Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Art: tècnica de la laca en la pintura

Publicat el 29 d'abril de 2007 per rginer

La laca no és res més que una resina d’un cert tipus d’arbre que creix a l’Àsia. A Viêt Nam se’l coneix per el nom de ‘so’n’. És una tècnica que tant a Xina com a Japó vé de lluny, fa uns tres mil anys i és utilitzada sobretot en estris de decoració i d’ús diari. A Viêt Nam també coneixen aquesta tècnica, però com sempre he explicat en els meus posts, aprofiten els coneixements que aprenen dels seus colonitzadors i els hi dónen el seu toc personal, diferent i artístic.
A l’Ecole des Beaux Arts de Hà Nôi, els seus professors i directors, van esperonar als seus alumnes a utilitzar aquesta tècnica en la pintura, en els paisatges, en els retrats.
‘Van ser pioners en aquesta nova interpretació per pintar els seus quadres i desenvolupar l’ús de la laca donant uns colors intensos i diferents en les seves pintures. Tran Van Can, Phan Han, Nguyen Gia Tri, van ser els primers en utilitzar-la.

Podeu admirar una pintura de Trân Vân Càn (1919-1994) – La tardor – .

En el Museu des Beaux Arts à Hà Nôi estàn exposades diverses pintures originals. Els colors més representatius d’aquest art en pintura són el marró, vermell, negre, groc i blanc. Utilitzen també trocets de closca d’ou, de cranc o de cargols.

A Ho Chi Minh City – Sài Gòn vaig visitar una fàbrica on els artistes pintors i artesans treballen a la vista dels visitants i veritablement és feixuc, cal molta paciència, temps, ser un excel.lent pintor i dibuixant i sobretot manipular la laca correctament, que no és fàcil.

Pintura i artesania, aquesta és la gran diferència. En aquesta empresa, Tayson Co. fundada l’any 1996, pots comprar artesania com poden ser platets, làmpares, gerros, capses i pots adquirir pintures de paisatges, natura, retrats.

Per tot això, vaig passar vergonya quan escoltava la veu dels turistes discutint el preu i volen pagar molt per sota de la meravellosa feina feta.

No aconsegueixen rebaixes. A la botiga ténen molt clar que poden descomptar un màxim del 10%.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.