Nyam nyam
S’apropa l’hora de dinar i que millor que començar a parlar sobre l’alimentació i de la importància de fer una bona introducció d’aliments.
L’infant de 0 a 4-6 mesos només s’alimenta de llet ja que el sistema digestiu de l’infant i el seu metabolisme només estan preparats per rebre aquest aliment. La llet més adequada és la materna, aporta tots els nutrients necessaris i també conté una quantitat suficient d’aigua.
Abans dels 4 mesos no s’ha d’iniciar l’alimentació no làctia (complementària) perquè interfereix en la lactància materna i provoca la sensibilització a al·lèrgies alimentaràries. Un cop que l’infant té uns 4-6 mesos les seves funcions disgestives han madurat i les necessitats nutritives requereixen l’introducció d’aliments diferents de la llet materna o artifical.
L’artifical és la que supleix la materna en cas que no fos possible, són llets de vaca modificades per assimilar-los a les llets maternes i n’hi ha de dos tipus la d’inici -4-6 mesos i la de continuació que coincideix amb l’inici de l’alimentació complementària.
A continuació s’exposa un quadre orientatiu ja que depenent del desenvolupament i característiques del nadó es pot reorientar les edats d’incoporació de nous aliments. És bàsica la col·laboració i coordinació entre la família i l’equip de pediatria.
Els mestres i educadors també hem d’estar informats per poder tractar adequadament l’alimentació a les llars d’infants i les escoles.
Mesos |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
18 |
LLET D’INICIACIÓ |
|||||||||||||
LLET DE CONTINUACIÓ |
|||||||||||||
LLET DE VACA I DERIVATS (formatge, petit suisse…) |
|||||||||||||
CEREALS SENSE GLUTEN |
|||||||||||||
CEREALS AMB GLUTEN |
|||||||||||||
FRUITES |
|||||||||||||
VERDURES (carbassó, pastanaga, patata, mongeta verda…) |
|||||||||||||
VERDURA CRUA (enciam, ceba, pastanaga, cogombre, naps…) |
|||||||||||||
PASTA |
|||||||||||||
LLEGUMS |
|||||||||||||
CARN (pollastre, vedella, xai…) |
|||||||||||||
OU SENSER (rovell i clara) |
|||||||||||||
PEIX BLANC |
|||||||||||||
IOGURT |
|||||||||||||
GALETES |
La introducció d’aliments cal començar-la entre els quatre i els sis mesos.
Cada nou aliment s’introduirà per separat en petites quantitats que augmenten gradualment a mesura que l’infant l’accepta i el tolera.
L’aliment nou s’accepta millor si s’ofereix triturat o diluït i entre dos aliments nous es deixarà passar entre una i dues setmanes.
No s’ha d’aportar més de la meitat dels requeriments energètics diaris.
La ingesta diària de llet o derivats làctics ha de ser de 500 ml.
Els aliments amb gluten s’han de donar a partir dels vuit mesos.
És important seguir les pautes del quadre anterior perquè l’aparell digestiu de l’infant no té encara la flora bacteriana adequada que l’ajudi a assimilar correctament els aliments i poden aparèixer alteracions o trastorns alimentaris (al·lèrgies, hipertensió, obesitat…)
Si voleu saber més informació, a sota de tot teniu un arxiu que us podeu descarregar sobre l’alimentació infantil en edats de 0-3 anys.
Així que un cop dit tot això, bon profit!
ML.