Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Wikileaks

Finalment els més de 400,000 documents del Pentàgon sobre la guerra d’Irak s’han publicat. Wikileaks ho va dir i ho ha fet. És un periodisme actiu. El silenci ha estat sempre al nostre voltant.

La propaganda sofisticada, relacions públiques en diuen, és capaç de dir mentides que la gent creu veritats.

Edward Bernays, americà, un dels fundadors de les ‘Public Relations’ va dir : El que veritablement importa és la il.lusió.

Després de la segona guerra mundial, han passat moltes coses en aquest món. EE.UU. ha estat i és l’arsenal més gran de la ‘pau’ del món, però amb els seus aliats ha intervingut a derrocar 50 governs d’altres nacions, democràcies incloses, i ha massacrat més de trenta moviments per la justícia i llibertat. Mil.lions de persones arreu del món s’han vist obligats a desplaçar-se i sempre amenaçats per embargaments. Sí, coneixem al detall tot el que va passar al gulag, els horrors stalinistes, xinesos, dictadures comunistes, governs absolutistes i militars africans i asiàtics, però, i els silencis, els secrets dels ‘arsenals de la pau’ ??
Ara llegint així d’un cop d’ull aquests documents aquest silenci es trenca.

Penso … quan els kurds atacàven Sadam Hussein eren bons; quan els kurds ataquen el govern de Turquia (NATO) ja no són bons; per què menteixen tot dient que a Afghanistan és una escola de terroristes ? Per què un vaixell ple de refugiats demanant asil polític, negres, asiàtics, són diferents ? M’imagino un vaixell ple de refugiats blancs fugint d’una catàstrofe demanant ajut … trobaran les portes obertes.

Lord Cuzon, Viceroy de la Índia, va manifestar fa més de cent anys : Els països i nacions són senzillament peces d’un tauler d’escacs on es juga una gran partida per dominar el món.

La lluita del poble envers el poder, va escriure Milan Kundera, és la lluita per mantenir la memòria. 
Les mentides i les ‘pèrdues’ de memòria, el silenci i una propaganda sofisticada  …… també en sabem aquí en el nostre petit país.


Benvinguda sigui la veritat, i només dic veritat, sigui quina sigui, però no val conèixer només ‘una’ veritat. El poble en treurà la seves pròpies conclusions.

El meu admirat John Pilger en va parlar de tot això quan li van concedir un premi per la pau a la seva Ciutat Sydney, novembre de 2009. M’he permès extreure’n algunes de les seves paraules del seu discurs, absolutament necessari per conèixer ‘més’ veritats. Curiosament el creador de WikiLeaks, Julian Assange, també és australià …..


  1. La primera víctima d’aquesta guerra  – ha dit- ha estat la veritat, abans de fer-la, durant la guerra i després… és a dir ara. Unes dades esgarrifoses les que ens desvetllen…ja intuïdes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.