Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

El drac vietnamita: Mite, història i geografia

Publicat el 3 de juny de 2007 per rginer

El drac es relaciona sempre com un mite immemorial de la majoria dels països del sudest asiàtic. Però a Viêt Nam és diferent. Està considerat com un animal mític i és el seu veritable ancestre. Ells mateixos es fan anomenar ‘ fills del drac i la fada ‘ – ” con Rông cháu Tiên ” -.
El mitologista americà Joseph Campbell en el seu llibre ‘ El poder dels mites’ argumenta :
‘El mite no està mort en la vida moderna’. ‘Els mites són veritables indicadors del nostre potencial esperitual més profond’.
Expliquem doncs la versió popular d’aquest mite, molt i molt important en el sentiment nacional del vietnamita.

‘Fa molts i molts anys, a la regió de Lînh Nam ( al sud de Hà Nôi ) vivía un rei màgic, Kinh Duong Vu’ong. Podía caminar per la terra com per l’aigua. Un dia durant una de les seves passejades per un llac, va conèixer a Long Nù, filla del Drac Long Vu’ong i es van casar. De la seva unió va nèìxer un fill, gran i fort i que va ser proclamat rei anys més tard amb el nom de Lac Long Quân ( el drac rei de Lac, i.e. Viêt – la nació ).

Lac Long Quân va viatjar per tot el país per restaurar la pau i lluitar contra els malvats monstres. Va matar al gegantí peix dimoni, al Mar del Sud, i el va trossejar en tres parts. La cua es va convertir en una illa, avui coneguda amb el nom de Bach Long Vî ( la cua del drac ). La podem localitzar en la zona més al sud de la Badia de Halong.’

Més tard, Lac Long Quân va matar en una cova una guineu amb nou cues, i que invariablement apareixia convertit en ésser humà, segrestaba noies joves i dins la seva cova les violaba i les maltractaba fins a la mort. Després de la destrucció total, la cova es va convertir en el que avui coneixem el Llac de l’Est a Hà Nôi.
Una altra victòria d’aquest heroi va ser contra un arbre-dimoni, i que va fer marxar direcció sudoest.

Mentrestant va succeír una invasió al nord del país per part d’un rei i que anava acompanyat de la seva filla Âu Co’. Novament el nostre heroi el va fer fóra del país i es va casar amb la seva filla Âu Co’.

Els noms de Lac Long Quân i Âu Co’, el drac i la fada, són presents arreu de la nació vietnamita. Són el mite real que ells creuen, del drac i la fada. La seva referència principal per defensar la seva terra i fer fóra a qualsevol invasor.
En qualsevol explicació que escoltes dels guíes que t’acompanyen en els diferents temples, pagodes i pobles, sempre es refereixen a Lac Long Quân i Âu Co’.

Tornem a la història d’aquest mite, que no és rès més que la fundació de Viêt Nam; la reina fada va rebre un sac amb 100 ous. Després de set díes, van nèixer 100 nens.
Van anar creixent alts i forts.

Però la història d’aquest mite encara continúa, i farem una segona part.
Ara bé, jo em vaig preguntar; per què 100 nens ? Confuci té un gran predomini moral. La seva filosofia és absolutament per els mascles i són els homes els que porten el timó.

Però el poble de Viêt Nam sempre ha estat procliu a no deixar-se influènciar del tot i les dones ténen un paper fonamental en la història del país.

En el proper post acabarem la història i de la importància que té per els vietnamites, difícil d’entendre per nosaltres els occidentals. Ha estat sempre una referència molt i molt efectiva en les lluites contra l’invasor forani, Xina i França.

La fotografia correspòn a la regió prop de Hoa Lu i aquest lloc es coneix amb el nom de Tam Coc. És el Halong de riu. Aigua, vegetació, coves, muntanyes, camps d’arròs.
Tam Coc també mereix un post especial. He parlat d’aigua i terra i aquesta fotografia és la realitat del mite.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.