EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Fem cagar el tió de Nadal

4

“Caga tió ametlles i torró
no caguis arengades 
que són massa salades 
caga torrons
que són més bons. 
Caga tió’ ametlles i torró
si no vols cagar

et donaré un cop de bastó
Caga tió!”


El caga tió és una festa molt popular a Catalunya, normalment a l’inici del calendari d’advent podem començar a prepar el tió agafant un tros de tronc,  col·locar-lo en un racó i posar-li per sobre una manta perquè no passi fred.

L’anirem alimentant diariàment fins que la nit del 24 de desembre el farem cagar a cops de bastó. És una festa una mica escatològica però molt maca, els nens i els adults ens ho passem “pipa” amb aquesta celebració veient els nens il.lusionats i a la vegada sorpresos veient com realment aquest tros de tronc caga de veritat regals.

A les escoles també es prepararan per l’ocasió i tenen el seu caga tió particular.

A principis del mes de desembre, començarem a fer la presentació del caga tió, preguntarem els nens si saben què és, què fa i els explicarem que caga regals però que perquè això passi l’hauran d’alimentar cada dia!!

El tió passarà a fer-nos companyia en un racó de l’aula. Els hi direm que cada dia l’alimentarem de galetes, fruita, verdura, aigua…fins que arribarà el dia que estarà tant i tant alimentat que a cops de bastó el farem cagar i per sorpresa cagarà regals. 

Les educadores ens encarregarem que els nens i nenes no se’n adonin a l’hora de posar els regals a sota del tió. Procurarem posar regals petits, alguna joguina senzilla, xocolatines, pintures… un cop haguem acabat, acomiadarem al tió de nadal fins l’any que ve.

Amb aquesta activitat els nens gaudiran i també aprendran a compartir (fer picar el tió per torns) aprendre les costums catalanes, a expressar les seves emocions, l’alegria, la sorpresa…i és una bona oportunitat per reunir a tots els infants de totes les classes i fer una activitat internivell. A l’hora de fer cagar el tió es podria fer a la sala-multi usos i convidar als pares i mares a la cel.lebració.

A part del caga tió, també seran dies que podem guarnir l’aula amb motius nadalencs fets pels nens, montar l’arbre de nadal, el pessebre, fer la carta dels reis, aprendre poemes, cançons nadalenques per cantar-la l’últim dia de classe abans de les vacances…sens dubte el nadal es viu a tota l’etapa d’Educació Infantil.

Per acabar l’actualització d’avui espero que el caga tió us cagui moltes coses i desitjar-nos un bon nadal! 

ML.
 

Publicat dins de Tradicions i festes populars i etiquetada amb | Deixa un comentari