Ens rentem les dents!
Un dels hàbits més habituals tant a l’escola com a casa és la higiene, i en aquest cas, la higiene bucal. Rentar-se les dents hauria de ser una costum que des de ben menuts hauriem d’incloure dins de la rutina habitual.
Les primers dents surten al voltant dels 6 mesos, és una dada aproximada ja que molts infants no en tenen cap fins els 12 mesos. A partir d’aquest moment surten les 20 dents de llet fins els tres anys aproximadament. Als 6 anys comencen a caure les dents i es van substituint per les dents definitives.
El calendari de dentició és el següent:
Primera dentició (llet)
- 6 mesos -1 any (8 incisives)
- 1 any – 18 mesos (4 primeres premolars)
- 18 mesos – 2 anys (4 canines)
- 2 anys – 2,5 anys (4 segones premolars)
Segona dentició (definitiva)
- 6 anys (4 primeres premolars)
- 6 anys – 8 anys (8 noves incisives)
- 8 anys – 9 anys (4 premolars)
- 9 anys – 12 anys (4 noves caninces i 4 noves premolars)
- 12 anys (4 segones molars)
Més endavant, entre els 16 i 25 anys (les edats sempre són aproximades) surten els queixals del seny que complenten el conjunt de peces fins arribar a 32 dents.
Tot i que les dents de llet no siguin definitives no vol dir que no s’hagin de tenir cura i mantenir , una bona higiene pot evitar tenir càries dental.
La millor manera perquè els infants tinguin la necessitat de rentar-se les dents és que ho vegi fer als adults.
Per començar a iniciar-se amb la higiene bucal, cal que el raspall de l’infant sigui adequat a l’edat del nen i que es faci sense pasta dentifríca fins que el nen aprengui a esbandir-se bé la boca. Més endavant, la crema dentifríca mirarem que tingui fluor.
Ensenyarem a l’infant tècniques de raspallat, primerament començant per la superfície de les dents, tant com les de dalt com les de baix i poc a poc. A mesura que augmenta la destresa motriu de l’infant anirem ensenyant altres tècniques.
Podem trobar vàries tècniques, la més fàcil d’entendre és utilitzar la tècnica vertical. Aquesta, consisteix en col.locar els filaments del raspall formant un angle de 45 graus amb la superfície de la dent i recolzant-lo també lleugerament de la geniva. I netejar de dalt a baix per acabar esbandint la boca amb aigua.
En la tècnica rotacional es col.loca el raspall de la mateixa manera que la vertical, però es fa moviments circulars. Tot i així hem d’anar en compte de no fer mal a les genives.
Cal acostumar el nen a rentar-se les dents després de cada àpat i no oblidar-se mai de fer-ho abans d’anar a dormir. També cal tenir en compte evitar la ingesta en excès de sucres refinats (pastisseria, llaminadures…)
A l’escola (també podem fer-ho a casa) el moment de raspallar-se les dents el podem convertir en un moment divertit, cantant abans la cançó de la cantant Dàmaris Gelabert:
RENTEM LES MANS
https://www.youtube.com/watch?v=jo85FWjvdjs
O a través dels següents contes:
La Laia al país de les dents: http://www.diba.cat/documents/713460/713964/salutpublica-descarrega-salutbucodental-conte_i_activitats_laia-pdf.pdf
T’has rentat les dents? de Patricia Geis, editorial Combel Editorial
Conte per saber quantes dents tenim, aprendre a rentar-se les dents mentre es diverteixen raspatllant-se.
A rentar-se! de Patricia Geis, editorial Combel Editorial
Iniciació als hàbits higienics, en especial, el raspallat de dents.
També inclou diverses activitats per treballar a l’escola.
I per últim, en aquesta escola han fet un projecte sobre les dents sanes, per veure-ho cliqueu aquí: http://www.xtec.cat/~mcervel3/projecte_dents_sanes/projecte_dents_sanes.htm
Ja sabeu, per evitar càries o altres malalties bucals, renta’t les dents!
ML.