Secundària Memòria

(Efectes restringits: bloc de l'Antoni Casals i Pascual) antonicasals@mesvilaweb.cat

Una reflexió sobre l’anomenada nova grip

Opinar de temes de salut pública sempre té un risc, que és el d’haver de menjar-se amb patates les opinions, perquè la realitat després igual acaba donant la raó a les “autoritats”. Però correrem aquest risc. I ho farem començant per dir que l’alarma que des de les administracions i amb la complicitat dels mitjans de comunicació s’està generant és desmesurada.
De grip n’hi ha hagut des dels inicis de la humanitat. L’any 1918 hi va haver una gran pandèmia (sembla que es va originar a Espanya i per això rebé el nom de grip espanyola -i olè-) que es va endur per davant milions de persones en tot el món. Des de l’aparició de les vacunes la mortalitat per causa de la grip ha disminuit notablement.
(segueix)

Cada hivern es produeix al nostre país (i a tot el món, suposo) una epidèmia de grip. Amb major o menor virulència en funció de la sensibilitat dels virus a les vacunes que, de manera preventiva, es distribueixen als segments de població que tenen més risc si adquireixen la grip: persones grans, pacients amb malalties cròniques i personal que hi està en contacte (en aquest cas no tant perquè no agafin la grip sinó perque han d’evitar transmetre el virus a els altres). Un dels indicadors que el Departament de Salut registra per avaluar la virulència de l’epidèmia és l’increment en la mortalitat durant les setmanes que dura.
La grip és un procès víric molest però que no sol, per regla general, revestir gravetat per si mateix, més enllà de les qüestions laborals i la despesa en analgèsics i mocadors. La principal problemàtica que es genera amb la grip és que en persones grans o amb malalties cròniques pot afavorir el desenvolupament d’altres processos respiratoris, com ara pneumònies o sobreinfeccions que, aquestes sí, poden donar lloc a complicacions greus que podrien, si no es tracten, acabar amb la mort del pacient. De fet, en l’epidèmia o pandèmia de grip de l’any 18 la principal causa de mort dels milion de decessos que hi va haver van ser les pneumònies.
No crec que la grip porcina aquesta es comporti de manera diferent. De fet, els dos casos que, hores d’ara, sembla que s’han diagnosticat a l’estat s’han comportat com a refredats lleus. Els més de cent morts de Mèxic, sembla que s’estan convertint en força menys quan s’analitza si la causa és directament atribuible al virus… Perquè tot aquest enrenou? Em sembla bé que se’n parli i se’ns n’informi, però trobo fins i tot exagerat que s’administri antivirals (caríssims per altra banda) a persones que no formen part de poblacions de risc.
Potser vaig errat i d’aquí uns dies he de signar un plec de descàrrecs o una disculpa amb la humanitat per haver dubtat de l’eficàcia i l’eficiència de les autoritats sanitàries.
Amb tot, he de reconèixer que pel que pugui ser, si trobo un porquet que esternuda, procuraré apartar-me’n.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.