Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

40 anys – Final de la guerra a Viêt Nam

Publicat el 30 d'abril de 2015 per rginer

 

 

 

Avui fa 40 anys el tanc 390 va travessar la porta del palau presidencial de Saigon i la guerra amb els americans va arribar a la fí. A Ho Chi MInh City, l’antiga Saigon, han fet una desfilada molt gran i arreu del país s’ha celebrat la victòria. Demà celebren el dia del treball. Fa 40 anys que la gent viu en pau i hi tenen tot el dret de celebrar la victòria. No només va ser la guerra amb els EE.UU. Aquest poble ja va patir moltes guerres abans. Des del començament del secle passat quan van començar a revoltar-se envers l’esclavatge i la colonització de França. Més de 100 anys de guerres, guerrilles, revolucions, guerra civil, violència, horror, crueltats, dolor. Ara és l’hora de la pau.

Tres històries ben diferents, però que poden reflectir el que va ser la guerra i els seus efectes col.laterals.

Vu Dang Toan, Le Van Phuong, Ngo Sy Nguyen, Nguyen Van Tap. Són els quatre soldats vietnamites, que van entrar per la porta del palau presidencial. Viuen en l’anonimat, però ara menys, perque l’any 1995 la fotògraf de guerra francesa Françoise Demulder va tornar a Viêt Nam amb l’original de la seva fotografia feta en el moment precís, quan el tanc 390 va ser el primer en travessar la porta. Sempre s’havia confirmat que el primer tanc va ser soviètic, i així ho van proclamar la USSR per demostrar al món el seu poder millitar que va esclafar els americans.

xe

 

Tots quatre es van retirar de l’exèrcit allà pels anys 1982 – 1985 i viuen tranquil.lament a casa seva, amb una paga de no més de 260 US$ al mes. Els seus veïns es van sorprendre de saber que havíen estat ells qui van entrar els primers per la porta, complint les ordres d’arrestar el gabinet del govern de Duong Van MInh, el president de Vietnam del Sud. No hem volgut mai fer-nos els herois, i no vam dir res. Vam lluitar amb els nostres cors i ànima, per la gent del sud, per la reunificació del nostre país.

Tots quatre han estat presents a la desfilada d’avui a Saigon. Nguyen Van Tap, de 65 anys, el conductor del tanc 390, retirat de l’exèrcit un any després de la caiguda de Saigon, treballa com a pagès i fa de pintor en una petita empresa. Sóc feliç, i vaig tenir molta sort, si miro al meu voltant i veig a tots els meus companys que van morir durnt la guerra. No tenim cap rencor amb ningú. Hem passat pàgina. Tots som persones que van lluitar per els seus ideals.

Viet Than Nguyen. Professor Associat de la Universitat del Sud de California. El professor Viet Than Nguyen escriu ‘La nostra guerra del Vietnam no ha acabat mai’ :  

Pels americans és la guerra del Vietnam, pels vietnamites és la guerra dels americans. I de fet aquests dos noms no són correctes, perque hi va haver guerra a Laos i Cambodja, un fet que tant americans com viertnamites obvíen massa sovint. Però per nosaltres, els refugiats, els civils, és simplement ‘la guerra’, que ens va dur tanta violència, tristor, dolor, pobresa, fam,  i va canviar les nostres vifdes per sempre més. Els american tendeixen a parlar dels homes que van lluitar ”allà’, però mai han escoltat les històries dels milions de vietnamites que van fugir i molts, moltíssims, van arribar als EE.UU. com immigrants. Jo tenia 4 anys, i en arribar a California, els meus pares em van deixar amb una família d’acollida fins que ells poguéssin treballar. Recordo unes cases tristes, una gent amable però sense coneixement del què passava. Jo parlava en vietnamita, anava a una escola vietnamita, menjava vietnamita, escoltava històries tristes. Els pares i tota la gent que vaig conèixer van perdres cases, familiars, patíen enfermetats, van deixar el seu país, i van perdre la pau interior. Quan rebíem cartes i fotografíes enviades per correu postal, tot eren notícies doloroses, desesperació, gana. Germans, pares, mares que s’havien quedat al nord del país.

vietnam-war-1975

Els pares no van veure mai més als meus avis, ni als germans i com si estiguéssin assenyalats per la violència, van patir un atracament i van quedar ferits greus de bala. Tenia 10 anys, i no vaig plorar. No vaig tornar a Vietnam fins 27 anys després. No volia anar-hi, com la majoria de vietnamites. Ens veiem, parlàvem, però per a mí eren com estranys i íntims a la vegada. Vaig decidir arraconar una llengua, una cultura, un país i ser només ciutadà d’un sol país. Com sempre escoltava la llengua anglesa al meu voltant, vaig decidir-me per aquesta llengua i cultura. Vaig aprendre a entendre com els americans ens han vist als vietnamites, i no sempre ha estat agradable ni just. Aquest 40è aniversari reflecteix moltes històries de la nostra guerra. Alguns poden veure com els meus pares han prosperat com a refugiats, el meu germà és advocat, jo sóc professor i escriptor. Però la història de la meva família és una història de morts, de pèrdues, de dolor, i vivim als EE.UU perque aquest país va decidir fer la guerra al Viêt Nam on van morir més de tres milions de persones ( sense comptar els morts a Laos i Cambodja ). Podem discutir els motius, tots, del perquè d’aquesta guerra, però en definitiva la guerra va començar i es va acabar, amb el vist-i-plau de la indústria de la guerra i amb l’arriba de milers i milers de refugiats, afamats, amb la por al cos.  Explicar les històries, llegir i conversar és important, per no oblidar com la indústria de guerra prefereix enriquir-se que escoltar i llegir històries de milions de persones.

Huong Ly. Periodista de la BBC.  Quan tan sols tenia 16 mesos de vida, la seva mare Duong Thi Xuan Quy va marxar a la guerra. Va ser la primera periodista dona d’una guerra on van morir més de tres milions de persones. Ella no va tornar a casa. Va desapareixer en una emboscada dels soldats aliats de Corea del Sud un dia de primavera de l’any 1969. Un dels seus companys, fet presoner, va guardar el diari que va escriure la seva mare i li va donar a Huong Ly quan ja tenia més de vint anys. Va ser tota una revelació. La majoria dels escrits feien referència a ella. El seu pare soldat del Vietcong va poder tornar viu quan va acabar la guerra. Vivien a Hanoi. Van marxar al sud perque els van dir que podríen treballar i no passaríen tanta gana. Hi tenien família. Quan hi van arribar la gran majoria havia marxat als EE.UU. fugint, per por a represàlies i l’oncle i dos cosins van ser morts per els soldats del Vietcong.

_82596220_quy-with-camera-624

 

Huong Ly ha estat cercant les restes de la seva mare per Danang. Malgrat els ajuts d’associacions d’excombatents i del govern, les seves restes no s’han pogut trobar mai, com les de milers i milers de soldats, vietnamites i americans.

Va decidir seguir les passes de la seva mare i avui és periodista, corresponsal de guerra, de la BBC.

En el meu bloc he publicat diferents apuntaments de la guerra i els més colpidors són els que són dins la categoria Viet Nam – Agent Orange Dioxina. Avui encara hi ha naixements d’infants amb malformacions per culpa de les armes químiques que els americans van decidir llençar. Els més d’un milió d’afectats vietnamites encara esperen ser recompensats per els Tribunals per aquesta massacre.

He tornat de Viet Nam el propassat 5 de març després d’una estada de sis setmanes. Malgrat les mancances, una democràcia molt particular, un sistema de govern comunista ‘a la vietnamita’, una nova colonització comercial, més moderna, ells i elles, la majoria que no van viure la guerra, volen viure en pau i defensaran aquesta pau i el seu país fins on calgui. Se’n sortiran, estic segura.

Em ve de gust acabar aquest apuntament amb una fotografia feta en un poble al noroest de Hanoi, on la família d’en Binh em va convidar a la matança del porc per preparar les menges del Nou Any. I vam menjar plegats el primer àpat. Quatre generacions i una estrangera. El passat queda molt lluny, o no tant, només són 40 anys.

 

DSC_0762_2

 

Palau Sant Jordi – Tornem a les urnes, tornem als carrers

Publicat el 25 d'abril de 2015 per rginer

 

 

He tornat fa uns minuts del Palau Sant Jordi. Suposo que la gent llegirà als diaris, escoltarà per les radios i ho veurà per la tele, que no hi havia eufòria, que no va ser el mateix que el concert del Camp Nou, que no s’ha omplert l’anella olimpica, etc. etc. És curiós saber que en pensen els que escriuen i fan els relats de l’acte. Moltíssimes vegades res a veure amb el que han vist i han viscut els assistents. I quina mania de comparar, quan cada acte és diferent, i les circumstàncies res a veure. I no vull parlar dels tertulians de les televisions del reino de españa i les cròniques de certs diaris.

M’he trobat un acte alegre, festiu, socialment compromès, amb accions veritablement encertades. Dos grans presentadors (Quim Masferrer i Eloi Vila). Un començament important, fent referència als Països Catalans, i al País Valencià, Ovidi, la seva música, les seves reinvindicacions i esmentar que avui 25 d’abril és la seva festa nacional.

576_1429908911estelades2

 

Antonio Baños ha fet un excel.lent discurs, social, com català nascut prop de la Meridiana, fill i nét d’immigrants, i reinvindicant que a la Meridiana hi viuen molts catalans i catalanes, diferents, lluitadors, persistents i que sí, volen viure en una República Catalana.

A mí m’ha semblat un acte esplèndid, el Palau Sant Jordi ple, i la gent compromesa i convençuda que guanyarà el sobiranisme el 24M15 i el 27S15. Un acte organitzat per als alcaldes i alcaldesses que es presenten en aquestes eleccions, un suport de la gent, la gent que empeny i empeny, perque vol alcaldes sobiranistes i no vol ja que els politics s’adormin. La por és pels covards. I no ho som. Només volem que els politics no facin més el ridícul i es comportin com el que són, politics al servei de las Republica Catalana. No ens torneu a fallar.

higinia junqueras rull

I en aquests els nostres temps que sempre es busca la fotografia, doncs ahir nit ja la van trobar, i ben explícita: Rull, Junqueras i Fernández junts, els que han signat el full de ruta per la independència, obert a més gent, i al seu costat Muriel Casals, Carme Forcadell i VIla d’Abadal, i dins el Palau, la gent, el poble, que empeny i empeny i que vol votar en unes eleccions que el poble vol que siguin plebiscitàries, i el poble que vol que es proclami la República Catalana, perque guanyarem. Perque volem marxar del reino de españa, així de senzill.

Perque no hi ha cap més solució per poder viure en un país més lliure, més just socialment i on la gent se sentirà feliç, que proclamar la República Catalana el 28S15.

La Dharma va acabar d’arrodonir l’acte. Espectacular.

Endavant les atxes. Ho aconseguirem, segur. Broquil is OVER,

 

 

 

Escriure es fa difícil

Publicat el 19 d'abril de 2015 per rginer

 

 

No tinc esma d’escriure res al meu bloc des de fa un temps. L’entorn, la violència, el que ens envolta, les morts injustes a la nostra Mediterrània. Avui set-cents desapareguts més. I els països mediterranis del nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà (on tothom hi fica cullerada) continúen amb guerres, morts i la gent vol fugir, vol viure en pau, vol que els seus fills i néts puguin tenir una vida millor, i Europa tanca els ulls.

th-1

Tinc ja un passat on hi ha moltíssimes vivències i el futur ja és curt. Cal viure el dia a dia, però llegint, escoltant que centenars, milers de persones volen fugir de la violència i la mort i desitgen començar de nou en altres països de la Mediterrània, i moren, desapareixen, em fa mal. No hi veig cap solució i no estic tranquil.la.

El meu condol, la meva tristor per a tots aquests valents que arrisquen la seva vida per viure en pau, lluny de les injustícies, la violència, la brutícia, la maldat. I demanaria una utopia, és possible detenir a tota aquesta màfia infecta, bruta, que té uns guanys de diners fora de tota lògica a costa de la vida de tanta gent ?

No ho sé, estic ben trasbalsada ……

Preludi de l’any nou a Hà Nôi

Publicat el 9 d'abril de 2015 per rginer

 

Vaig tornar de Hà Nôi amb les targetes plenes de fotografies. Viure l’abans i el després del Tê’t ha estat absolutament emocionant, desconcertant, engrescador i inoblidable. Escollir les fotografies, cercar la música adient ( no m’agraden les músiques ‘ètniques’ per aquest tipus de videos ) ha estat costerut, però motivador i feliç. Un dia complet a Hà Nôi és tota una aventura, des de primeres hores del dia, cinc del matí en un dels molts mercats majoristes, l’arribada del tren provinent de Lao Cai, desplaçaments per la Ciutat, esmorzar al carrer, decidir quin arbre comprar per casa o l’oficina, fotografiar els infants mudats, les cistelles preparades per els altars dels ancestres, comprar el pollastre, fer el banh chung, menjar-lo ….. i anem passant les hores fins arribar a mitjanit.

Acaba l’any del cavall i comença l’any de la cabra.

Les fotografíes escollides del video, crec,  reflecteixen aquest ambient de la ciutat de Hà Nôi.

 

[vimeo 124465133 w=500 h=281] <p><a href=”https://vimeo.com/124465133″>One Day in Hanoi – Tet Prelude</a> from <a href=”https://vimeo.com/user3223114″>Roser Giner Bru&ntilde;&oacute;</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>

 

 

Billie Holiday – 100 anys del seu naixement

Publicat el 7 d'abril de 2015 per rginer

El mes de juliol de 2009 vaig publicar aquest apunt. Avui 100 anys del seu naixement.

 

BLH31

M’agrada escoltar la seva veu, els seus tempos, els seus silencis, unes intepretacions sublims, personals, sempre diferents. La cançó del video Strange Fruit  és un missatge molt profund i potent encara avui, que s’ha de sentir, i més veient tot el que està passant als EE.UU. Si fos viva, Lady Day, avui cantaria sobre Ferguson, un dia i un altre.

Nota: Llegiu els comentaris i la traducció que en va fer de la lletra de Strange Fruit l’amic Josep Blesa.

*********************

BILLIE HOLIDAY A LA CUINA

En Herman Leonard va fotografiar molters vegades a Billie Holiday. Però la que he penjat en aquest apunt és diferent.  Podem veure a la millor cantant de jazz de la història, a la cuina de casa seva, un petit apartament al barri de Harlem, vestida sense el glamur de l’escena i cuinant el menjar per el seu gos que ho mira impacient.

En Herman quan va trucar a la porta per parlar amb na Billie Holiday, va pensar que es tractava de l’assistenta …..
En l’arxiu podem veure-la cantant, en una altra fotografia meravellosa. En un ‘instant’ d’una de les seves interpretacions de qualsevol blues i que segurament transmitía al públic uns somnis, uns desitjos, uns sofriments, una ràbia, unes reinvindicacions que els arribava dins, al fons, de la seva ànima.
No sabia tampoc quin video escollir, un blues ? la famosa cançó ‘Strange Fruit ? Difícil, però finalment he triat Strange Fruit per el seu significat i vàlua en la lluita contra el racisme i els linxaments ( 3247 persones penjades d’un arbre durant un període de 30 anys, fins l’any 1934 ). ‘Estereòfonic’ un blocaire veí d’aquesta casa ja el va penjar fa uns mesos (Un video que ha rebut més de 1,900,000 visites a You Tube !!!!!)
De totes maneres en un apunt continuaré amb Bilie Holiday i un video de nou minuts, fantàstic, únic, cantant ‘ Five and mellow ‘ ……
Billie Holiday va morir molt jove, 44 anys, el 17 de juliol de 1959 a Nova York d’una cirrosi per la seva adicció a la morfina i heroïna. Va estar empresonada per consumir droga i quan va morir només tenía $0.70 en el compte bancari i $750.00 en efectiu.
Si voleu llegir més …. us passo la lletra de ‘Strange Fruit’

http://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x3a3a3a&color2=0x999999&border=1
Una lletra esgarrifosa. Escrita per Abel Meeropol i que també va musicar. Era un cant de protesta per totes les morts sense sentit i el racisme en una nació on la gent cercava la llibertat i la felicitat, i on en la seva constitució ho diu ben clar: ‘La gent té dret a ser feliç’.

Southern trees bear strange fruit.
Blood on the leaves and blood at the root.
Black bodies swinging in the southern breeze.
Strange fruit hanging from the poplar trees
Pastoral scene of the gallant south
The bulging eyes and the twisted mouth
Scent of magnolias, sweet and fresh
Then the sudden smell of burning flesh
Here is fruit for the crows to pluck
For the rain to gather, for the wind to suck
For the sun to rot, for the trees to drop
Here is a strange and bitter crop

—  Cossos negres en una balanceig en mig de la brisa del sud; una fruita estranya penjant dels pollancres, les fulles plenes de sang i sang en les seves arrels, i una escena pastoral de la bona gent del sud. Els ulls inflats, la boca torta, la olor de les magnòlies, dolça i fresca, i de sobte la olor terrible de carn cremada. Aquest és el fruit que els corbs trobaran. Per rebre la pluja i per que el vent l’engoleixi. Per que el sol la maduri, per que els arbres la deixin caure. Aquesta és una estranya fruita i una collita molt amarga. —

Disculpeu per aquesta traducció. Potser algun dels poetes d’aquesta casa en podria fer una com cal, ben escrita i amb els mots colpidors del text original en anglès.

BLH01