EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Estimats reis mags d’orient…

5
S’apropen els reis mags d’orient i molts pares ja han començat a comprar els regals per els seus fills. Des de aquest blog vull donar una série d’idees de quins jocs i  joguines es poden comprar.

Malauradament faré una petita representació del que es pot regalar ja que hi ha infinitat de jocs i joguines que podem obsequiar. S’ha de tenir en compte a l’hora de fer la selecció l’edat, que li agrada jugar a l’infant en qüestio i quin objectiu té la joguina que volem regalar.

Hi ha vàries categories:

-Apilar i encaixar
-Construir
-Coches i camions
-Casetes i cuinetes
-Nines
-Jocs de taula
-Trencaclosques
-Experimentació i ciencia
-Art i manualitats
-Jocs al aire lliure

REGALS PER A NADONS FINS A 12 MESOS 

Pilota de cotó amb sonall. De suau tacte.

 Cadena natural. Perfecte per desenvolupar la estimulació sensorial, el nadó podrà tocar, manipular, escoltar el so del sonall.


Mirall sonall. El mirall és totalment segur. El nadó podrà veure’s i també podrà gaudir de les ales de cotó molt suaus que són un sonall.

Joguina d’exploració. Té forma de fulla i perdins conté semilles , és d’un material suau de cotó. També té una anella per agafar millor la joguina i començar a fer la pinça. 

Mossegador. Disseny senzill i peces de colors vius. Els triangles estan units per un cordó elástic que permet moure’ls fàcilment per crear diferents versions de les mateixes joguines.
Recomanable a partir de 6 mesos.

 REGALS PER A INFANTS DE 12  A 3 ANYS

 Joc d’encaixos d’arcs i casetes. Jocs d’encaixos amb múltiples funcions per encaixar , també hi ha peces per construir.

Arrastrar cavall de fusta. Ofereix moltes possibilitats, arrastrar, jugar amb el cavall. Afavoreix el joc simbòlic. 

Xilofon metàlic de colors.  Joc músical per iniciar-se en el joc sonor. Inclou dos baquetes.

Botiga. Afavoreix el joc simbòlic i també la iniciació de la logico-matemàtica (comprar, vendre, classificar…)

Banc de treball amb eines senzilles. Joguines de fusta amb diferents eines que permet enroscar, donar cops de martell i també permet que l’infant s’assegui. 
A partir de 3 anys.


  REGALS PER A INFANTS DE 3 A 5 ANYS

 Maletí mèdic de cartró. Maletí per a doctor/a amb safata i instruments médics de cura i intervenció. Afavoreix el joc simbòlic.

 Bicicleta. La cadira es ajustable entre 340 y 470 mm d’alçada i la roda de darrere té 2 tipus de amortiguadors de goma per ajustar l’amortiguació de l’infant.

 Peces amb lletres per fer collarets. Ideal per elaborar collarets , cadenes i també per jugar a formar paraules. Conté 300 daus de fusta de 1x1cm amb lletra impresa y 4 cintes de colors.


Pissarra magnètica. Per jugar i crear composicions de tot tipus de peces. Inclou un peu per posar la pissarra dreta i exposar les creacions.

Aquarel·les. Per fer grans creacions amb grans   pintures.

 REGALS PER A INFANTS DE 5 A 10 ANYS

  Conjunt de segells. De fusta amb diferents motius (arc de sant martí,  cors, papallones…) Inclou llapisos de colors i tinta de diferents colors (verd i blau).

Parxís i oca. Joc de taula tradicional. 


Mandala de fusta. Un trencaclosques de colors format per peces , amb fusta de qualitat i gamma de colors, formes i figures diferents. Conté 72 peces de 0,7 cm d’alçada i una base de 21 cm de diàmetre.

 Dominó. Amb motius de dibuixos del món del circ. De 28 peces.

 Memori. Un clàssic del joc de taula. Amb peces de cartó i caixa metalitzada. Està pensant per 3-6 participants.

Jocs i joguines que es poden comprar a: www.jugarijugar.com

Gràcies a les noves tecnologies podem enviar la carta als reis a: http://www.reismags.cat

I vosaltres, ja heu fet la carta dels reis?

ML.
 

Publicat dins de Jocs i joguines i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Fem cagar el tió de Nadal

4

“Caga tió ametlles i torró
no caguis arengades 
que són massa salades 
caga torrons
que són més bons. 
Caga tió’ ametlles i torró
si no vols cagar

et donaré un cop de bastó
Caga tió!”


El caga tió és una festa molt popular a Catalunya, normalment a l’inici del calendari d’advent podem començar a prepar el tió agafant un tros de tronc,  col·locar-lo en un racó i posar-li per sobre una manta perquè no passi fred.

L’anirem alimentant diariàment fins que la nit del 24 de desembre el farem cagar a cops de bastó. És una festa una mica escatològica però molt maca, els nens i els adults ens ho passem “pipa” amb aquesta celebració veient els nens il.lusionats i a la vegada sorpresos veient com realment aquest tros de tronc caga de veritat regals.

A les escoles també es prepararan per l’ocasió i tenen el seu caga tió particular.

A principis del mes de desembre, començarem a fer la presentació del caga tió, preguntarem els nens si saben què és, què fa i els explicarem que caga regals però que perquè això passi l’hauran d’alimentar cada dia!!

El tió passarà a fer-nos companyia en un racó de l’aula. Els hi direm que cada dia l’alimentarem de galetes, fruita, verdura, aigua…fins que arribarà el dia que estarà tant i tant alimentat que a cops de bastó el farem cagar i per sorpresa cagarà regals. 

Les educadores ens encarregarem que els nens i nenes no se’n adonin a l’hora de posar els regals a sota del tió. Procurarem posar regals petits, alguna joguina senzilla, xocolatines, pintures… un cop haguem acabat, acomiadarem al tió de nadal fins l’any que ve.

Amb aquesta activitat els nens gaudiran i també aprendran a compartir (fer picar el tió per torns) aprendre les costums catalanes, a expressar les seves emocions, l’alegria, la sorpresa…i és una bona oportunitat per reunir a tots els infants de totes les classes i fer una activitat internivell. A l’hora de fer cagar el tió es podria fer a la sala-multi usos i convidar als pares i mares a la cel.lebració.

A part del caga tió, també seran dies que podem guarnir l’aula amb motius nadalencs fets pels nens, montar l’arbre de nadal, el pessebre, fer la carta dels reis, aprendre poemes, cançons nadalenques per cantar-la l’últim dia de classe abans de les vacances…sens dubte el nadal es viu a tota l’etapa d’Educació Infantil.

Per acabar l’actualització d’avui espero que el caga tió us cagui moltes coses i desitjar-nos un bon nadal! 

ML.
 

Publicat dins de Tradicions i festes populars i etiquetada amb | Deixa un comentari

Preparem l’arribada del…hivern!

6
El proper 21 de desembre entrarem en el solstici d’hivern i tal com vam fer mesos enrere amb la tardor, també donarem la benvinguda a la nova estació.

A proparem als infants al hivern, que coneguin el canvi de paisatge, el clima, les tradicions i festes populars com el nadal, els colors típics, poemes, cançons…tot això ho farem a través d’un power point del qual farem un visionat per posar els infants amb coneixement.

Per treballar els colors típics (colors freds com el blau, blanc, gris, negre, lila…) es pot fer un treball manipulatiu amb imatges, objectes amb aquesta gamma de colors.

Tot seguit podem passar a fer una activitat que desenvoluparé per a infants a partir de 20 mesos.

EL VESTIDOR


OBJECTIUS: 

1.Conèixer el vocabulari bàsic de la roba
2.Relacionar les peces de roba i objectes amb la seva utilitat
3.Adquirir autonomia en el vestir i desvestir, dominant cada cop més el seu propi cos
4.Participar amb iniciativa i seguretat en ell mateix
5.Gaudir de l’activitat proposada


DESENVOLUPAMENT:

Tindrem un racó de l’aula anomenat “El vestidor” convidarem els nens i nenes a seure en rotllana i tot seguit es fara la presentació de l’activitat.

Explicarem que en aquest racó tindrem diverses peces de roba i complements. 
De forma rotatòria cada nen podrà treure del bagul una peça de roba o complement  que més li cridi l’atenció i direm què és, per a què serveix, de què està fet, a quina part del cos es posa…L’infant se la posarà i podrà gaudir lliurament de l’activitat. Un cop que tots els nens i nenes s’hagin estat provant-se tota la roba, recollirem el material i el deixarem al seu lloc.
 


RECURSOS MATERIALS:

-Camises, pantalons llargs (xandall, texans…) mocadors, faldilla llarga i una curta, vestits, un barnús, samarretes, jerseis, abrics, jaquetes, mitjons, mitges gruixudes, sabates de taló d’adult, botes d’aigua, bambes amb belcro, sabates, una bufanda, gorro d’hivern, guants. 


RECURSOS ESPACIALS i TEMPORALITZACIO: 

L’aula de la classe, al racó del vestidor. L’activitat durarà 60 minuts.


AGRUPAMENT: 

Tot el grup 


RECURSOS HUMANS:

2 Educadors. Un ajudarà a l’infant a vestir-se i l’altre estarà per la resta d’alumnes.


AVALUACIÓ: 

1. Els infants s’han implicat i han participat a l’activitat?
2. Coneixen les característiques de l’hivern?
3. Coneixen les diferents peces de roba?
4. Saben per a que serveix les diferents peces de roba?
5. Tenen preferència per un tipus de roba?
6. S’han posa’t tota la roba? 
7. Han gaudit amb l’activitat?


ML.  

Tinc mocs

7
En aquesta epoca del any és bastant típic les grips, els encostipats…una acció tant quotidiana com mocar-se també es treballa a l’educació infantil.La higiene atén les necessitats quotidianes dels infants perquè els nens i nenes assoleixin un desenvolupament físic i psicològic adequat.

En el article d’avui parlarem una de les variants de la higiene personal, el mocar-se

En principi som els mestres i educadors que comencem a mocar l’infant però a mesura que l’infant va millorant el seu domini del cos, podem oferir-los un mocador i demanar-los que se’ls treguin i una de les formes per fer-ho és tenir a l’aula un racó dedicat exclusivament a mocar-se. El podem fer a partir de 18 mesos cap endavant.

EL RACO DELS MOCS


OBJECTIUS: 

– Treballar l’autonomia personal en un àmbit higiènic
– Identificar el moment de mocar-se
– Saber quins procediments ha de fer per mocar-se
– Aprendre a mocar-se
-Saber fer un ús correcte del mocador sense malbaratar
-Llençar el mocador a la paperera

 


DESENVOLUPAMENT DEL RACO:

Dins de l’aula tindrem un espai anomenat “El racó dels mocs” allà tindrem un dispensador de mocadors de paper, un mirall a l’alçada dels infants, una paperera i unes lámines amb una seqüència d’un nen mocant-se.

Primerament farem una presentació del espai i dels materials que tenen a la seva disposició representarem l’acte de mocar-se, després preguntarem: “Qui té mocs?” Els infants que tinguin mocs aniran al racó mentre els altres miraran com funciona per quan els hi toqui a ells mocar-se.

Agafarem un mocador i ens el posarem sobre el nas, ensenyarem com mocar-se. Si no s’ensurten encara, nosaltres els hi ajudarem. Tindrem un mirall al davant per assegurar-nos que ja no tenim mocs, un cop que haguem acabat preguntarem “Voleu llençar el paper a la paperera? si ens responen que no, els hi farem saber la importància de llençar les coses a la paperera un cop les haguem fet servir.

A mesura que vagin perfeccionant els moviments podran mocar-se ells sols.

JUSTIFICACIO:

Amb aquest racó es preten treballar l’autonomia personal i més concretament l’hàbit higiènic de mocar-se. És important que els infants a través d’aquest racó aprenguin a mocar-se correctament i tinguin el bon hàbit d’eixugar-se amb un mocador.


TEMPORALITZACIÓ:

No hi haurà un temps marcat, ja que el racó estarà de forma permanent dins de l’aula.


RECURSOS ESPACIALS:

L’aula de classe


MATERIAL:

-Mirall gran irrompible a l’alçada dels infants
-Dispensador de mocadors
-Paperera
-Làmines amb seqüències d’un nen mocant-se


AVALUACIÓ:

1. Identifica el moment de mocar-se?
2- Utilitza el racó dels mocs?
3. Sap seguir el procediment per mocar-se?
4. Utilitza adequadament el mocador?
5- Sap mocar-se?
6- Respecta el torn dels companys?
7- Sap compartir el racó?
8- S’adreça a l’educadora si té dubtes?
9- Llença el mocador a la paperera?

ML.

 

Publicat dins de Higiene i etiquetada amb | Deixa un comentari

Amb els cinc sentits

10
Esteu atents al article d’avui i poseu els cinc sentits perquè parlarem de l’educació sensorial.

Però què és exactament? És un aspecte molt important en el desenvolupament de l’infant ja que el primer contacte que fem amb l’entorn és a partir dels sentits. A partir d’aquí, és el desenvolupament posterior de les capacitats cognitives i motores.

J.R. Gimeno és un dels autors que proposa l’educació dels sentits basada en l’exercitació multisensorial i interactiva i en la concreció d’una metodologia de l’educació sensorial.

A les llars d’infants podem aprofitar el seu programa i fer una sèrie d’activitats relacionades amb els diferents nivells de coneixement o domini del sentit que volem treballar.


ESTIMULACIÓ VISUAL 

Podem agafar una sèrie de fruites per treballar la visió.

OBJECTIU: Reconèixer diferents grandàries (gran-petit) i els diferents colors.

DESENVOLUPAMENT: 

Grau 0: Coneixement. Identificació. L’educador/a manipula diferents fruites de diferents tamanys i colors. (Poma, Raïm, Melò, platán, maduixa, mandarina…)
Grau 1: Exercitacions. Domini. L’educador/a manipula diferents fruites i ensenya quines són grans i quines són petites. Després classifica els objectes en grans i petits o bé pel seu color. 
Grau 2: Memòria. A curt termini: Després de l’explicació els infants han de buscar una fruita petita i una fruita gran. Passat uns dies han de trobar la fruita amb la grandària demanada.
Grau 3: Agudesa. Trobar fruites de color vermell
Grau 4: Aplicació. En un temps determinat endreçar les fruites de gran a petit.



ESTIMULACIÓ AUDITIVA

Podem agafar vàris materials sonors.

OBJECTIU: Discriminar els diferents sons de vàris instruments

DESENVOLUPAMENT: 
 
Grau 0: Coneixement. Identificació. L’educador/a manipula diferents màterials sonors. Un triangle, un tambor, una flauta, una harmònica, un xilofòn, unes maraques…
Grau 1: Exercitacions. Domini. Escoltar el so de diferents instruments i identificar l’objecte amb el so que l’ha produït. Identificar entre dos sons (triangle i tambor) sense contacte visual.
Grau 2: Memòria. Passat uns dies identificar el so amb l’instrument senyalant quin es.
Grau 3: Agudesa. Sense tenir contacte visual, relacionará el so amb el instrument dibuixat en una lámina.
Grau 4: Aplicació. Posarem una audició musical i hauran de reconeixèr a través d’unes lámines quins instruments han sonat.



ESTIMULACIÓ TÀCTIL

Preparar diferents fruites.

OBJECTIU: Identificar les fruites segons com és la seva pell (rugosa, fina, llisa) i també es pot treballar el tamany (petit-gran)


DESENVOLUPAMENT: 
 
Grau 0: Coneixement. Identificació. L’educador/a manipula diferents fruites. Un albercoc, taronja, poma…)
Grau 1: Exercitacions. Domini. Classificar les fruites segons la seva pell, rugosa, fina…
Grau 2: Memòria. Demanar que ens senyalin una fruita amb la pell suau. 
Grau 3: Agudesa. Amb els ulls tancats fer una escala de fruites del més petit al més gran.
Grau 4: Aplicació. En un temps determinat, classificar les fruites segons el seu tacte.



ESTIMULACIÓ GUSTATIVA


Preparar diferents fruites.

 OBJECTIU: Identificar les fruites segons pel sabor que tenen.


DESENVOLUPAMENT: 
 
Grau 0: Coneixement. Identificació. L’educador/a manipula diferents fruites pel sabor que tenen. Àcid-dolç
Grau 1: Exercitacions. Domini. Classificar les fruites pel sabor que tenen.
Grau 2: Memòria. Amb els ulls tapats tastar una taronja, una mica de sucre i dir el sabor que tenen.
Grau 3: Agudesa. Provar diferents sucs i identificar a quina fruita correspon.
Grau 4: Aplicació. En un temps determinat, classificar el nombre més elevat possible d’aliments pel gust.



ESTIMULACIÓ OLFACTIVA


Preparar diferentes bosses que continguin canyella,taronja i vinagre.

 OBJECTIU: Identificar diferents olors.


DESENVOLUPAMENT: 
 
Grau 0: Coneixement. Identificació. Manipular diferents bosses petites amb olors i olorar-les.
Grau 1: Exercitacions. Domini. Classificar les diferents olors en agradables i desagradables
Grau 2: Memòria. Amb els ulls tapats indentificar una olor (coneguda abans per l’infant) i anomenar-la.
Grau 3: Agudesa. Olorar bosses que continguin canyella, taronja i vinagre i identificar el nom i dibuix que li correspon.

Grau 4: Aplicació. En un temps determinat, classificar el nombre més elevat possible d’olors.



Després d’aquestes 5 activitats s’haurà de fer una avaluació de si els infants han assolit els objectius proposats. Es pot fer una taula d’observació, amb diferents indicadors i un codi qualitatiu (Molt bé, Bé, Regular, Malament…)

Es poden treballar els cinc sentits de moltes maneres, amb aliments, amb peces de colors, contes sensorials, joguines sonores, la panera dels tresors i el joc heurístic, tenim un gran ventall de recursos per treballar l’educació sensorial. 

Però a l’hora de programar una activitat sensorial (o qualsevol altre) hem de tenir molt en compte l’estadi evolutiu d’un infant, ja que no és el mateix un de 6 mesos que un de 12 o un de 2 anys.

També hem de tenir present l’atenció a la diversitat es pot donar el cas que  tinguem a l’aula un nen/a amb una deficiència de la visió o de la oïda i s’ha de fer una adaptació, anomenat PI (programa individualitzat) on marcaran els objectius i quina serà la metodologia que s’utilitzarà per fer l’activitat.

Però aquest darrer tema és molt més extens i en properes actualitzacions aprofundiré més sobre els infants amb necessitats educatives especials.

De moment, aquest ha estat un primer tast sobre l’educació sensorial.

ML.