Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Billie Holiday – 100 anys del seu naixement

Publicat el 7 d'abril de 2015 per rginer

El mes de juliol de 2009 vaig publicar aquest apunt. Avui 100 anys del seu naixement.

 

BLH31

M’agrada escoltar la seva veu, els seus tempos, els seus silencis, unes intepretacions sublims, personals, sempre diferents. La cançó del video Strange Fruit  és un missatge molt profund i potent encara avui, que s’ha de sentir, i més veient tot el que està passant als EE.UU. Si fos viva, Lady Day, avui cantaria sobre Ferguson, un dia i un altre.

Nota: Llegiu els comentaris i la traducció que en va fer de la lletra de Strange Fruit l’amic Josep Blesa.

*********************

BILLIE HOLIDAY A LA CUINA

En Herman Leonard va fotografiar molters vegades a Billie Holiday. Però la que he penjat en aquest apunt és diferent.  Podem veure a la millor cantant de jazz de la història, a la cuina de casa seva, un petit apartament al barri de Harlem, vestida sense el glamur de l’escena i cuinant el menjar per el seu gos que ho mira impacient.

En Herman quan va trucar a la porta per parlar amb na Billie Holiday, va pensar que es tractava de l’assistenta …..
En l’arxiu podem veure-la cantant, en una altra fotografia meravellosa. En un ‘instant’ d’una de les seves interpretacions de qualsevol blues i que segurament transmitía al públic uns somnis, uns desitjos, uns sofriments, una ràbia, unes reinvindicacions que els arribava dins, al fons, de la seva ànima.
No sabia tampoc quin video escollir, un blues ? la famosa cançó ‘Strange Fruit ? Difícil, però finalment he triat Strange Fruit per el seu significat i vàlua en la lluita contra el racisme i els linxaments ( 3247 persones penjades d’un arbre durant un període de 30 anys, fins l’any 1934 ). ‘Estereòfonic’ un blocaire veí d’aquesta casa ja el va penjar fa uns mesos (Un video que ha rebut més de 1,900,000 visites a You Tube !!!!!)
De totes maneres en un apunt continuaré amb Bilie Holiday i un video de nou minuts, fantàstic, únic, cantant ‘ Five and mellow ‘ ……
Billie Holiday va morir molt jove, 44 anys, el 17 de juliol de 1959 a Nova York d’una cirrosi per la seva adicció a la morfina i heroïna. Va estar empresonada per consumir droga i quan va morir només tenía $0.70 en el compte bancari i $750.00 en efectiu.
Si voleu llegir més …. us passo la lletra de ‘Strange Fruit’

http://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x3a3a3a&color2=0x999999&border=1
Una lletra esgarrifosa. Escrita per Abel Meeropol i que també va musicar. Era un cant de protesta per totes les morts sense sentit i el racisme en una nació on la gent cercava la llibertat i la felicitat, i on en la seva constitució ho diu ben clar: ‘La gent té dret a ser feliç’.

Southern trees bear strange fruit.
Blood on the leaves and blood at the root.
Black bodies swinging in the southern breeze.
Strange fruit hanging from the poplar trees
Pastoral scene of the gallant south
The bulging eyes and the twisted mouth
Scent of magnolias, sweet and fresh
Then the sudden smell of burning flesh
Here is fruit for the crows to pluck
For the rain to gather, for the wind to suck
For the sun to rot, for the trees to drop
Here is a strange and bitter crop

—  Cossos negres en una balanceig en mig de la brisa del sud; una fruita estranya penjant dels pollancres, les fulles plenes de sang i sang en les seves arrels, i una escena pastoral de la bona gent del sud. Els ulls inflats, la boca torta, la olor de les magnòlies, dolça i fresca, i de sobte la olor terrible de carn cremada. Aquest és el fruit que els corbs trobaran. Per rebre la pluja i per que el vent l’engoleixi. Per que el sol la maduri, per que els arbres la deixin caure. Aquesta és una estranya fruita i una collita molt amarga. —

Disculpeu per aquesta traducció. Potser algun dels poetes d’aquesta casa en podria fer una com cal, ben escrita i amb els mots colpidors del text original en anglès.

BLH01

 


 1. fotografia més autèntica!!! justament per la seva normalitat, la de la persona. Les cuines, tenen aquest encant, enregistrar els moments més qüotidians de la vida. Ella, el gos…
  M’ha encantat tot…. El text de la lletra, veritablement colpidora.
  Bon dia, Roseret!

 2. Roser! Vas a tocar totes les músiques i els músics que en un moment o altre m’han tingut enganxat a les seues obres… Strange Fruit.. gran cançó! Com totes les que interpreta Lady Day. I per ampliar una mica, el còmic-book que Muñoz & Sampayo li dediquen:

  http://www.taringa.net/posts/comics/1073459/Billie-Holiday-de-Mu%C3%B1oz-y-Sampayo-(comic).html

  és el primer que he trobat, supose que hi hauran moltes més referències. En ell se’ns conta la dissortada vida d’aquesta gran cantant.

 3. Disculpa’m de norespondre els teus meavellosos cometaris. Com pots també suposar tinc tota la gent del despatx a les costelles i vull que tinguen tranquil·litat espiritual i monetària. Per aixòestic pencant com una bèstia. Ara te’ls respondre. També al Selva, Peix, etc. i tota la bona gent que me’n desa. També els necessite. Com a desgreuge et dese la traducció -malgrat que nosóc poeta niexpert en anglès, però crec que esà bastant encertada:
  Arbres del sud donem una estranya fruita

  Sang sobre les
  fulles, sang a les arrels.

  Cossos negres es balancegen amb la brisa de mitjorn

  Fruita estranya penja dels pòpuls.

  Escena pastoril de galant del sud.

  Ulls abonyegats i
  bocatorts

  Flaire de magnòlies,
  dolç i fresc

  Llavors, de
  sobte, la ferum de carn socarrimada

  Ací hi ha la fruita per a estripar pels corbs,

  per la pluja per a reajuntar-la, del vent per a xarrupar-la

  del sol per podrir-la, dels arbres per fer-los caure

  Ací hi ha una amarga i estranya collita

  és preciosa i plena de ràbia continguda. Un cant a la llibertat i la descohort. Bellíssima en la veu esgarrada de na Billie Holiday, posa la pell de gallina.
  Un bes tendre for U !

    

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.