Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Cochinchine – Coxinxina

Publicat el 21 d'agost de 2007 per rginer

Per entendre millor la conquesta i posterior colonització dels francesos de la ‘Cochinchine’ ( avui el sud del Viêt Nam i Cambodja) i més concretament tot el delta del Mekong fins a Saigon, m’he posat a cercar un llibre publicat a Paris l’any 1910 amb el títol de ‘ Ma Chère Cochinchine’ – autor Georges Durrwell.
El senyor Durrwell va ser l’administrador de la colònia i President de la Societat d’Estudis d’Indoxina on va viure entre 1881 i 1910.
Ha de ser interessant llegir aquest llibre i comparar tot el temps passat amb el present.
”””””Quan era petita i ens parlàven de països llunyans, sempre sentía dir : ‘ això està més lluny que la Coxinxina’.
Suposo que per proximitat amb França i les notícies que arribàven dels nostres veïns, veiem aquest país del sudest asiàtic com un territori molt llunyà i misteriós.

Avui he rebut notícies dels meus amics que són ara a Viêt Nam i ja m’han dit que han quedat impressionats amb el Delta del Mekong. Els vaig suggerir de visitar primer els temples d’Angkor a Cambodja i desde Phnom Penh agafar un barco ràpid i navegar durant unes quatre hores per el Mekong fins entrar a Viêt Nam per la frontera de la Ciutat de Chau Doc. Han viscut quatre díes molt complets dins l’antiga Coxinxina. Ara començaran a recórrer el centre i el nord del país.

No vull amagar la meva enyorança i ara mateix voldria ser amb ells …… però ja tornaré, si puc l’any vinent, perque hi han molts indrets i llogarets que no vaig veure ni viure i aquest segon viatge serà d’aprofondiment per conèixer i estudiar la cultura, la societat, la llengua, el món rural i el de ciutat, el nord i el sud, la espiritualitat.
Em sembla utòpic, però el el penso fer.

De moment seguiré cercant el llibre de Georges Durrwell, i un altre llibre que he descobert ‘ Les Filaos de Cau Thi Vai’ de Janine Toroni, editat l’any 2004 – Edit. La Bruyère Eds, i que sí he trobat via internet-Amazon i en dos díes el tindré a casa.
Tot just abans de publicar aquest post he trobat el llibre del senyor Georges Durrwell i la comanda ja està en marxa. Una llibreria de Troyes, Aube a França en ténen un exemplar i via internet he fet la compra. Preu molt raonable, ja que és una edició molt antiga. He pogut llegir alguns paràgrafs d’aquest llibre i crec que serà una bona lectura, interessant i que em donarà altres visions de la Coxinxina i també del regne de Siam ( Tailàndia ), curiosament l´únic país del sudest asiàtic que mai ha estat colonitzat.

Ara sí que he de començar ja a preparar el viatge d’aquesta tardor; un nou continent, i de ben segur trobaré moltes, moltes diferències amb Viêt Nam, però sempre interessant de conèixer, sobretot per la bellesa de la seva natura.
El meu destí será aquesta vegada Austràlia i Tasmània, i podré copsar com occident ha colonitzat definitivament un nou continent i quines han estat les conseqüències.
””’


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.