El Cau de l'Ós Bru de Taradell

lluisdetaradell.net - des del 14 de juliol del 2004

Presoners dels nostres cervells

Deixa un comentari

Abans de començar el Nadal, vaig llegir una piulada de #bondia que feia així:

L’home és l’únic animal que ha deixat l’esclavatge a la natura per ser esclau del temps.”

Suposo que aquesta piulada la devia escriure un d’aquests éssers que, atrapats per Morfeu, s’aixecava tard del llit i es trobava atrapat pel rellotge que ens marca les nostres obligacions diürnes.

L’home, l’ésser humà, cada cop corre més i somriu menys. Si més no és la sensació que un té quan visita els diversos modes de viure que es troben damunt l’escorça de la terra: caçadors, pagesos, urbanites, digitals, …

Els que són progressistes, o afaiçonats culturalment per alguna de les grans creences teleològiques existents, segur que haurà percebut una linealitat entre els modes de viure tot just esmentats.

L’home va començar essent caçador i recol•lector, després s’assentà en un lloc i fou pagès, s’anà agrupant i fou urbanita i, amb l’arribada de les tecnologies, començar a bellugar els dits per a generar xarxes socials entre desconeguts amb interessos comuns o coneguts separats per la distància.

I, certament, aquesta és l’evolució que, feta a canonades, afaiçona el nostre món, el món “desenvolupat”, un món allunyat de la natura i els seus embats, però sotmès al temps i llurs constrenyiments humanament generats.

Ara, des de l’ús comunicativament més avançat que ens hem dotat, dono voltes sobre aquest “desenvolupament” que ens fa trinxar la terra per anar vés a saber on.

Hi reflexiono i recordo els somriures dels nòmades del desert, de la quitxalla pagesa del llac de les granotes i ho acaro a les serioses cares que m’envolten en aquest suburbà que em retorna cap a casa després d’un jorn de treball digital.

De persona a neurona, d’ésser humà en constant contacte amb la natura a petita unitat d’una massa amorfa que imita el cervell humà. Un cervell però que, a diferència de la imatge que jo tinc de la meva closca, sembla tan irreflexiu com el de l’ésser multiforme del qual tots en formem part.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.