el 1986 i la solemne el 1990.
  • El 8 de desembre de 2006 és ordenat diaca
  • i el 23 de juny, dia que hi vaig poder acompanyar-lo, juntament amb l’amic Adrià Garcia, és ordenat capellà per l’arquebisbe Joan Enric Vives.

     De les tasques que ha desenvolupat al monestir, destaque:

  • Fa els estudis de filosofia i de teologia. 
  • Treballa a les Publicacins de l’Abadia de Montserrat.
  • i en la infermeria, des del 1991 fins al 2008.
  • Ha estat professor de ciències naturals dels escolans de l’Escolania de Montserat.
  • Col.labora amb la pastoral del Santuari i
  • des del 2008 és ajudant del mestre de novicis.
     I ja pel que fa a la conferència del P. Bausset, destaque aquestes breus reflexions:

 
     El P. Bausset explica el pas per les diòcesis de Solsona, Oviedo, Toledo i Madrid del cardenal. I destaca aquestes frases de monsenyor Tarancon:

“Si el cristianisme és la religió del Verb Encarnat, la litúrgia en llatí podria ser una dificultat. En totes les nacions del món se celebra l’Eucaristia en la pròpia llengua”.

“No vull ser pessimista. Crec que alguns fets obrin camins d’esperança”. “La democràcia és un règim de llibertats en el qual la llibertat personal, conscient i responsable, té una importància fonamental”. “El cristianisme no ha de recolzar-se en els poders humans polítics, econòmics o socials”.

     I acabe amb els mots amb què finalitzava el P. Bausset la seua conferència: “Així recordem el nostre cardenal esta nit a Borriana. I, a exemple seu, així voldria que fóra la nostra Església: més lliure, més pròxima als problemes de la gent, amable i afable, allunyada de la condemna i en sintonia amb els hòmens i dones de la nostra societat. Com el cardenal Tarancon. Com el cardenal de Borriana”.

     PD: Agraesc al P. Bausset haver-me facilitat el llibret de la seua conferència. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.