Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

24 de maig de 2024
0 comentaris

LES CURES

Propostes per a la dignificació de les cures.

  1. Avaluació de la situació actual de les polítiques de cures i elaborar una estratègia de responsabilitat pública en les diverses escales, local, autonòmica i estatal. Garantir el dret a elegir el model de cures i traient la responsabilitat primera i última de les cures de les llars (privat-domèstic). Això ha de contemplar tant la participació associada a la gestió de tots els actors integrants del sistema.
  2. Caminar cap a un enfocament centrat en les persones requereix una major integració de les cures cap a models assistencials, més holístics, a fi d’augmentar els beneficis per a les persones que reben cures i la qualitat de l’assistència, apostant per tal que les persones romanguen el major temps possible en els seus domicilis i els seus entorns. Són els plans d’atenció individualitzada (PAI).
  3. Les residències segueixen sent una gran necessitat, més en situacions de dependència i de cures de llarga duració. Atenent a la demanda que existeix actualment sense atendre, serien necessàries no menys de 30.000 places residencials.
  4. La desmercantilització de les cures i els afectes. Revertir la tendència de la privatització fent públiques les residències de gent gran i el servei d’ajuda a domicili. El sistema de cures no ha de basar-se en la subcontractació d’empreses privades amb ànim de lucre.
  5. Dignificar les cures i les curadores, tant remunerats com no remunerats. Acabar amb els baixos salaris associats a la parcialitat i a la feminització, així com la temporalitat i la falta de correspondència entre la jornada estipulada i l’efectiva. Afavorir la creació de sistemes d’inspecció en les llars que garantisquen les condicions de treball dignes.
  6. Impulsar experiències de suport mutu en la cura, economia social i solidària, alternatives i comunitàries, amb l’objectiu d’enfortir relacions cooperatives i crear col.lectivitat de les cures més enllà de les polítiques públiques.
  7. Universalització de l’educació infantil de 0 a 3 anys pública, gratuïta i d’alta qualitat. Jornades laborals de 30-35 hores compatibles amb la cura de la infantesa.
  8. Impuls de la desfemenització de les cures. Requereix un camí profund de valors, especialment dels homes, per tal de poder passar d’una societat patriarcal i masclista a una altra basada en la igualtat, la justícia social, la cura mútua i la fraternitat. Per això és central recuperar en tots nosaltres la condició de curadors de tots els éssers humans.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.