Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

El cavall: Chúng Múng Nâm Mó’i Giáp Ngo – Feliç Any Nou

Publicat el 29 de gener de 2014 per rginer
Mia obre la porta de casa els seus oncles. La primera persona que entra a casa en el primer dia del Tê’t ha de ser honrada, sense deutes, bona persona, solidària i si pot ser una mica més rica que ells mateixos.
El cavall té una caràcter bastant indomable, va a la seva. No escolta. I sempre té pressa. Corre molt. És intel.ligent i amic dels humans. Crec que els vietnamites no els agrada gaire el cavall, per la pressa. Ells no en tenen. Van al seu ritme. Mesuren molt bé el seu temps. Córrer molt vol dir equivocar-se. Per això esperen que la primera persona que entri a casa els porti prosperitat, salut i molta sort en aquest any 2014. Han d’escollir bé.
Els ancestres ja han tornat. Són a casa i l’altar amb les diferents menges preparat.
L’encens inunda d’olor i de llum la casa. Pot durar uns 15 a 20 minuts fins que s’apaga i és en aquest moment quan la família es desitja un bon any, es fan les ofrenes i els regals. Plegats. És la unió de la Terra i el Cel.Seguidament seuen tots al voltant de la taula on les mengers preparades especialment pel Tê’t estan a punt. El banh chung (pastís d’arròs glutinós amb carn de porc i mongetes), el gio cha (un embotit deliciós i molt difícil d’el.laborar), hanh muoi (cebetes escalivades cruixents per facilitar la digestió), canh bong (una sopa deliciosa feta amb la pell del porc, amb hortalisses, gambes i bolets), pollastre, els rotllets, fruita (vermella a poder ser).

I les celebracions continuaran al llarg de tres díes i tota la setmana. L’any passat ja vaig dir que per primera vegada el país quedaria paralitzat durant set díes, i no creia que tingués continuïtat. M’he equivocat, sí que en té. Ja ens hem felicitat els amics i jo, i ens hem desitjat un molt bon any. És possible que l’any vinent (any de la cabra …..) podría ser jo la persona que entri per la porta d’alguna de les cases amigues, així que m’he de portar bé, pagar els deutes i procurar fer guardiola !!

Chúng Múng Mó’i Giáp Ngo  –  Feliç Any Nou.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.