Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Arbres, flors, zodíac, any nou lunar

Publicat el 5 de febrer de 2008 per rginer

Chúc mùng nam mói – Feliç Any Nou – Any de la Rata – Ty 

Tothom ja tindrà a casa seva l’arbre escollit un kumquat o un taronger, tots dos amb fruites i tampoc pot faltar les branques d’un presseguer en flor al nord, i d’un albercoquer al sud. Els carrers de Hang Luoc a Hà Nôi i Nguyen Hue a Ho Chi Minh City hauràn venut totes les flors i els arbres. Demà 6, 7 i 8 de febrer, són els tres díes principals de la festa del Têt.
La rata és el primer dels animals dels dotze que composen els signes del zodíac vietnamita.
Dels 12 animals, 1 és mitològic; el drac; quatre són salvatges i esquius amb l’home; set són domèstics.
La Rata simbolitza l’any del caos. Els nascuts en aquest signe són gent encantadora i també atractius, encara que ténen por de la llum i els molesta el soroll. Són dinàmics i molt actius, però molt primmirats en les petites coses.
Però també té coses positives aquest any …..

””’Els graners estaràn plens fins dalt, i això vol dir bones collites. Com sigui que la rata és un animal nocturn de mena i és cap a mitjanit quan les sentim córrer, la hora establerta, la millor, és de les 11:00 de la nit fins a la 1 de la matinada; s’anomena la hora de la rata.


Els arbres s’han d’escollir molt i molt bé, doncs han de compondre una ombra simètrica, les fulles han de ser d’un color verd intens i la fruita, kumquat o mandarines, han de tenir un color brillant. La fruita madura, però també, si pot ser, alguna encara verda, ja que representarà bona salut als membres de la casa familiar mentres vagi madurant.
Les fulles gruixudes, d’un verd fosc, però sempre que es vegi algún brot a punt d’esclatar.
La fruita madura simbolitza els avis, les flors dels arbres fruiters els pares, les poncelles els fills i les fulles verdes i brillants els més petits de la casa. Vàries generacions ténen la seva simbiologia en l’arbre, taronger o kumquat i les branques dels arbres fruiters en flor.
Les branques del presseguer, al nord del país, i de l’albercoquer al sud, tampoc poden faltar a les cases i han de mostrar la seva bellesa amb les seves flors ben arrelades a les branques. Arbres i branques en flor, sempre junts.
La llengua vietnamita té sis tons; les paraules ‘taronja’ i ‘salut’ ténen la mateixa pronunciació, i les paraules ‘mandarina’ i ‘ bona sort’ també. És molt imperceptible el to de cada una de les paraules, però ells ja ho saben, és clar !
La festa té sentit; tot té una explicació i un fet cultural que vé de lluny. Van apropiar-se d’aquesta festa durant els més de mil anys d’ocupació xinesa, però se l’han fet seva, a la vietnamita.

Per més que Viêt Nam sigui una de les economíes dites ‘emergents’, la seva cultura, les seves tradicions continúen, no les volen perdre, encara que a les grans Ciutats comencen a veure’s canvis, però quan arriba el Têt …… 

Malhauradament i amb molta melangia no he viscut aquestes festes personalment.
He trobat aquesta fotografia per fer-nos una idea del tràfec que provoca la vigília del Têt i també m’he arriscat de fer l’explicació del signe del zodíac corresponent als nascuts durant l’any de la rata :


1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996.

Us desitjo un graner molt plè i molta inspiració durant la hora establerta: 11 de la nit fins a l’1 de la matinada !!
Jo encara haig d’esperar nou anys fins arribar al meu signe que és el gall  ( dau ) !!

””’


  1. Ës bell i savi el que expliques de l’arbre i les flors i el cicle vital, totes les persones que composen la família hi són presents. Les flors i els fruits marquen allò real i allò metafòric essencial de la vida. Et llegeisc amb retard, però el que dius sempre és interessant, fora del temps. Ara m’estic"actualitzant"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.