Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Globus de Paper – Festival a Taunggyi (Birmània) – Dia de lluna plena

Tots els anys, mes de novembre, dia de lluna plena; si ets viatger i et trobes a Birmània, no deixis passar la oportunitat de visitar la Ciutat de Taunggyi, capital de l’Estat Shan, molt a prop del llac Inle. Jo no vaig poder anar. Quan tens un temps limitat, sempre has de deixar alguna cosa per un proper viatge i aquest –Tazaungmore Festival – Gobus de Paper i focs artificials a Taunggyi – és una de les manifestacions culturals que s’ha de viure.

Però enguany, gràcies al meu amic K. em vaig conectar el propassat diumenge (seguint les seves instruccions) a una web i en directe vaig poder viure aquests moments des de casa, lluny de Taunggyi. Va ser emocionant. Els globus de paper competeixen per ser el més bonic, llençar els millors focs artificials, els millors dibuixos, tot fet a ma, amb paper que trobes quan viatges per el Shan State, sigui en paraigues, llibretes, fulls, sobres, tot fet artesanalment.
Mirant els globus de paper com s’enlairen, immediatament vaig recordar la meva infantesa, quan per la nit de Sant Joan, des del terrat de casa, el pare posava cotó fluix mullat en un bol ple d’esprit de ví, enceníem el cotó, i el petit globus començava a volar i marxava lluny, molt lluny, o de vegades s’apagava el foc, i el descens era immediat, o es cremava i més d’un veia amb preocupació com queia al terrat de casa seva o al bell mig del carrer. Van prohibir aquesta ‘petit festival’ domèstic per considerar que era perillós.

He trobat aquest video d’aquest festival a Taunggyi, música local de fons, com sempre alegre, i podeu veure els globus immensos i portadors de veritables castells de foc.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.