Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Aung San Suu Kyi: Oxford, 7è dia a Europa

Publicat el 21 de juny de 2012 per rginer
Aung San Suu Kyi va rebre ahir el títol honorífic Doctor honoris causa en Dret Civil per l’Universitat d’Oxford en una cerimònia solemne al Sheldonian Theatre, juntament amb set personalitats ilustres del món de la ciència, art i literatura.
Van entrar puntualment a 2/4 de 12, hora local, i vaig poder veure tota la cerimònia en directe per la web de la mateixa Universitat d’Oxford. Daw Suu estava emocionada. En les seves mirades denotava certa incredulitat o un despertar d’un somni que mai hagués pensat es convertís en realitat. Vestida amb la toga de color escarlata i el barret negre de vellut, marcava la diferència de la resta de la gent i a la vegada integrada ja oficialment a la comunitat acadèmica d’Oxford.

El Public Orator, Professor Richard Jenkiyns, va fer les presentacions de tots els que havien de rebre el doctorat honorífic adreçant-se al Chancellor, Lord Patten of Barnes.

La lectura ha estat feta, com mana la tradició, totalment en llatí. A Oxford i altres Universitats utilitzen la llengua històrica de l’oest del continent europeu per les cerimònies de lliurament de doctorats i graduacions que anomenen Encaenia

Una paraula del llatí, però que prové del grec, i que vol dir dedicació, consagració, començament. També és la cerimònia de cloenda del curs acadèmic i el Public Orator, ja en llengua anglesa, fa un resum de l’any. La de l’Universitat d’Oxford és la més famosa i se celebra el dimecres de la novena setmana de la Trinitat, que sol coincidir en la segona setmana de juny.

El Professor Richard Jenkyns, the Public Orator, ha presentat Daw Aung San Suu Ky, Doctor Honoris causa: Praesento stellam orientalem.

Mai havia escoltat una cerimònia tan llarga en llengua llatina i accent anglès. Ha estat solemne, preciós. Daw Aung San Suu Kyi s’ho mirava com si estigués en un altre món, o, potser feliç per retrobar-se amb Oxford on va viure uns anys molt feliços com estudiant i mare de família. Trencant la tradició i el protocol, ha estat convidada a adreçar-se al públic, cosa que ha fet en un discurs magnïfic i emotiu de quinze minuts.

Per els que us agrada escoltar a persones que tenen una facilitat innata de fer ús de la paraula, i en aquest cas, en una llengua no materna com és l’anglès, us recomano de treure una mica del vostre temps i escoltar aquest discurs. El link el teniu …. vull llegir la resta …. i l’enregistrament és de la mateixa pàgina de l’Universitat d’Oxford.

David Cornwell (John Le Carré), també honorat en l’apartat de literatura, Daw Suu l’ha mencionat en el seu discurs. — Quan era en arrest domiciliari, els llibres de John Le Carré em van ajudar a obrir finestres, perque eren viatges per un món divers ple d’idees i pensaments. —

En una altra part del discurs, menciona que en el seu primer viatge després dels llargs anys de confinament, Tailàndia, va estar al.lotjada en un hotel a Bangkok anomenat Shangril.la. En el llibre ‘Lost horizons’ aquest mític paradís de Shangril.la és descrit com 
‘something a little like Oxford’ – una mica com Oxford.

El que desitjo i vull per el meu poble és un lloc on tothom pugui tenir la llibertat d’escollir el seu en aquest món, que és també suficientment gran, espaiós i obert per a tothom sense exclusions. Voldria una mica de Oxonian Shangril-la a Birmània.

En veure les fotografíes que li han fet en acabar la cerimònia, al pati, crec interpretar en la seva mirada i el somriure, que aquest 7è dia a Europa ha estat el més feliç, a l’igual que els anys que va viure a Oxford.

….vull legir més …


 

Aquest és l’enllaç directe de l’Universitat d’Oxford. El video té una durada de 14.56 minuts. És el discurs d’Aung San Suu Kyi que trencant la tradició ha ofert a l’audiència i a tot el món acadèmic.
Ella va estudiar ciències polítiques i econòmiques, i filosofia entre els anys 1964 i 1967 al St. Hugh’s College d’Oxford.

Fotografia: Aung San Suu Kyi, Professor Richrd Jenkyns i John Le Carré. La mirada …..
Arxiu: Comitiva de camí al Sheldonian Theatre. 
          Somriure.
http://podcasts.ox.ac.uk/aung-san-suu-kyi-honorary-degree-acceptance-speech-vide 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.