Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

És possible una Birmània sense Aung San Suu Kyi ?

Publicat el 4 d'octubre de 2008 per rginer
Ens podem imaginar una Birmània sense Aung San Suu Kyi ? La Junta de generals segur que ho desitgen, és com un somni que podía fer-se realitat. Però per la majoria del poble birmà sería un cop molt fort perdre aquesta dona fràgil i forta a la vegada, la líder indiscutible que pot fer que la llibertat arribi d’una vegada per totes al seu país.
Aung San Suu Kyi està empresonada, cert, però encara té un immens poder. Ella colpeja directament als cors dels homes armats amb una por constant, mentres envia tota la seva força moral a la gent. És la esperança dels birmans per poder passar pàgina a més de 46 anys de dictadura militar ferotge i cruel.
Recentment va rebutjar rebre aliments i ha passat per moments perillosos i difícils, ja que no és el mateix fer una vaga de fam com ja va fer una altra vegada l’any 1989; els anys passen i una vaga de fam és un risc per una dona de 63 anys. L’any 1989 va arribar a pesar 40 kilos, va perdre cabell i també visió. Jo em pregunto què passaria si ella no pogués continuar donant la cara i lluitar per el seu poble ? Ha passat més de 19 anys empresonada a casa seva, amb un interval de llibertat, sense un accés regular amb el seu metge, ni comunicacions exteriors.

Els generals de la Junta saben que és ella la que pot treure’ls del poder. En les eleccions de l’any 1990, estant ella ja empresonada, els generals van copsar i veure amb gran sorpresa, que el 82% dels vots van anar a parar al partit del que ella és la líder indiscutible. Els generals saben que el seu futur sense ella seria planer, per una raó ben senzilla, no s’hauríen d’enfrontar amb la gent que fa de la lluita no violenta i pacífica la seva bandera, i carregar amb violència contra civils, monjos, monges, dones, adolescents, tots desarmats, no és senzill; armes, violència contra pacifistes. L’exèrcit ha assasinat milers de persones quan han volgut carregar contra les manifestacions. Només les ètnies de les fronteres que es veuen constantment agredides per l’exèrcit, ténen forts enfrontaments armats  i no ténen més remei que defensar-se, però finalment han de fugir i desplaçar-se a les fronteres i per la selva.
Quan ha disfrutat de llibertat, la Dama ha viatjat per el país parlant amb la gent i totes les ètnies i pobles la consideren la seva líder. Quan ha calgut, ha parlat amb força i convenciment amb els generals. Té una rara habilitat per parlar amb fermesa davant els generals, i ells se senten incòmodes. De fet el seu poder es deriva del que ella anomena : ‘ Honestat absoluta en política’.
Per la força que té la Dama, els generals prefereixen tenir-la ben tancada a casa seva, i van transgredir les lleis que ells mateixos han promulgat, allargant el seu empresonament un any més. Aung San Suu Kyi hauria d’haver estat alliberada el mes de maig d’aquest any, el mateix mes que va passar el desastre del cicló Nargis. Ens podem imaginar a la Dama en llibertat visitant i ajudant a tota la gent que va estar deixada de la mà de Deu fins arribar a la xifra de més de 140.000 morts ? Per continuar en el poder aquests generals van decidir que no podia sortir en llibertat.
Mentres les grans potències mundials s’ho miren, són problemes interns del país, continúen utilitzant el país i els generals per obtenir més matèries primes, fan declaracions en favor de la Dama, però això és tot. El món oblida, poc a poc. Daw Aung San Suu Kyi, Premi Nobel de la Pau l’any 1991, i molts d’altres. En una localitat anglesa dónen un premi a la persona amb una moralitat, ética i defensora de les llibertats; ella ha quedat finalista juntament amb un senyor  futbolista d’un equip de la premier league anomenat Giggs !!!!!!!!!
En la fotografia podem llegir : ‘ Hi haurà un canvi perque l´únic que ténen els militars són armes de foc’.
Avui fa 12 anys i 346 que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.