Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

El silenci de Daw Aung San Suu Kyi

Publicat el 30 d'agost de 2008 per rginer
Després del ridícul que va fer l’enviat especial de les Nacions Unides cridant a la Dama davant la porta de casa seva on està empresonada per parlar amb ella, el silenci continúa. I també tota mena de rumors. Daw Aung San Suu Kyi va rebutjar el menjar que membres del seu partit li fan arribar cada dia. Ha començat una vaga de fam ? Per què no va voler parlar amb el senyor Gambari ? Per què va voler veure per dues vegades al seu advocat ? Silenci. No hi han respostes. No pot parlar. Està empresonada a casa seva. Ningú pot saber què pensa, què vol dir, amb qui vol dialogar. Ningú es pot apropar a la porta de casa seva.
Segons la llei del seu país, Birmània, a finals del mes de maig, hauria d’haver estat posada en llibertat, però la Junta va allargar el seu empresonament un any més, sense més, trencant qualsevol llei.
Els birmans teníen l’esperança secreta que l’Aung San Suu Kyi i els seus simpatitzants a tot el món aconseguirien derrocar el règim militar. Però els anys han anat passant i algunes vegades la junta la deixava sortir del seu arrest domiciliari per tornar-la a detenir immediatament.

De tant en tant fan alguna declaració per fer una transició a la democràcia, però seguidament declaràven : ‘ Però de quina democràcia parleu ? ‘. Els birmans pensen que se’n riuen. Es permet que els defensors de la democràcia marquin un gol i després és anul.lat. Si en marquen un altre, vinga, anul.lat també. El canvi és difícil que arribi i el pitjor de tot és que els nois i noies nascuts després de l’any 1989, no sabràn mai que hi havia un país anomenat Birmània i que ara es diu Myanmar, i només coneixen el govern de la junta militar. Arriben a creure que viuen millor que els seus avis o pares. 
El món, s’ho mira, ho accepta, no passa res. Les Nacions Unides continúen fent el ridícul. Els poders econòmics veuen amb satisfacció com els seus guanys van pujant. 
Què vol dir Daw Aung San Suu Kyi, Premi Nobel de la Pau l’any 1991, a la seva gent? Als seus simpatitzants? Al món ? A la seva família ? Ningú ho sap. No pot fer-ho.
Avui fa 12 anys i 311 dies que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.

  1. 4694 dies, crepuscles, llunes, petons , nits, passes petites, sota arrest. Podem arribar a ser tant refinadament cruels les persones

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.