Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Adéu, Espanya ? – Independència

Publicat el 2 de juny de 2010 per rginer

Demà podrem veure tots per TV3 el documental signat per na Dolors Genovès i que ha titulat brillantment ‘Adéu, Espanya ?’.
Els treballs de Genovès han estat sempre molt seriosos i brillants, reals i fugint de tot partidisme i polític.  Es basa sempre en fets històrics.
La fotografia, una sortida del sol, riu Mekong, Laos; comença el dia, la il.lusió ..i el futur.

En un article d’un diari com ‘El País’ Catalunya, ens donen ja un primer tast d’aquest documental que va fer una prèvia a l’Universitat Ramón Llull. 

M’ha agradat molt i molt el començament d’aquest article signat per Carles Geli :

— Ramón y Cajal va anar a Oslo a recollir el Premi Nobel l’any 1906, un any després de la proclamació de independència de Noruega; un adéu, Suècia. El savi Ramón y Cajal va preguntar sorprès: Com ha estat possible  separar-se de Suècia ? La resposta va ser tan senzilla com: Perque el poble de Noruega ho va decidir, va exercir el seu dret com a poble i el seu parlament va votar. El resultat més d’un 95% per el SÍ. —

Com el tema Noruega no surt en el documental, només recordar una mica que la Unió de Kalmar, Dinamarca, Suècia i Noruega va ser una potència fins l’any 1521 quan Suècia va sortir de la Unió. Aleshores Noruega i Dinamarca van formar un sol estat fins l’any 1814.
Torna a aixoplugar-se sota el paraigua de Suècia, fins el día 7 de juny de 1905 en que el poble va decidir aquest dret d’exercir com a poble i va votar un per la independència. I no va passar res. Històricament i com a poble hi teníen dret.

Poc a poc, les consultes es van fent i sense presses, sense fer soroll, fent una bona feina ………  ho aconseguirem segur.

 


  1. La realitat fou que els comandaments  de l’exercit suec estaven copats per noruecs i quan els poders civils van decretar que fóra sufocada la revolta independentista militarment els comandaments militars no van acatar, ni executar les ordres.

    Bon dia Roser. Un b7

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.