EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Nyam nyam

S’apropa l’hora de dinar i que millor que començar a parlar sobre l’alimentació i de la importància de fer una bona introducció d’aliments.

L’infant de 0 a 4-6 mesos només s’alimenta de llet ja que el sistema digestiu de l’infant i el seu metabolisme només estan preparats per rebre aquest aliment. La llet més adequada és la materna, aporta tots els nutrients necessaris i també conté una quantitat suficient d’aigua.

Abans dels 4 mesos no s’ha d’iniciar l’alimentació no làctia (complementària) perquè interfereix en la lactància materna i provoca la sensibilització a al·lèrgies alimentaràries. Un cop que l’infant té uns 4-6 mesos les seves funcions disgestives han madurat i les necessitats nutritives requereixen l’introducció d’aliments diferents de la llet materna o artifical.

L’artifical és la que supleix la materna en cas que no fos possible, són llets de vaca modificades per assimilar-los a les llets maternes i n’hi ha de dos tipus la d’inici -4-6 mesos i la de continuació que coincideix amb l’inici de l’alimentació complementària. 

A continuació s’exposa un quadre orientatiu ja que depenent del desenvolupament i característiques del nadó es pot reorientar les edats d’incoporació de nous aliments. És bàsica la col·laboració i coordinació entre la família i l’equip de pediatria.
Els mestres i educadors també hem d’estar informats per poder tractar adequadament  l’alimentació a les llars d’infants i les escoles.
 

Mesos

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

18

LLET D’INICIACIÓ

LLET DE CONTINUACIÓ

LLET DE VACA I DERIVATS (formatge, petit suisse…)

CEREALS SENSE GLUTEN

CEREALS AMB GLUTEN

FRUITES

VERDURES (carbassó, pastanaga, patata, mongeta verda…)

VERDURA CRUA (enciam, ceba, pastanaga, cogombre, naps…)

PASTA

LLEGUMS

CARN (pollastre, vedella, xai…)

OU SENSER (rovell i clara)

PEIX BLANC

IOGURT

GALETES

 

La introducció d’aliments cal començar-la entre els quatre i els sis mesos.

Cada nou aliment s’introduirà per separat en petites quantitats que augmenten gradualment a mesura que l’infant l’accepta i el tolera.

L’aliment nou s’accepta millor si s’ofereix triturat o diluït i entre dos aliments nous es deixarà passar entre una i dues setmanes.

No s’ha d’aportar més de la meitat dels requeriments energètics diaris.

La ingesta diària de llet o derivats làctics ha de ser de 500 ml.

Els aliments amb gluten s’han de donar a partir dels vuit mesos.

És important seguir les pautes del quadre anterior perquè l’aparell digestiu de l’infant no té encara la flora bacteriana adequada que l’ajudi a assimilar correctament els aliments i poden aparèixer alteracions o trastorns alimentaris (al·lèrgies, hipertensió, obesitat…) 

Si voleu saber més informació, a sota de tot teniu un arxiu que us podeu descarregar sobre l’alimentació infantil en edats de 0-3 anys.

Així que un cop dit tot això, bon profit! 

ML. 



  1. Marta tu blog me esta encantando! Lo tienes super currado y las actualizaciones que haces me parecen muy buenas, a mi me estan sirviendo un montón para llebarlo a cabo con Pol! Seras una excelente maestra. Un beso!
  2. Molt complet i ben explicat! Ara entenc algunes coses… ara entenc perquè tinc tantes al·lèrgies alimentàries: ma mare segur que no sabia quan havia d’introduir cada aliment i mira… Això tots els pares ho haurien de saber!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alimentació | s'ha etiquetat en per MartaLuque | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent