Bloc del Claudi Cervelló

Actualitat - Web - Política - Govern

Arxiu de la categoria: Innovació

Bona pregunta! Sobre la capacitat d’innovar…

0
Publicat el 5 d'abril de 2008

Són quarts d’onze del vespre de divendres. Passo per davant de la TV que estan mirant els meus fills adolescents –un programa de títol ‘Brainiac’ emès per una cadena de cable, que tracta sobre pseudo-experimentació científica – i caço, al vol i fora de context, una pregunta que es fa el locutor: ¿Què va ser primer, l’avió de paper o l’avió de veritat?

La meva primera reacció és d’indiferència.. “Quina collonada de pregunta…” dic en to displicent… I penso que no deixa de ser una versió actualitzada d’allò de “què va ser primer, l’ou o la gallina?”.

Però quan ho penso, m’adono que no és una bajanada de pregunta… de fet és una bona pregunta, una molt bona pregunta. Perquè, en els fons, què esta preguntant? Doncs, al meu entendre, es pregunta si l’ésser humà és capaç d’imagianr, de crear, d’inventar coses noves abans que existeixin, en definitiva: d’innovar.

¿El primer que se’ns acut és sempre copiar coses que ja existeixen en el món real? Potser millorant-les, o simplificant-les, o reproduint-les amb algunes millores… Però coses ja vistes, realitats preexistents…

O tenim també – i fins a quin punt la tenim desenvolupada?– la capacitat  d’imaginar coses radicalment noves? De crear a partir de models no preexisteixen? Quina facilitat, quina predisposició  tenim per crear en paper, o en la nostra  imaginació,  coses noves, coses que no podem ‘veure’ ni ‘copiar’ de la realitat ‘real’?

No he sentit – i no se si el programa l’ha donada—la resposta a la pregunta… Però penso en el mèrit que devia tenir algú que –si va existir, que estic segur que sí— l’enrome mèrit d’algú que hagués creat un avió de paper abans que els avions reals fossin coneguts… Quin tros d’innovador que devia ser no? Ens en queden d’aquests? I si ens en queden, quin cas els fem?

Claudi

Publicat dins de Innovació i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Nou bloc sobre Gestió del Coneixement

2

Fa uns dies que s’ha fet públic el bloc “Gestió del coneixement” (http://gestioconeixement.blogspot.com/)

Com diu la presentació del propi bloc «Aquest bloc recull continguts, informacions i opinions útils i aplicables al voltant de la gestió del coneixement a l’Administració pública, a partir de l’experiència del bloc ‘e-moderadors’ del programa Compartim. El programa Compartim és una iniciativa del Departament de Justícia (Generalitat de Catalunya), a través del CEJFE, per crear entorns de treball col•laboratiu.»

Els promotors són en Jesús Martínez Marín i l’amic Jordi Graells, capdavanters tots dos en gestió del coneixement amb la seva experiència del Departament de Justícia.
Personalment, estic segur que aquest bloc ens aportarà idees innovadores i fresques que ens seran de molta utilitat.
D’entre els continguts ja disponibles, crec que val al pena destacar la ponència “Educadors 2.0” d’en Genís Roca.

Finalment, fixeu-vos en l’extensió dels posts: caben en una sola pantalla: idees clares, concises i breus… Faig el propòsit d’intentar imitar-ho en els meus, de posts!

Felicitats, doncs, per la feina i per la iniciativa al Jordi i al Jesús, i a tot l’equip de col•laboradors de “Gestió del Coneixement”

Claudi