Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Tê’t – El mico: Chúng Múng Nâm Moi – Feliç Any Nou

Publicat el 3 de febrer de 2016 per rginer

Fotografia de capçalera: Segells commemoratius de l’any del mico

La nit de diumenge 7 de febrer comença el Tê’t. Una setmana en que la vida a Viêt Nam canvia absolutament. No es treballa. L’ escola, els bancs, les fàbriques, oficines, botigues, tot tancat. Portes baixades. A casa ja no queda espai per rebre tots els familiars i amics que han arribat, per  compartir el menjar, el te, el vi d’arròs, rebre i donar regals, recordar als seus ancestres davant l’altar.  Han vingut d’arreu del món. Ja fa més d’una setmana que han començat a preparar les menges, el Banh Chun, amb la carn fresca del porc que tot just han matat vuit díes abans, el Xôi Gàc, arròs glutinós, el giò chà, un embotit especial,  guarnir la casa amb els kumquats en flor i les branques de presseguer, netejar el raconet més inversemblant, la motocicleta ha de lluir com acabada de comprar, estrenen roba, repartir diners en sobres de color vermell, demanen als cal.lígrafs d’escriure els seus somnis en un pergamí també de color vermell, fan ofrenes als temples, cremen l’incens, tenen l’altar ben preparat a casa per als seus ancestres, surten al carrer, a les places per veure els focs artificials la nit del canvi de l’any, és l’any del mico, i es pot veure la seva figura arreu les ciutats i pobles, en forma de ninos, dibuixos, globus. Pels matins un silenci irreal. Camines pels carrers i no pots creure que les botigues tinguin les portes baixades. Cap activitat. Pots comptar les motocicletes amb els dits de la mà. Cap problema per creuar els carrers.

Es respira festa, pau, joia i miren al futur amb optimisme. Passen pàgina. Un nou any arriba.

DSC_0508

DSC_0807

DSC_0304_2 (1)

Fotografíes: Carrers de Hà Nôi abans i després del Tê’t. Febrer 2015. RG

DSC_0246 (1)

Fotografia: Vora llac Hoan Kiem. Hà Nôi. Febrer 2015. RG.

DSC_0158

Fotografia: Altar preparat per els ancestres. Carrer barri vell Hà Nôi. Febrer 2015. RG.

La canalla enguany s’ho passen molt bé. El mico és el seu animal favorit i esperen rebre molts regals i diners. Els nascuts als anys 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016 és el seu any. És l’animal que més semblança té amb els humans. És un animal diví. Intel.ligent, versàtil, creatiu, amb una personalitat magnètica, però també entremaliat i de vegades maliciós. Aprenen ràpid, i els agrada guanyar diners. S’avorreixen molt sovint i canvíen de parella les vegades que calgui ……….. o això diuen.

DSC_0943_2

DSC_0420

DSC_0323

Fotografíes: Cal.lígrafs al Temple de la LIteratura. Ofrenes als temples. Febrer 2015. RG.

Tothom ja té el seu arbre a casa, o les branques d’albercoquer florit. Enguany m’han dit que els preus s’han enfllat com mai. El mal temps, el fred, la neu, al nord del país, tenen molt a veure.

DSC_1203

Fotografia: Escollint el millor taronger per casa. Febrer 2015. RG.

 

DSC_0696_2

DSC_0702

 

DSC_0762_2 (1)

DSC_0267

DSC_1048_2

DSC_0955

DSC_0505 (1)

Fotografíes:  Matança del porc. Dinar plegats. Preparar el Banh Chung i el Xôi Gàc (arròs). Dinar amb amics. Bahn Chung a punt per menjar. Febrer 2015. RG.

CHÚC MÚNG NÂM MOI  —  FELIÇ ANY A TOTHOM.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.