Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Cròniques d’estiu 2012 – El nom de Cadaqués

Publicat el 14 d'agost de 2012 per rginer
El nom d’aquesta vila té una etimologia incerta i força interessant. M’agrada cercar el per què de les toponímies, dels noms, dels mots.
He anat cercant informacions i he parlat amb gent de Cadaqués, i l’origen del mot té una etimologia fluctuant entres dues possibilitats. 

1a – Cadaqués prové del mot càdec que és una planta de la família del ginebró, trobable a tota la zona del Cap de Creus, i en molta abundància, per cert. Un bosc format per càdecs es diu cadequer. I aquest mot podria molt bé haver-se convertit en el nom de la vila; Cadaqués.

2a – L’altra teoria ho relaciona amb el mot quer (roca). Trobem aquest mot en el català antic. Cap de Quers, per tant, Cap de Creus. Podria ser ben bé una variació fonètica del Cap de Quers a Cadaqués.

Els mapes francesos dels secles XVI i XVII parlen del Cap de Quiers i de Cap de Quers, i fins i tot es poden trobar noms com Kadachers o Cadaxés.

En el meu passeig des de la Platja Gran fins a la Platja del Ros, arribes a Es Poal i Es Piang. Mires al darrera i tens un dels paisatges més fotografiats del nostre país.
M’expliquen que el nom de Es Poal (galleda) és un nom molt ben trobat per aquest raconet, ja que recull les aigües de dos carrers que fan pendent i hi desemboquen.
Un d’ells el camí directe i costerut fins arribar a Port Lligat.

Fotografia: Cadaqués, per la porta d’un restaurant i reflectida en el vidre. RG 

Arxiu: Es Poal. Tarda-vespre.Encontres. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.