Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Austràlia: Una illa – un continent – un país

Austràlia té 25.760 kms de costa i  una de les meravelles del món; els éssers vius més grans en un habitat com  la Barrera del Corall, un escull on us puc assegurar que és com una Ciutat dins el mar amb els seus carrers, avingudes, habitants de diverses procedències i encara se’n troben alguns absolutament desconeguts.


Crec que és l’únic país del món on un Primer Ministre, el senyor Harold Holt, nedant en una platja prop de Port Campbell, 90 kms al sud de Melbourne, estat de Victoria, va desaparèixer arrossegat per una onada i les corrents marines, i encara no han trobat el seu cos. Això va passar l’any 1967 !
Austràlia és el sisè país més gran del món i l’illa més extensa. És l’única illa que el mateix temps és un continent, i l’únic continent que també és un país.
Va ser el primer continent que es va conquerir per mar ( els aborígens van arribar-hi desde Papua Nova Guinea i Malaysia ), i l’últim. És l’únic país en que la seva història va començar en una presó l’any 1788.
Un país on hi vivíen els Aborígens feia ja més de 40.000 anys quan van arribar els convictes amb els seus guardians i famílies.

”””També té el monolit més famós i impressionant del món, l’Uluru o Ayers Rock. Et pots trobar amb els animals més mortífers de la terra. Les deu serps més verinoses del món viuen en aquesta illa; i una aranya de color negra amb potes llargues; una medusa amb uns tentacles enormes; un pop amb una espècie d’anells de color blau; una paparra que et deixa paralitzada i un peix dit ‘pedra’. Si agafes una caracola en una platja solitària, et pots trobar que surt un animaló petit i si pel que sigui el vols agafar o tocar, ja has begut oli … la seva picada és molt, molt dolenta.

A les platges et pots trobar, deixant de banda les meduses, algún tauró i els cocodrils estuaris que poden arribar a tenir una llargada de 7 metres ! Difícil de creure que puguis anar passejant tranquil.lament per una platja paradisíaca i de sobte veus com l’aigua es mou i sense tenir temps a reaccionar, el cocodril ja ha obert la boca …..
Les corrents marines són fortíssimes i et poden arrastrar fins a l’infinit,  i si et perds pel desert amb unes temperatures de més de 40º, no tens gaires possibilitats. I si surts dels camins assenyalats en un bosc, segur que et perds i poden trigar de 2 a 3 díes a trobar-te.
És un continent, un país, una illa, dura, salvatge i antiga. Els primers exploradors quan van tocar terra es van trobar amb uns éssers vius raríssims; crustacis tant grans que un home podia entrar-hi dins; uns rats penats que saltàven d’arbre en arbre i semblàven més una guineu que el que eren. El 80% de les plantes i animals d’Austràlia no existeixen en altres llocs del món, però el més sorprenent és la vida tant vegetal com animal que existeix en aquest continent-país en tots els terrenys i que sembla veritablement incompatible; i en canvi ho pots veure només sortint de les ciutats, de la costa. I la de coses que encara hi han per descobrir !!
Podría resumir el clima d’una manera molt rudimentària, però penso que efectiva:
Perfecte a Queensland ( Golden Coast, Brisbane, Cairns, Barrera del Corall ).
Boig a Melbourne. Un infern al desert. Fred a moderat a Tasmània. Agradable al Sud.
Molt calurós i humitat del 80% o 90% al Territori Nord (Darwin, Kakadu, Kimberley).
OK a Sydney. Calurós amb cels blaus i vermells a l’Oest.
És el país on he vist més cartells d’un color groc llampant, a les carreteres, als rius, a les platges, als llacs, els tolls d’aigua, al desert, a les muntanyes, als parcs nacionals, resumint a tot arreu, avisant dels perills que pots trobar . Les conseqüències per els viatgers i els mateixos australians que no fan cas, són esgarrifoses .
Un país, on en el petit poble de White Cliffs, al Gran Desert de Victoria l’electricitat va arribar l’any 1993 i la televisió l’any 1995.
Un país en que els colonitzadors anglesos els encantava  posar el seu nom a tot el que trepitjàven per primera vegada o en posar la primera pedra; Macquarie Harbour,
Macquarie Island, Macquarie River, Macquarie Fields, Macquarie Chair, Macquarie Pont i també el nom de Flinders el trobes pels carrers de molts pobles i Ciutats, en rius, aiguamolls, muntanyes. Macquarie va ser un governador i em sembla haver vist també un Banc amb el seu nom. Darling és un nom que també pots llegir arreu i resulta que correspòn a un altre Governador anomenat Ralph Darling.
Mirant el mapa d’Austràlia ( m’agrada mirar els mapes i llegir els noms dels pobles, rius, muntanyes ) pots trobar els noms més ridículs, llargs, difícils i divertits del món:
Wee Waa, Burrumbuttock, Mullumbimby, Tittybong, Meekatharra, Koonmarra, Marron, Terry-Hie-Hie, Gin Gin.
Austràlia no té aquests signes d’identitat que pots trobar ràpidament en altres països del món; sincerament haig de dir que tot és còmode, molt net i familiar.
No ténen cap manía i la gent és majoritàriament simpàtica, alegre i les Ciutats són segures i molt netes, i totes són prop del mar i el que vaig copsar després de la primera setmana de viatge, és veure a la gent, instintivament, com molt ordenada i molt igualitària.
Hi han moltíssimes platges on et pots banyar i fer surf sense cap perill; boscos on pots  caminar tranquil.lament i respirar de la natura; rius on pots navegar; carreteres correctes per on pots viatjar amb tranquil.l.itat i d’altres sense asfaltar ( si els cangurs et deixen ….) i sobretot una llum enlluernadora amb unes sortides de sol espectaculars, unes postes de sol inoblidables i un cel ple d’estrelles amb l’Estrella del Sur dominant el firmament.
La fotografía correspòn a Tallows Beach. Al fons es pot veure Broken Heads. Està situada a Byron Bay ( Golden Coast ) al sud de Brisbane i un dels llocs més emblemàtics per la gent amb una economía d’alt nivell, encara que una vegada hi ets, no t’ho sembla. És una ‘petita’ part de costa d’Austràlia …….

”””


  1. Amb les teves explicacions, el Google Ehart i la font inesgotable dels cercadors, ja viatjo per Austràlia amb uns límits de 17" de moment i en espera que un dia (l’any que ve?) arribi la "conjuntura favorable" per fer el gran salt (encara que em salti dos dies de vida… vols dir? Deixa’m-ho pensar…)
    Bona vesprada i bon café matinal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.