Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Avui: Sant Josep

Publicat el 19 de març de 2014 per rginer
Havia estat festa grossa al nostre país. No pas a casa, on hi havíen pocs Joseps i Josepes, sorprenentment. Però la tradició no es deixava de costat, i com la mare no era molt bona cuinera, la seva germana Teresa era l’encarregada de fer la crema. Tenia la mà trencada. I els melindros eren a taula, i ben sucadets de crema, era el deliciós postre d’aquest dia.

I no puc deixar de transcriure aquest text de’n Josep Maria de Sagarra que va escriure a la Revista Mirador el 17 de març de 1932. Font: Diari ARA, Abansd’Ara, peces històriques triades per Josep Maria Casasús:

— Tothom té un Josep a la família, i això és l’ocasió perquè els pares més agres i autoritaris contemplin el seu fill que es diu Josep amb una gota de mel penjada a les dents i en tal dia li facin present d’un parell de pessetes i no li trenquin el son amb aquella ferocitat que acostumen a gastar els pares de família ortodoxa. (…) Jo em dic Josep, i estic content de dir-me aquest nom i no el canviaria per cap, perquè és el nom més vulgar, més humil, més demòcrata i més insignificant de tots; quan et sents cridat pel teu nom i et dieun Josep o Pepet, et fa l’efecte que amb un polvoritzador dels més baratets t’arruixen l’ànima d’un aiguacuit autèntic, i aquest perfum agre i tronat de l’aiguacuit serveix per abaixar-te els fums, per a donar-te una sensació de ramat i d’insignificança. (…) —

Felicitats a tots els Joseps, Pepets, Peps, Josepa, Josefina, Pepites, Pepetes, Maria Josep, Josep Maria … entre molts d’altres, i no sempre hi han ases a les cases, però, de Joseps i Josepes sí que n’hi han, molts encara ? No ho crec.


  1. Gràcies per la felicitació.
    Ahir vaig sentir la cançó de Mª del Mar cantva “el Pi de Formentor” d’en Costa i Llobera, que és a Pollença i em vaig recordar de la Xesca, i com gauidria aquests moments que estem vivint…i com s’emprenyaria…també…ha,ha,ha,ha…els ulls se’m van entelar.
    PS: un text preciós el que has confegit. Senzill i pregnant. Sort dels cognoms i els noms compostos. Ja saps “..de joans i joseps...
    Una besada 😉 T’estime

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.