Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Avui: Dia Mundial de la Poesia

Publicat el 21 de març de 2015 per rginer

 

Un temps el que vivim i que ens conjurem per posar fi el dol llarg i convuls de la nostra història i arribar a viure en una República de Catalunya.

Avui Dia Mundial de la Poesia, rellegint poemes de la gent de la meva terra, m’he trobat amb na Maria-Mercè Marçal i les seves bruixes de dol ……. i plourà i farà sol   ….. He trencat als seus ulls com la mar a les cales / d’un país on les bruixes ja no duen més dol.

El fum dibuixarà / l’inici de la història / com una heura de joia / entorn del nostre cos/ i plourà i farà sol / i dansarem a l’aire / de les noves cançons / que la terra rebrà.

Pais Groc

Bruixes …. moviment d’alliberació de les dones i també de tot un poble.

 

 

Hà Nôi: Llarga vida al Pont Long Bien

Publicat el 19 de març de 2015 per rginer

 

 

El passat colonial francès és present a tot Hà Nôi. Però només una construcció del passat és particularment reverenciada, estimada, per a tots els hanoians: El Pont Long Bien. Una placa ben conservada ens indica que va ser construït per Daydé & Pillé, Paris entre els anys 1899 i 1902. No hi veus gaires vianants, és pot dir que ningú hi camina. Treballadors del ferrocarril que fan el manteniment de les víes o una parella d’avis recolzats a la barana mirant les aigües vermelloses i tèrboles del riu Roig, esperant que es faci fosc.

DSC_0547

Motocicletes, sí, moltes, moltíssimes i que semblen que hagin estat assajant per creuar el pont en posició de desfilada militar, sobretot pels matins a l’hora d’anar a treballar, i al vespre quan tornen a casa.

long-bien-bridge-in-the-past-907

Van començar a construïr el pont a finals del secle XIX. El govern colonial volia demostrar als vietnamites, o anamites com els deien, que havíen arribat per quedar-s’hi. Té 2,4 kms de llargada i va ser un dels ponts més espectaculars del món quan el van inaugurar l’any 1903. Pont Paul Doumer, era el seu nom en reconeixement al governador de l’època.

Quan el cabal és baix, s’instal.len a la llera del riu gent que arriba a la gran Ciutat per treballar-hi una temporada abans de l’arribada de les pluges i de les inundacions que provoca el riu.

DSC_0470

De sobte el pont es mou, vibra i sento un soroll. És el ferrocarril que fa ja el seu últim recorregut per arribar a la estació central de Hà Nôi provinent de Haiphong, el port més important de la badia de Tonkin. El Long Bien ha estat un punt estratègic en la economia i la vida del país. Era la sortida més ràpida al mar de Hà Nôi on hi podíen fer arribar totes les mercaderies per carregar en els vaixells rumb al Japó, Filipines, Xina, Índia, Pacífic. També va ser molt important per el govern colonial, perque es va utilitzar el tren per el transport de tropes de l’exèrcit francès en la seva lluita contra els nacionalistes vietnamites.

DSC_0985

En temps de guerres el Long Bien ha estat motiu, i tema principal, de diferents cançons i poemes, sobretot durant la guerra amb els americans. És un pont gens lineal, atrotinat, on es poden veure diferents tipus de construcció (el bombardejos van ser continuats), però és viu, i va córrer el perill d’enderrocament davant les noves tecnologies i nous ponts construïts en els últims anys. Els hanoians ho han impedit, no en volen ni sentir parlar d’enderrocament.

DSC_0977

El tren continúa utilitzant el Long Bien, però ara només hi viatgen passatgers, perque sembla que els vietnamites prefereixen transportar les mercaderíes en les seves motocicletes: Caixes d’aigua mineral, escombres, olles amb sopa, plats, verdures, hortalisses, fruites, oques, porcs, pollastres, catifes, vidres, equips elèctrics, recipients de plàstic buits. També hi trobes gent que senzillament travessa el pont sense més, o perque torna a casa, o perque només hi poden transitar motocicletes i bicicletes, o com en el meu cas, per fer el que cal fer quan ets a Hà Nôi … travessar-lo en els dos sentits amb motocicleta.

DSC_0989

Al capvespre, el pont s’omple de parelles que es juren el seu amor etern i de ciutadans que volen contemplar la posta de sol, si el temps acompanya.

DSC_0993

Ara es poden comptar més de sis ponts que creuen el riu Roig. El més modern tot just fa uns mesos que el van inaugurar, el 5 de gener de 2015, el Nha Tan, una via directa per arribar a l’aeroport de Nôi Bài.

DSC_0560

Torno caminant fins l’avinguda Tran Nhat Duat i abans faig una mirada a la Ciutat. Puc comptar no més de 10/12 edificis alts al centre de la Ciutat. Hà Nôi no és ni Bangkok, ni Shanghai, ni Singapore, ni Ho Chi Minh City ( Saigon ). Encara és una ciutat-poble on els seus ciutadans volen preservar de totes totes els seu passat, però sense deixar de mirar el seu futur.

DSC_0054

Són les 6 de la tarda i ja és fosc, sempre a la mateixa hora, i fa més fred del que em pensava en un dia de la primera setmana de febrer de 2015. Cau una pluja finíssima i la humitat és alta. Xino xano torno a l’hotel. Long Bien Bridge és allà, al seu lloc de sempre i demà començarà un altre dia de brogit i activitat.

Hi tornaré.

DSC_0519

Fotografíes: Diferents fotografíes fetes a l’alba i a mig matí. Mai et repeteixes. Sempre hi ha situacions i imatges diferents. RG. Hà Nôi febrer 2015.

 

 

 

Publicat dins de Hà Nôi | Deixa un comentari

Un racó català a Hà Nôi

Publicat el 16 de març de 2015 per rginer

 

L’endemà de la meva arribada a Hà Nôi vaig anar al carrer Sô’ 44 – Ngô 31 – Xuân Diêu – Tây Hô. Portava un paquet per en Guim de part del seus pares, veïns de Gràcia. En Guim viu a Hà Nôi. Casat amb Thuy Anh., una filla i un fill, molt petits. En Guim ja va tenir ressó a les xarxes quan va començar una volta al món amb bicicleta elèctrica. I es va quedar a Hà Nôi. La Thuy Anh en té la culpa. El carrer és al costat del llac anomenat West Lake o Tay Ho.  És el més gran dels llacs de Hà Nôi i impresiona. També hi ha un llac més petit, però més famós que el seu germà gran. En aquest petit llac va caure un avió de l’exèrcit nordamericà, abatut per les forces del vietcong durant la guerra. El pilot es va salvar. Ni més ni menys que el Senador John MacCain, presoner de guerra.

 

DSC_0221_2

 

DSC_0226En arribar a l’adreça apuntada en un paperet, em trobo amb un bar-restaurant Barcelona Bistrot – La Bicicleta. L’entrada va ser de sorpresa. Bon ambient. Agradable. Bonic. Et fa sentir a casa, però també a Hà Nôi. Serveixen tapes,dinars, cocktails, cervesa, café. Però els dijous pots menjar arròs, com és habitual a casa. El menú en català, vietnamita i anglès. Després de les presentacions i de fer efectiu l’encàrrec, ens posem a parlar i a degustar les tapes. Menjar a Viêt Nam és un guster, un plaer, molt saborós, gens picant i no gens avorrit. Ara bé, sempre s’agraeix poder menjar com a casa i al Barcelona Bistrot – La Bicicleta és el millor racó català que et pots trobar no només a Hà Nôi, al sudest asiàtic.

DSC_0234_2

DSC_0230_2

En Guim i el chef en Jordi han aconseguit que els calamars a la romana tinguin el sabor d’això, a la romana, no de tempura. L’escalivada té el seu punt perfecte. Els seitons en vinagre magnífics. Les escopinyes provinents de la costa vietnamita i macerades, són ‘diferents’. I promocionen les patates braves de’n Tomeu, per no trepitjar el copyright de’n Tomàs de Sarrià. Croquetes de l’àvia. Pa amb tomàquet al punt. Perque a Viêt Nam tenen pa com a casa, les baguettes, que els recorda que una vegada van ser colonitzats per els francesos.

DSC_0237

Si un dia passeu per Hà Nôi us recomano de visitar el Barcelona Bistrot- La Bicicleta. No us empenedireu. A més en Guim us orientarà molt bé per fer circuits amb bicicleta. Per cert, tots els últims divendres de mes, a les 8 del vespre, concentració a la Plaça de la Catedral de Sant Josep de Hà Nôi i recorregut amb bici per la Ciutat. Reinvindicar novament l’ús de la bicicleta i millorar l’aire de Hà Nôi.

Els que em seguiu en aquest bloc, sabreu que vaig portar bacallà i era jo que havia de cuinar l’arròs amb bacallà. No, no ho vaig fer. Va ser en Jordi, del Barcelona Bistrot. Nois, noies, un arròs amb bacallà espectacular acompanyat d’un allioli amb nyores per llepar-se els dits.

DSC_0256

 

En Guim també ha sapigut convèncer als hanoians que degustar cuina i tapes catalanes és tot un plaer i fer canvis eleva l’esperit i les ganes de coneixer noves cultures.

Per arribar-hi des del centre millor agafar un taxi. Els preus són molt més barats que a casa nostra. Pots pagar entre 2 i 6 Euros. Si  t’agrada caminar, des del centre, llac de Hoan Kiem fins Barcelona Bistrot, posem una horeta i un quart aproximadament, segur que més, perque estareu tota l’estona mirant, badant i fent fotografíes.

DSC_0105

Sense saber-ho, he trobat un racó català i vietnamita alhora on m’hi vaig trobar bé. Guim, pots comptar que hi tornaré, si encara el destí m’ofereix una nova possibilitat de viatjar, i així ho espero.

 

Fotografíes: West Lake-Tay Ho. Carrer. Barcelona Bistrot. Hà Nôi. Febrer 2015. RG.

 

 

Publicat dins de Hà Nôi | Deixa un comentari

Sis setmanes a Hà Nôi

Publicat el 12 de març de 2015 per rginer

 

 

Sis setmanes vivint en una Ciutat dona per molt i si he de començar crec que la millor imatge són les branques del presseguer en flor, una flor de color rosa intens. Es van començar a veure la primera setmana de febrer. Els pagesos, agricultors que han estat treballant tot l’any per poder oferir els millors arbres i les millors branques de presseguer han patit i molt. El mes de gener van tenir més de vuit dies de bonança i els arbres van començar a mostrar el color de les flors massa aviat.

La Ciutat es va omplir de Hoa Dao  i també de Kumquats. El color rosa intens donava un color fantàstic a moltíssimes cantonades dels carrers del barri vell, i al carrer Hang Ma, ocupaven tot el carrer sencer, i al carrer Hang Cot, hi havia un munt de gent davant una escola on podies comprar la branca que més t’agradava. No hi ha casa a Viêt Nam que no tingui aquesta flor al menjador, a la porta. Creuen, i estan convençuts, que foragiten els mals esperits de la llar.

DSC_1005

 

Un dia abans del 1r dia del Tê’t vaig comprar una branca i la vaig posar damunt la taula de l’habitació de l’hotelet. Vaig escollir bé. Les flors bellíssimes i els capolls van florir, però ja amb un color rosa més pàl.lid.

 

DSC_0462

Els camperols i els ‘minoristes’ cerquen bons llocs als carrers de Hà Nôi per vendre les branques. Dormen allà mateix, en petites tendes de campanya. La gent es para, mira, negocia el preu, però sobretot cerca la branca més bonica i amb més capolls. Hi ha diferents preus. Jo vaig comprar-la l’últim dia, i és clar, el preu va ser molt bò, 50.000,- VDN ( 2,30€). El Mercat de la Flor bull d’activitat. A les 5 del matí ja és ple de compradors.

DSC_0304_2

 

Un poblet proper a Hà Nôi és on trobes les grans extensions de planters del presseguer, Nha Tan. La feina de tot un any per vendre el fruit una vegada durante el Tê’t. Viêt Nam és un país emergent, al seu ritme, de més de 90.000.000 habitants, i necessiten moltes branques de presseguer al Nord i d’albercoquer al Sud. NIngú vol tenir ‘mals esperits’ a casa al llarg del nou any i de les branques pengen  les targetes de color vermell ( color de la sort ) on demanen el que tothom desitja al món ….. salut, felicitat, joia i pau.

 

Publicat dins de Hà Nôi | Deixa un comentari

Ovidi

Publicat el 10 de març de 2015 per rginer

 

Ovidi MOntllor

 

 

Vint anys ja de la teva absència, però mai has marxat. Sempre has estat present. La teva veu, la teva manera d’interpretar la música, dir els poemes. És impossible trobar un altre Ovidi. No, no has marxat, perque no oblidem i sempre ets al nostre costat. Sempre.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Avui: Dia de la dona treballadora

Publicat el 8 de març de 2015 per rginer

 

 

 

Arribada de Viêt Nam tot just fa dos dies i encara intentant adaptar-me als nous horaris. Un  apunt ras i curt: El meu homenatge a totes les dones treballadores del món, que són moltes, i sempre (poquissimes excepcions) discriminades en el món laboral fent la mateixa feina, més o millor, que els homes.

 

48 escons al Parlament de Birmània

I viatges i coneixes altres cultures i sempre veus les dones que tiren del carro i tot funciona, però el poder és dels homes.

 

En construcció - Visions de Birmània

A casa les dones sempre han treballat. Ha estat un fet normal. Feiem pinya. Però sí que vull recordar en aquest apunt la meva primera feina quan només tenia 16 anys ….. Una empresa textil del carrer Trafalgar. Lloc de feina: administrativa. Arribo puntual el primer dia a les 8 del matí. Em diuen que el meu cap no ha arribat encara i que esperi, però mentre podria ”escombrar el despatx i netejar la taula” ……  En aquest racó tens el cubell d’aigua i l’escombra. Vaig córrer, i vaig marxar plorant. A casa es van sorprendre de veure’m. Els vaig explicar i ho van entendre perfectament. No hi vaig tornar.20141107164200-15

Fotografies: Dones  treballadores de Birmània/Myanmar i Viêt Nam. RG.