Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Des de Hanoi

Publicat el 30 de gener de 2015 per rginer

 

 

 

 

Dos dies ja a Hanoi. Retrobament amb una Ciutat que des de la primera vegada que hi vaig ser m’ha seduit i continua la seduccio ……  Ja es comensa a veure una activitat que anira creixent per celebrar el Te’t. He estat amb amics, i tambe amb nous amics. La meva aportacio a les festes del Tet sera cuinar un arros amb bacalla. Des de Barcelona a Hanoi. Ben envasat al buit. Aqui no el coneixen. Jo ja he gaudit de la cuina vietnamita, cha ca, pho, bun, te verd, la cervesa Halida, papaia. Fa calor, pero no pas la de l’estiu i les motos continuen envaint els carrers. Podria dir que la gent a HaNoi ocupa els carrers, son els amos i senyors, i hi conviuen molt i molt be.

 

Ha Noi te un aeroport nou i una autopista que arriba directament a la Ciutat, i un nou pont que travessa el Hong Ha, el riu Roig. La autopista no te senyals de res, i a l’aeroport es nota que estan en rodatge. Tinc una nova camera que tambe fa videos i ahir vaig estar practicant i enregistrant tot el trafic des del meu seient en un cyclo pousse.

Com no porto, ni tinc, un smart phone ni un portatil, he d’utilitzar els odrdinadors que son a disposicio dels clients a l’hotel. Aixi que el teclat ni te accents, ni c trencada i escric com puc …..

Ara son 2/4 de 9 del mati, sis hores menys a Barcelona. Bon dia.

 

Publicat dins de Hà Nôi | Deixa un comentari

Tornar a Viêt Nam – Tam biêt / Fins aviat

Publicat el 21 de gener de 2015 per rginer

 

 

 

Dimarts pujaré en un avió que em portarà a Hà Nôi. Tornaré el dia 4 de març. Una llarga estada. L’objectiu principal és viure les festes del Tê’t amb els amics i conèixer a fons aquests díes del nou any vietnamita, d’una gran importància per a tots ells i elles de com encarar aquest nou any que els arriba. El dia 19 de febrer entraran a l’Any de la Cabra.

12093114_Viet Stamp_1052_Tet At Mui_FDCVS_s

He escrit molts apunts del Tê’t i d’ací poc, podré participar-hi jo mateixa, i els apunts que pugui escriure després, seran les meves vivències personals.

Deixaré el fred i al nord de Viêt Nam em trobaré amb la primavera. Al sud la calor humida del tròpic i encara més calor a Cambodja i els Temples d’Angkor. Per Ha Long de ben segur que trobaré boirines i aquest paisatge misteriós quetant m’agrada. A Hà Nôi el brogit dels carrers, el silenci dels parcs, les converses amb els amics. Descobrir nous racons de la Ciutat i museus. A Hue poder visitar novament la gent de la OGCDC i la seva magnífica feina amb els infants que pateixen els efectes col.laterals de la guerra, i a Hoi An passejar de nit entre els fanalets de colors i petar la xerrada.

Arbres, flors, zodíac, any nou lunar

A Ho Chi Minh tornar a veure els canvis d’aquesta Ciutat. M’han dit que hiha moltes obres perque aviat hi haurà metro, però segur que el barri de Cholon continuarà al seu lloc i més racons desconeguts que penso descobrir. I la visita obligada a l’edifici de Correus i veure amb alegria que el senyor Duong Van Ngo encara és l’escrivent oficial dels vietnamites que necessiten que algú els tradueixi documents, cartes, telegrames, del vietnamita a l’anglès i al francès. Fa més de trenta anys que fa la mateixa feina. Abans també escrivia cartes a la gent analfabeta. És funcionari de Correus.

tpqBHMf

Com les festes del Tê’t les menges són importants, jo els portaré ingredients per cuinar un arròs de bacallà, menjar mediterrani per unes festes vietnamites per començar l’any nou.

Tuan-Nguyen-1024x1024

No porto ordinador ni smart phone (sí la meva nova càmera NIkon), així que hauré d’utilitzar ordinadors dels amics, per entrar al meu compte d’iCloud i fer un seguiment del què passa per el meu país. I ho faré, com també escriuré algun apuntament mentre sigui per aquelles terres del sudest asiàtic i que formen part de la meva persona i de les meves vivències.

Fins aviat – Tam biêt !

 

120 anys de cinema 1895-2015

Publicat el 12 de gener de 2015 per rginer

 

 

Enguany un aniversari més acabat en ”0”  —  120 anys de cinema, i ja podem començar a celebrar-ho i alcem la copa. Aquest petit-resum-video trobat a Vimeo emociona i molt.

Quantes vegades no hauré vist les pel.lícules ? Quantes vegades no vaig seure en un dels molts cinemes de barri? Quantes hores no he somniat ?

No deixem d’anar al cinema, malgrat el preu que hem de pagar. Una vegada a la setmana ho podem fer, no ? A més a la nostres cartel.leres hi ha un munt de bones pel.lícules.

Fotografia: Cartell de ”Fort Apache” de John Ford. La vaig tonrar a veure l’altre dia. No ha passat el temps. Pur cinema.

[vimeo 115470918 w=500 h=281] <p><a href=”http://vimeo.com/115470918″>120 years watching movies together</a> from <a href=”http://vimeo.com/user35847118″>T&agrave;ndem Entertainment</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>

JeSuisCharlie …. aussi

Publicat el 7 de gener de 2015 per rginer

 

 

Sí tots som Charlie. Aquesta intolerància, aquest feixisme, aquesta gent cruel, sense pietat, assassinant a gent que dibuixa, que escriu, que pensa, en total llibertat.

I un policia assassinat a trets i rematat ( quines imatges més indignes i cruels ) era musulmà, un treballador al servei dels ciutadans. Sí, França té un problema, la violència dels islamistes ( són molts els que s’han apuntat en aquest exèrcit d’un país, nació islamista sense fronteres, sense ciutadans) i la extrema dreta. Tots dos es retroalimenten, a veure qui és més violent i qui és més intolerant. No es tracta d’un fet aïllat, ni aquests tres personatges siguin uns eixalabrats, no, tot ha estat ben organitzat i orquestrat. Un mal començament d’aquest nou any 2015.

He trobat aquest dibuix a la xarxa, i m’hi adhereixo en aquest homenatge per les dotze persones assassinades. El seu ‘crim’ ….. dibuixar, escriure i ser lliures.

B6xFatTIUAEZ42r

 

 

 

Matí de Reis – Anna Lizaran, el llibre

Publicat el 6 de gener de 2015 per rginer

 

 

El matí de Reis és un dels díes més tranquils de l’any i m’agrada sortir de casa aviat, a les vuit per anar a cercar el diari i prendre un cafetó amb una gota de llet. I així ho he fet. NIngú pel carrer, ni tan sols la gent que treu els gossets a fer un tomb ràpid de matí. No he pogut prendre el cafetó. El xicot del forn i bar ha tingut un ensurt i les lleixes de la botiga no han aguantat el pes i tot ha caigut a terra. Estava ben atabalat.

Un matí de boira, humit, de gener. Arribo a casa i sí, els Reis hi han passat ! A veure, un paquet bastant gran ….. un llibre ….Anna Lizaran – Fundació Teatre Lliure-Teatre públic de Barcelona i Viena Edicions. El vaig demanar i me l’han portat. Quin goig ! D’ací uns díes, dos anys d’absència de l’Anna i ha estat el moment de tenir-lo entre les meves mans per recordar tot el bò que l’Anna em va donar. Il teatro è effimero ma dura nel cuore … ho va dir Giorio Strehler, i ens ho recorda en Joan de Sagarra en el pròleg del llibre.

He obert el llibre i avui, permeteu-me copiar el que va dir l’Anna quan se li va preguntar: Què penses del teatre?

—  No es pot fer conserva ni melmelada de les coses. La sort que tenim és que el teatre sigui viu, sigui esperit. El Lliure va començar en una època de moltes mancances, però va aconseguir fer realitat les fites que s’havia proposat. Perquè les coses s’han de fer bé, amb honestedat i d’acord amb el moment. Tot ha de bategar al mateix temps que ho fa el carrer —

teatre-lliure

 

Paraules ben dites, pensament que comparteixo plenament i fora bò que molts de nosaltres ho tinguem present i fem les coses ben fetes, amb honestedat i d’acord amb el moment. Gràcies Anna.

 

 

 

 

Nit de Reis : Polítics no ens falleu.

Publicat el 5 de gener de 2015 per rginer

811130132_17600902323446817640

De cartes als Reis n’hem escrit un munt al llarg dels nostres anys. No sempre han estat generosos a l’hora de deixar regals al balcó, i això que teníen menjar i aigua ! Aquesta nit sempre recordo, com una veïna ens recitava una poesia que ens feia plorar i molt … ”Nit de Reis’ i anavem al llit amb una certa tristor i a la vegada amb por de no veure acomplerts els nostres desitjos. Una vegada havíem agafat el son, tot eren somnis, certeses i nervis. Molt aviat pel matí a poc a poc sortíem a veure si els camells havíen begut l’aigua i els reis havien menjat els torrons i les pomes. Era el senyal de que sí, que havíen passat. Ara només faltava veure on eren els regals …..

Polítics: ¡¡ Estigueu a l'alçada !!

Demà també esperaré que els nostres polítics hagin fet la feina i tot estigui ja acordat, parlat i la data de les eleccions sigui ja un fet. Hem d’anar per feina. Des del 9N i abans, no he escrit res en aquest modest bloc. No m’agraden les especulacions. He anat observant, escoltant i llegint, no gaire, certament. He preferit altres coses. Els nostres polítics no tenen cap altra sortida que posar-se d’acord, cap d’altre. El poble empeny i amb força, perque em sento part d’un poble, d’un col.lectiu de gent que comparteix majoritàriament (ja es va demostrar en les últimes eleccions del 25N12) a més de llengua i cultura, unes formes d’entendre la societat i el món. Fa molts i molts anys, i la nostra història així ho demostra, que la nostra identitat no s’ha doblegat mai, s’ha fet, s’ha construït, no pas per ser un producte de la terra o de la sang, sino d’un poble que vol continuar vivint a la seva terra, amb la seves diferents ideologies, gent diversa, cultura i llengua pròpies, i dins l’Estat on ens trobem des de fa tres-cents anys, no ho podem gaudir en total llibertat. Som majoria, i no cal ser absoluta. No siguem més papistes que el papa, com es diu al carrer. Som gent diversa i demanem justícia i en un país lliure la tindrem, millor, més transparent, no pas sense defectes, i es podrà bastir el nou país lluny de les cadenes i la intolerància, lluny del menyspreu i la incomprensió, perque serem nosaltres els que construirem aquesta República de Catalunya. Fins avui, ni crec que mai, els de les terceres víes, els del SI/NO, ni els unionistes del NO, m’han convençut. Tot són populismes, veritats ja sabudes, el mateix discurs, res de nou. El poble, des de baix, sempre ha lluitat i lluitarà per la independència, per poder viure en un nou país, on tothom es ben rebut, com sempre.

811117627_3097540058412651243

Aquesta ha estat la carta als Reis des de fa un munt d’anys, molts. De vegades amb la lletra molt petita, de vegades un desig amagat dins un text, i en aquests quatre últims anys, ja amb lletres ben grans i clares. Som un poble que compartim les nostres experiències per ser on som, com som, que volem ser lliures i fer dels nostres drets i llibertats els fonaments del nou país.

Som-hi doncs, i polítics, no ens falleu. El poble no us ho perdonaria mai, mai.

Endavant les atxes. Ho aconseguirem, segur. Bròquil is OVER.