Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

U2/Bono i Aung San Suu Kyi : Dublin 18.06.12

Publicat el 1 de juny de 2012 per rginer
Bono i Sir Bob Geldof han organitzat un concert a Dublin el proper 18 de juny 2012 en homenatge a Daw Aung San Suu Kyi – Electric Burma – 4:45 pm 18.06.12 al Bord Gais Energy Theatre, Grand Canal Dock, Dublin. El dia 19 de juny serà el seu aniversari; 67 anys.
També hi participaran els actors Vanessa Redgrave i Jack Gleeson, el cantant Damien Rice, i el grup Riverdance.

Bono entregarà personalment a Aung San Suu Kyi el prestigiós premi d’Amnistia Internacional, i que no va poder recollir en el seu moment,  Ambaixadora de Consciència. 

Tots aquests músics i actors s’han posicionat de manera continuada per reclamar la seva llibertat. Han estat activistes convençuts al llarg dels últims anys.  I aviat la podràn veure en persona. Ella ha acceptat assistir al concert després de visitar Oslo on rebrà el Premi Nobel de la Pau 1991, personalment.
El concert ha estat organitzat per Bill Shipsey, fundador i creador de Art for Amnesty. Està content, perque tothom hi està implicat i a Irlanda també estan contents de fer els honors a aquesta dona lluitadora, amb tant de coratge i força, que  ha estat capaç de perdre la seva llibertat i la seva família per defensar la llibertat del seu poble.

I per què un concert a Irlanda ?  A Samuel Becket li van preguntar una vegada per què a Irlanda hi havíen tants músics, ballarins, escriptors. La seva resposta va ser: Quan vius en un país que és el cul d’Europa, tot el que pots fer és cantar. 
Aquest concert donarà electricitat a la gent d’Irlanda, però la força, l’alta tensió, els arribarà d’una dona que seurà a la primera fila del teatre.

M’arriben comentaris ….. Aung San Suu Kyi és un problema per Birmània/Myanmar; aquest viatge és una mena de circ; desconeix, o així ho sembla, el què passa al món; pot ser un posat, una mentida; és corrupte; té problemes; el poder no canviarà; ella sí canviarà. I així podría continuar escrivint comentaris, més i més.

Ha de passar un temps, llarg. Tot s’anirà posant al seu lloc. Cert que queda molt bé poder-se fer una fotografia al seu costat, però em fixo en les seves mirades. Té les idees molt clares. Deixa fer, però es guarda tot el que veu dins la seva ment; escolta i es guarda les paraules que li interessen; agraeix els regals, i després en guardar-los, sap si són sincers o no; accepta tots els honors, i pensa que, mentre, es parlarà del seu país i dels seus problemes; creu en el seu poble, en la seva gent, en la seva responsabilitat d’aconseguir la llibertat i una vida millor, i un dia qualsevol, la gent podrà tornar al seu país i la seva vida no serà pitjor que ara. Aquest és el seu objectiu d’avui. Demanar ajut, però no a qualsevol preu. 
The more you see the more you learn. 

La fotografia que podeu veure en l’arxiu, me la miro pensant en els dos móns que representen les dues dones ; Birmània/Myanmar i Tailàndia. Una líder lluitadora, empresonada, sense llibertats i una política, Yingluck Shinawatra, que va guanyar les últimes eleccions a Tailàndia, germana d’un dels primers ministres més corruptes que mai ha tingut el país, Thanksin Shinawatra, i que precisament aquesta setmana el Tribunal Superior de Justícia a Bangkok ha revocat totes les sentències condemnatòries i amb l’absolució podrà tornar al seu país.

Enguany amics molt propers viatjaran a Birmània. Les seves paraules quan tornin seran veritat. Possiblement l’any vinent jo hi tornaré.
Mentre, continuaré observant.

Walk On Aung San Suu Kyi to your freedom.

Fotografia: Entrant a l’Hotel de Bangkok on s’ha celebrat un sopar de gala. Getty images

Arxiu: Dos móns diferents: Birmània/Myanmar i Tailàndia. Reuters.
 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.