EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Arxiu de la categoria: Matemàtiques

A dalt, a baix, davant o darrere!

4

Què és la geometria? Així comencem l’article d’aquesta setmana, escrivint sobre una branca de les matemàtiques que estudia l’espai i els cossos que l’ocupen.

Des de ben menuts es comença a introduir aquests conceptes i començar a tenir una base del coneixement logicomatemàtic que és present a totes les àrees, concretament en l’àrea Comunicació i llenguatges i l’àrea Descoberta de l’entorn.

Dins de la geometria podem trobar:

1. CONEIXEMENT DE L’ESPAI

-Per orientar-se a l’espai, cal orientar-se en el propi cos, trobant-hi els punts de referència i les dimensions: dalt/sota, davant/darrere, costat dreta / costat esquerra. L’exploració de l’espai en l’infant comença amb el moviment propi del seu cos. Reconèixer i situar objectes de l’entorn i establir una relació permeten a l’infant orientar-se espacialment. 

Com bé sabeu, a l’hora de programar una activitat hem de tenir en compte la fase evolutiva de l’infant, relacionar què és el que sap amb què és el que volem que aprengui.

Aquí una mostra per etapes.

PRIMER CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL (0-3 ANYS)

La sala dels lactants (4 mesos a 1 any) està pensada i organitzada per permetre potenciar el moviment i la exploració de l’entorn. El primer espai en aquesta etapa és el racó de la manta, un racó còmode, acollidor i amb molts objectes que estimulen el moviment. Amb el pas del temps, el nadó ja començará a desplaçar-se i aconseguir petites fites, a reconèixer al final de l’espai on dorm.

A mida que es vagin fent més grans, ampliarem l’espai i estructurarem l’aula per racons de joc que facilitarà l’organització espacial. Alguna activitat ideal per facilitar aquest coneixement és l’experimentació de l’espai.

Prepararem caixes de cartro de diverses mides i formes de forma que permeti treballar diferents experiències: ficar-se a dins, omplir caixes amb caixes petites, apilar i fer torres, étc.

 SEGON CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL (3-6 ANYS)

Fase evolutiva Possible activitat Exemple
Exploració de l’ espai Establir el vocabulari adient de la relació estàtica entre dos objectes.Establir el vocabulari adient de la relació dinàmica entre dos objectes Observem els objectes que tenim al davant, darrere, a un costat, a l’altre, a dalt, a baix, verbalitzant-los.En rotllana juguem amb una pilota i la passem cap a dalt, cap a baix, cap al davant, cap al darrere, cap a un costat, cap a l’altre. Verbalitzant les diferents accions.

 

Si anem a la platja caminant estarà a prop o lluny?

Nocions geomètriques bàsiques Explorar diferents objectes i establint-ne les característiques geomètriques Explorem un cub i verbalitzem que té cares planes, resseguim on comença i on acaba cadascuna de les superfícies.
Transformacions geomètriques Establir transformacions topològiques

Establir transformacions

projectives

 

Establir transformacions mètriques

Agafem un globus i dibuixem una casa. Ara inflem i veiem com s’ha deformat la casa.Agafem i projectem l’ombra d’un pal amb un focus de llum que modifica l’orientació del focus.

 

Agafem un triangle rectangle i el presentem des de diferents perspectives.

 

 2. CONEIXEMENT DE FORMES

Les característiques principals que defineixen les figures són: obertes o tancades, tenir els constats o les cares rectes o corbes i tenir una dimensió, dues o tres. A partir de P2 podem fer les següents activitats:

-Descriurem figures, comparar-ne o buscar-ne que tinguin una característica determinada. Poder trobar línies, superficies, volums, objectes oberts i tancats.

-El Tangram (fustes de diferents formes) és una bona oportunitat per iniciar-nos en cossos geomètrics ja que es poden fer varies combinacions de tal manera que podem formar un quadrat o un triangle.

-Les construccions també son una bona opció ja que es treballen diferents objectes amb diversitat de pesos, formes, mides i volums i es fan formes en tres dimensions.

ML.

Publicat dins de Logicomatemàtica i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Matemàtiques per a petits

9

Com molt de vosaltres sabeu estic estudiant el CFGS d’Educació infantil, i aquest  semestre dins del mòdul “Comunicació i expressió” hi ha una unitat formativa dedicada a la logicomatemàtica. Un tema, que estic trobant força interessant. Bé, us confeso que tot el que estic veient en aquest grau superior m’ho sembla.

Però vull compartir amb vosaltres alguns dels coneixements que estic adquirint. Comencem.

Què és la logicomatemàtica? És la base del coneixement matemàtic. El nivell més elemental de la construcció de coneixement lògic i matemàtic. Podem trobar la capacitat de fixar-se en una característica d’un objecte i prescindir d’altres.

Podem identificar, discriminar o abstreura una qualitat necessària per poder establir relacions. Podem comparar dos objectes perquè són del mateix color, o de la mateixa mida, o de la mateixa forma. En la primera infància es propicia i es contrueix tres operacions lògiques.

  • La classificació
  • La ordenació i seriació
  • Correspondència

La classificació

Tota relació d’equivalència (igualtat o semblança) en ser aplicada a un conjunt, produeix una classificació. Podem tenir diversos objectes i classificar-los pel seu color.

proyecto19_04

Classificació segons la forma i color segons els blocs lògics de Dienes

Ordenacions

Un cop que haguem classificat, podem passar a ordenar i per fer-ho cal relacionar dos elements i al mateix coordinar aquesta relació amb les altres que s’hagin fet o que es faran. Així, si ordenem una sèrie de fustes d’acord amb la seva allargada, haurem de relacionar-les i coordinar-les amb les relacions ja fetes. Així construim la sèrie. L’ordenació afecta a tots els aprenentatges matemàtics i a tot el desenvolupament del pensament lògic i matemàtic.

Captura de pantalla 2012-12-14 a la(s) 13.03.21

Reglets de Cuisenaire

Seriacions

És una repetició d’una col·lecció d’elements amb un ordre establert.

6d0fc9_aaa23ce6142a0e45169aa746f698e13e.jpg_1024

Després de veure aquestes tres sèries, sabriem con continuar-les?

Correspondència

S’estableix una relació d’un a un entre elements de dos conjunts. Per exemple: Hem de relacionar cada animal amb la seva caseta. O cada bata al seu penjador. 

scb0m5u3_13

Cada cargol al seu forat.

Però la logicomatemàtica no només queda aquí. També trobem la mesura (longitud, superficície,volum,capacitat,massa,temps) els nombres (agrupar,numerar,estructura numèrica, comptar de memòria, amb significat) el càlcul (càlcul mental) la geometría (dimensions dels objectes, les línies rectes i corbes, la superfície plana i corba, el límit de frontera o regió, obert i tancat, dins i fora, cossos geomètrics)  resolució de problemes dels 0 als 6 anys (provocar en els infants una sèrie de relacions i operacions numèriques a partir d’una relació).

Per acabar, us vull ensenyar aquest video, paga la pena veure-ho:

http://youtu.be/5koDhgVs_j8

Interessant oi? Segons Piaget (psicòleg i biòleg) aquest infant es troba dins de l’estadi preoperacional o de representacions mentals simbòliques (de 2 a 7 anys) l’infant sap discriminar una qualitat (en aquest cas l’alçada) però no sap transformar-ho, no capta el pas de la modificació, per això quan canvia el xarop de menta del tub al got creu que hi ha menys quantitat només perquè el got és més baix, i no veu una altra qualitat, que el got és més ample que el tub.

A mida que es faci gran, l’evolució intelectual serà el que li permeti reflexionar i interioritzar les característiques dels objectes i establir relacions entre diferents classes i subclasses. Cap al final de l’etapa infantil ja realitzarà operacions concretes.

ML.