Secundària Memòria

(Efectes restringits: bloc de l'Antoni Casals i Pascual) antonicasals@mesvilaweb.cat

Vint-i-set de setembre: uns altres aniversaris per la memòria

Avui es compleixen, si no m’he descomptat, trentados anys dels darrers afusellaments del franquisme.

Va ser el vint-i-set de setembre de 1975, quasi dos mesos justos abans de la mort de Franco i molt pocs dies abans que el dictador comencés la seva agonia (que per cert va anar precedida d’un esperpèntic acte de masses a la Plaza de Oriente, esperpèntic però certament massiu). Jo havia complert feia poc els 16 anys, i tenia una certa consciència política, que d’una manera o altra s’havia despertat uns mesos abans amb l’execució de Puig Antich.
Recordo d’aquells dies el titular de "La Vanguardia", referint-se al fet que de tots els jutjats d’ambdues organitzacions el Consell de Ministres n’havia indultat ata no recordo bé si la meitat o una cosa per l’estil. El titular venia a dir: "Hubo Justicia, hubo perdón", més o menys.
Per motius que ara mateix em costen d’entendre, i que potser tingui a veure amb que els seus defensors tenien i, encara més la van tenir en els anys posteriors, una certa repercusió mediàtica, quan demanes a la gent si recorden el fet, en el millor dels casos, recorden el nom de "Txiki", el militant basc que va ser afusellat a Cerdanyola (Juan Paredes Manot, d’origen extremeny, per cert). Pràcticament ningú no recorda el nom de l’altre basc (Otaegui) i encara molt menys el dels tres membres del FRAP (Xosé Humberto Baena Alonso, José Luis Sánchez Bravo, i Ramon García Sanz).
Vull reescriure els seus noms aquí, encara que sigui entre parèntesi, a manera de modest homenatge.
Per cert, avui m’he assabentat que en la mateixa data, però de 1940, Walter Benjamin, que havia fugit de l’Alemanya nazi, es suicidava a Portbou, poc abans que la policia espanyola arribès a entregar-lo a la Gestapo. Coincidències de la història…
  1. No és que em caiguessin precisament bé, però em sap greu veure com a la tele i a alguns mitjans es va parlar del tema, recordant només els afusellats d’ETA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.