Secundària Memòria

(Efectes restringits: bloc de l'Antoni Casals i Pascual) antonicasals@mesvilaweb.cat

Ja el tenim a punt!

Donant sortida a aquest inamagat (existeix la paraula?) desig de transcendència que ens corrou, poso en coneixement de tot aquell que passi per aquí que d’aquí a molt poquet, fins i tot potser dins d’aquesta mateixa setmana tindrem a les mans (perdoneu l’ús del jo majestàtic, és novament això de la transcendència) una segona criatura literària. I que, com us podeu imaginar, més enllà de les virtuts, moltes o poques, que se li’n puguin suposar o fins i tot comprobar, n’estic molt content. Quedi, doncs, aquí dit.
I de ben segur que en tornaré a parlar, perquè si jo no ho faig, ningú no ho farà per mi.
la fotografia és d’Israel Clarà

Contra l’obscurantisme: manifest laïc

Copio, textualment, el comunicat de la Lliga per la laïcitat, arran de les darreres manifestacions de l’Església Catòlica, o si més no d’una part significativa de la seva jerarquia, que vol fer-nos, com tant sovint, combregar amb rodes de molí. Tothom és lliure de pensar el que vulgui, vagi per endavant, i no seré jo qui els negui el dret a opinar el que més els agradi. Però no suporto que provin de coaccionar la llibertat i que des de l’integrisme recalcitrant de persones com Miró i Ardèvol intentin imposar-nos la seva visió del món. L’altre dia veia al canal 300 un documental sobre Champolion, el que va traduir els jeroglífics egipcis, a qui se’l va coaccionar, des de l’Església Romana, perquè no posés en públic cap descobriment que demostrés l’existència de civilització alguna abans del Diluvi Universal, pel perill que això podria representar per a la credibilitat de la concepció de la Bíblia com a veritable llibre històric que transportava la paraula de Déu. Una paraula que ara, novament, ens refreguen per la cara.
Aquí va el text:

La Lliga per la Laïcitat, taula de 71 entitats, associacions i sindicats compromesos amb la llibertat, la tolerància i el progrés, que focalitza el seu centre d’estudi en impulsar mesures per avançar cap a la consolidació d’un marc de convivència per a la societat en base a la laïcitat, davant els últims esdeveniments propiciats per l’Església Catòlica Apostòlica Romana fa les següents consideracions:
1. Els poders eclesiàstics, per via de la Conferència Episcopal Espanyola, erigint-se com a portadors de la veritat i moral de la població estan sent el braç executor d’una política conservadora que ataca i vulnera les bases democràtiques de qualsevol Estat de Dret de titularitat aconfessional.
2. La Conferència Episcopal Espanyola desprestigia el reconeixement de drets
civils executats per l’actual govern espanyol, arribant a qüestionar-ne legitimitat
sobre l’actual marc constitucional. Aquesta acció ens porta a considerar que els
poders eclesiàstics intercepten directament sobre la voluntat democràtica de la
població.
3. La Conferència Episcopal Espanyola, estant en el dret legítim de reunió, utilitzala seva força en base a una moral per atacar les institucions democràtiques. Això significa una vulneració dels principis democràtics i una irrupció inadmissible en una societat moderna en ple segle XXI.
La Lliga per la Laïcitat insta a:
1. Els partits polítics a exigir fermament la derogació de l’actual concordat firmat entre la Santa Seu i el Govern espanyol, així com a derogar els acords concordataris de 1976 i 1979.
2. Reformar la Llei Orgànica 7/1980 de Llibertat Religiosa, per transformar-la en
una nova Llei Orgànica de llibertat de pensament, de consciència i de religió, en
consonància amb l’article 16 de la Constitució Espanyola que diu que “esgaranteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte dels individus i de lescomunitats sense cap més limitació, quan siguin manifestades, que la necessària
per al manteniment de l’ordre públic protegit per la llei”.
3. La separació real Estat – esglésies, paralitzant el finançament públic a confessions religioses i l’exclusió d’ensenyament religiós als centres públics d’educació.
Per la llibertat de pensament, consciència i religió!
Per la protecció del dret de totes les persones a l’exercici de les seves llibertats
públiques i drets fonamentals!
Per la construcció d’un Estat laic!

Barcelona 28 de gener de 2008

Canvi d’any

Hem canviat d’any. Els costums també canvien i els entorns en que es celebren els canvis d’any també es van modificant. Avui ensenyaven a TV3 que les 60.000 persones que hi havia a la zona de la Plaça Catalunya eren majoritàriament estrangeres.

Nosaltres celebrem des de fa força anys el Cap d’Any amb una colla d’amics. Entre les peculiaritats a destacar tenim que els fills, que inicialment venien amb nosaltres (els de tots) han anat despareixent i ja només en queden tres, dels quals un va marxar abans d’acabar el darrer gra de raïm. Els altres dos, de 14 i 15 anys, es van quedar per espartana disciplina. I els adults també han anat disminuïnt, suposo que perquè si els fills ja no venen, la gent pot muntar-se la festa de manera una mica més especial…
Dels darrers anys, encara que en el meu cas aquest ha estat en el que se m’ha fet més evident, és de notar la proliferació dels missatges al mòbil. Si no felicites el canvi d’any per mòbil o si no contestes els milers de missatges que t’arriben ets una rara avis o un poca-solta cregut que no contesta… Reconec que en vaig contestar quatre o cinc, els que, arbitràriament, vaig decidir que eren més sincers o aquells corresponents apersones amb les que em venia més de gust quedar bé.
I pel que fa a la festa, què us en diré, ens hem acostumat a tenir la tele engegada, mentre escoltem música, connectem les campanades de TV3 i després seguim una mica el programa que hi fan, apartem taules per si amb la música algú vol ballar i ens riem de nosaltres mateixos una estona.
És el millor que podem fer. Perquè al dia següent un s’adona que l’únic que ha passat de diferent és que hem canviat un número al calendari i tot, tot, tot, segueix igual. Per bé, i evidentment, per mal.
Tot això no impedeix que un vulgui desitjar a tothom, per convencional que sigui, i amb tota sinceritat, un bon any!!!