Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Els Hmong – Gràcies Gran Torino ….

Publicat el 14 d'abril de 2009 per rginer

‘ Gran Torino ‘, la magnífica pel.lícula de Clint Eastwood, ha posat els Hmong a la primera plana. Quan vaig anar a veure-la, havia llegit diverses informacions referides a la nacionalitat dels veïns; coreans, xinesos. Un error; em vaig adonar que es tractava de l’ètnia Hmong, i que vaig poder conèixer en el meu viatge a Viêt Nam, més concretament a Sa Pa. Un article en el diari El Pais signat per Toni Garcia del propassat mes de març, m’ha donat més informació. Els veïns del senyor Kowalski són d’aquesta ètnia, i gràcies al seu protagonisme, els Estats Units han reaccionat i ara volen rectificar i ajudar-los més del que ho van fer. Eren els oblidats. Però qui són els Hmong ? En el secle XIX va haver-hi una emigracioó altíssima d’aquesta ètnia de la Xina a Vietnam, Laos, nord de Tailàndia. Quan vaig viatjar per Viêt Nam vaig caminar per poblets dels Hmong. Avui és l’ètnia més nombrosa en aquest país, més de cinc-centes mil persones. Viuen a les muntanyes; Sa Pa, Bac Ha, Cao Bang. Són animistes i creuen en els esprits. Cultiven l’arròs, plantes medicinals i opi. També són ramaders; ànecs, porcs, búfals. Entre els Hmongs hi han diferents grups; els negres, blancs, vermells, verds. Els coneixem per el seu vestit. A Laos també viuen a les muntanyes, a la frontera, on van arribar des de la Xina. Són el grup més nombrós, uns tres.-cents mil i també com a Vietnam es divideixen en diferents grups, els blancs, els vermells i els negres. 
Per què els Estats Units s’interessen per aquesta ètnia, ara, després de tants anys sense fer-ho ?  ‘Gran Torino-Eastwood’ són els culpables ……
Els Hmong són tranquils i els agrada viure en el seu ambient, la seva terra, amb la seva cultura i tradicions. Durant els anys 50, els cervells de la CIA van decidir que Laos podría ser un bon país per erradicar el comunisme i parar la seva difusió. Amb la promesa d’un bon salari, formació militar i un futur brillant, més de 9.000 Hmong de Laos ( van arribar a ser 18.000 ) van passar a formar part d’un projecte secret. Més tard van participar en la guerra de Vietnam amb els americans, on van ser capdavanters en les operacions més arriscades. 
Com es pot comprendre, en perdre la guerra els EE.UU. els Hmong laosians van ser declarats ‘enemics prioritaris’ i va començar la revenja. Molts van morir. Només uns 40.000 van poder fugir a Tailàndia, on van ser internats en camps de refugiats i molts van poder viatjar a altres paísos. Es van quedar uns 4.000 sense poder sortir d’Àsia. Tailàndia és el bressol dels camps de refugiats dels països veïns ! Fins l’any 1975 el Govern dels EE.UU. no va decidir de donar el status de refugiat polític a qualsevol Hmong que ho sol.licités.
Dels tres milions de Hmong que vivíen al nord de Laos, només dos-cents mil van poder fugir i salvar les seves vides. Milers d’ells van acceptar l’oferta del Govern dels EE.UU. i van marxar a la terra promesa. Val a dir, que els havíen deixat absolutament abandonats. Avui hi han uns 180.000 vivint als EE.UU.
Aquest detall que els veïns de Walt Kowalski siguin Hmong ha fet ‘recordar’ la tragèdia d’aquesta ètnia i ha començat una campanya perque el Govern dels EE.UU. es decideixi, finalment, a recompensar als Hmong. Fins i tot en els diaris es pot llegir : ‘Obama hauría de fer d’aquest tema un fet prioritari’.
El Govern actual de Laos, encara avui, els persegueix, per la seva intervenció a la guerra de Vietnam i a més Tailàndia va decidir no fa gaire de tancar els camps de refugiats i forçar els Hmong que hi viuen des de fa molts anys a tornar al seu país, Laos, on saben que seran empresonats, o maltractats o humiliats. La única sortida és demanar als EE.UU. el stauts de refugiat polític i emigrar a California, Indiana, Louisiana.
Molts Hmong han agraït a Eastwood el respecte amb que els ha tractat en la pel-lícula. 

La fotografía correspòn a Bee Vang, l’actor de 17 anys,  que fa el paper de Thao a la pel.lícula, un Hmong nascut als EE.UU.
En l’arxiu he inclòs alguna fotografia que vaig fer a Cog Ly, prop de Lao Cai i Sa Pa, a Viêt Nam durant el meu viatge.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.